Franczy

Újfajta chiphűtési technológia a HP-től

Az elsősorban különböző nyomtatóiról és számítógépes rendszereiről ismert Hewlett-Packard most egy olyan újfajta, az integrált áramkörök minden eddiginél hatékonyabb hűtésére hivatott technológia kifejlesztésén dolgozik, mely technológia meglepő módon nagyrészt a cég bizonyos tintasugaras nyomtató technológiára épül. Elmondások szerint a Palo Alto-i székhelyű cég újgenerációs hűtési megoldása révén minden korábbinál nagyobb teljesítményű chipeket lehet majd üzemeltetni, mégpedig oly módon, hogy a hűtésre fordított költség jelentős mértékben elmarad a manapság egyre nagyobb teret nyerő folyadékhűtéses rendszerek költségeinél.

A Hewlett-Packard munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy az újfajta hűtési technológia alapelve leginkább az emberi test izzadásához hasonlatos. Mint ismeretes, az emberi test adott helyzetekben megfelelő mennyiségű verejték termelésével, és a verejték bőrön keresztül a levegőbe történő kijuttatásával veszi elejét a túlhevülésnek. Természetesen a számítógépekben és egyéb elektronikus berendezésekben található mikroprocesszorok nem rendelkeznek verejtéktermelő mirigyekkel, így az újfajta hűtési rendszer esetében a tudósok ezt a problémát úgy oldják meg, hogy speciális hűtőfolyadékot permeteznek a hűtésre szoruló felületekre. Ezen magas hőmérséklettel rendelkező felületeken a hűtőfolyadék idővel felmelegszik, majd szépen lassan elpárolog, és a rendszer ily módon kiváló hűtési megoldást biztosít.

A Hewlett-Packard fejlesztőmérnökei szerint az eddigiekben alkalmazott, hasonló elven működő hűtési technológiák esetében komoly gondokat okozott, hogy a melegedő chipekre permetezett hűtőfolyadék a hő hatására nem volt képes teljes mértékben elpárologni. Ennek következtében a chipek felületén létrejött egy olyan hőszigetelő réteg, mely nem hogy segített, hanem inkább rontott a chipek hőháztartásán, ily módon pedig komoly veszélyt jelentett a chipek működésére. A Hewlett-Packard azt állítja, hogy az általa kifejlesztett speciális hűtési technológia esetében hasonló veszélyektől egyáltalán nem kell tartani. A Hewlett-Packard egyébként az újfajta hűtési megoldás esetében fontos szerepet szán egy a chipek felületi hőmérséklet eloszlását folyamatosan figyelő érzékelő rendszernek, valamint annak a speciális hűtőfolyadék permetező rendszernek, mely rendkívüli pontossággal képes működni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rive #7
    Hoppá. Amikor én olvastam, még volt erre utalás :)

    Mindenesetre: http://www.hpl.hp.com/news/2002/apr-jun/cooling.html

    "Our loop thermo siphon utilizes phase-change cooling. The liquid vaporizes, goes up a vapor line, condenses in the condenser and returns to the evaporator aided by gravity."


  • hugi_0 #6
    ... akor ez mereteben eleg nagyra fog sikerulni
  • Rive #4
    Mint a cikkben írták is, a rendszer zárt körforgással működik...
  • Rive #2
    Mint a cikkben írták is, a rendszer zárt körforgással működik.