JohnnyCage

Szuperszámítógép PlayStation 2-esekből

Az Illinois-i Egyetem National Center for Supercomputing Applications központja egy olyan szuperszámítógépet készített, amely 70 darab Sony PlayStation 2 játékkonzolra épül, és igen meggyőző teljesítményre képes.

A rendszer kiépítése mintegy 50 ezer dollárba került, mivel a fejlesztők minden egyes eszközt szaküzletekben vásároltak meg. A PlayStation 2 alapú szuperszámítógép teljesítménye azonban kárpótlást jelent a magas árért, mivel a rendszer hozzávetőleg félbillió műveletet képes elvégezni másodpercenként. Ez az eredmény ugyan nem elég az 500 leggyorsabb szuperszámítógép közé való bekerüléshez, de mindenképpen figyelemre méltó teljesítmény.

A Linux operációs rendszerre épülő megoldás 70 darab PlayStation 2 játékkonzolt tartalmaz, méghozzá kibelezve. A fejlesztők ugyanis szétbontották a játékkonzol dobozát, és speciális tartókeretekbe helyezték a gép alaplapját. A konzolok összeköttetéséről nagysebességű Hewlett-Packard hálózati kapcsolók gondoskodnak.

A központ eredetileg 100 PlayStation 2 játékkonzolt vásárolt, de a fejlesztők 30 készüléket tartalékba helyeztek egy későbbi kiegészítő megoldáshoz, amely a nagyfelbontású megjelenítés lehetőségével fogja kibővíteni a rendszert.

"Egy csomó időbe telt a rendszer összeállítása, mert a készülékeket ki kellett vágni a műanyag házból" - mondta Craig Steffen, a projekten dolgozó négy kutató egyike, és egyben a kutatóintézet vezetője. A kutatók a PlayStation 2 grafikus megjelenítésért felelős Emotion Engine processzorát használják ki a szuperszámítógépben, nem pedig a konzol MIPS mikroprocesszorát. Az Emotion Engine másodpercenként 6,5 milliárd matematikai műveletet képes elvégezni.

A fejlesztők szerint az Emotion Engine karakterisztikájából adódóan az új szuperszámítógép teljesítménye csak bizonyos tudományos számításokhoz használható ki. A lehetséges felhasználás körét korlátozza emellett a PS2 32 MB-os memóriakorlátja is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PLaci #16
    Akkor már inkább AMD...
  • PLaci #12
    Mi?
    Ha jól értelmezem a cikket, a MIPS processzorokat nem is használják ki? Lehet hogy lassab mint az EE, de akkor sem elhanyagolható teljesítményt adnak!
  • gz_8 #10
    "That custom-designed silicon chip is capable of producing up to 6.5 billion mathematical operations a second."

    Öcsi, előbb olvasd el az eredeti cikket
    Majd gyere vissza egy-két év múlva, mire megtanulod a nagyságrendeket, illetve a nagy számok angol/amerikai megfelelőit
  • MaSzKa #9
    vicces
  • rolika #8
    "A rendszer kiépítése mintegy 50 ezer dollárba került, mivel a fejlesztők minden egyes eszközt szaküzletekben vásároltak meg"

    talán inkább tesco-gazdaságos ps2-őt kellett volna venniük :)))
  • [HUN]PAStheLoD #3
    és ha annyit akart írni? de mindegy mert lényegében szart nem érne az összes ps2 sem :)))
  • b #1
    jézus ereje! ezeket a pihent agyú őrülteket! szerintem csak azért a fölös 30 darabért csinálták. :)