JohnnyCage

VIA, ATI: Közösen az AGP 8x-ért

A chipkészleteiről ismert VIA Technologies, illetve a grafikus chipeket gyártó ATI Technologies cégek a napokban bejelentették, hogy a közeljövőben együttes erővel kívánnak dolgozni az AGP 8x technológia minél előbbi elterjesztésén.

A két társaság azt reméli, hogy új, közös stratégiájuk lehetővé teszi az APG 8x-alapú megoldások elterjedését még az idei év második felében, ami hozzávetőleg fél év előnyt jelentene az Intellel szemben. A chipóriás Intel valamikor a jövő évben dobja piacra első AGP 8x kompatibilis eszközeit.

Az alaplapgyártók elmondásuk szerint üdvözlik a két óriáscég erőfeszítéseit, szerintük azonban az AGP 8x bevezetése egyelőre nem fogja növelni az eszközök iránti keresletet, mivel jelenleg még az AGP 4x lehetőségei sincsenek minden megoldás esetében teljes mértékig kihasználva. Mindez természetesen nem akadályozza meg a maximális teljesítményre vágyókat az AGP 8x-alapú eszközök alkalmazásában.

Az eheti Computex Taipei 2002 kiállításon az AGP 8x a legnagyobb figyelemnek örvendő újdonságok között volt, a különböző társaságok sorra jelentették be a technológiát támogató grafikus chipjeiket, illetve alaplapi chipkészleteiket.

Ami a chipkészleteket illeti, jelenleg a VIA áll a legjobban az AGP 8x bevezetésével. A társaság nyilvánvalóan ezen előnyét szeretné maximálisan kiaknázni, ezért szeretné a technológiát minél hamarabb általánosan elterjeszteni. A társaság szerint az AGP 8x megoldások széleskörű megjelenése a harmadik negyedévre várható.

A grafikus chipek piacán a Silicon Integrated Systems (SiS) jelent meg elsőként AGP 8x kompatibilis megoldással. A társaság új, AGP 8x-alapú Xabre400 grafikus processzorának tömegtermelése június elején kezdődött meg. Várhatóan azonban a piacvezető nVidia, illetve az ATI Technologies sem fog sokat késlekedni a technológia implementálásával.

Az alaplapgyártók álláspontja szerint az AGP 8x technológiát azok a grafikus processzorok tudják valóban kihasználni, amelyek legalább 12 ezer pontot elérnek a 3DMARK2001 tesztprogramban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #4
    Nekem van egy SWINE nevű progim ami minimális minőségben is beszaggat egy 4x-es AGP-s Geforce2 MX400-assal. Szükség van az ijen minőségre.
  • Supergamer_real #2
    "az AGP 8x technológiát azok a grafikus processzorok tudják valóban kihasználni, amelyek legalább 12 ezer pontot elérnek a 3DMARK2001 tesztprogramban."

    ??????????????????????????????
  • dewdew #1
    az AGP 8x technológiát azok a grafikus processzorok tudják valóban kihasználni, amelyek legalább 12 ezer pontot elérnek a 3DMARK2001 tesztprogramban.

    Van ilyen? Vagy csak lesz.