Hunter

Megmagyarázták a jégkorszak lezárulásának rejtélyét

A tudósok hosszú ideje próbálják megérteni, hogyan képes a Föld éghajlata gyors váltásokat véghezvinni a hideg és a meleg állapotok között, a Kalifornia Egyetem kutatói most kibogozták a hosszantartó rejtélyt.

A rejtély az óceánok szén-geokémiájának gyors változásának eredete körül összpontosul, ami pontosan az utolsó jégkorszak végén zajlott le a napjainktól számított 16000 és 20000 év között.


A parányi megkövesedett tengeri kagylókban elraktározódott szénen alapuló elemzésekből az egyetem geológusai arra következtetnek, hogy a kémiai változás az óceán körfogásában bekövetkezett drámai változások okán jött létre. Kialakították az események idővonalát, mely kapcsolható a korábban leírt változásokhoz, amiket az óceánok, az Antarktisz jégmagva és a kontinensek esetében jegyeztek fel. Mivel a globális felmelegedés az emberi tevékenységekkel kapcsolható össze, az éghajlatváltozások szakértői szerint ezek a változások tükrözik a kialakuló események típusait.

A rejtély magyarázata és az idővonal részletei a Science magazin április 19-i számában jelentek meg. Az írás szerzői Howard Spero és David Lea, geológus professzorok.

"Az esemény viszonylagos időzítésének megértése rendkívül fontos, mivel az emberek által termelt üvegház gázok nem csupán a légkör felmelegedését befolyásolhatják, de az óceánok keringését is" - mondta Spero. "A légkör hőmérsékleti változásai felmérhetetlen hatással lehetnek az óceánok mélyén húzódó áramlatokra, amik világszerte befolyásolhatják az időjárást és az éghajlatot. Az események sorának megértése, aminek következtében a Föld gyorsütemben felmelegedett a múltban, segíthet modellezni, mi történhet valójában, ha a Földön a jövőben is folytatódik a felmelegedés".

Spero és Lea hosszú együttműködésre tekinthet vissza a kagylók kémiai elemzésében, mellyel a Föld légkörét igyekeznek rekonstruálni. A tanulmányt az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa és a Hanse Intézet támogatta. A Hanse Intézet, másnéven Hanse Wissenschaftskolleg egy non-profit magán alapítvány, melyet a német alsó szász tartomány, Bréma és Delmenhorst városai hoztak létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer_real #6
    "Madj később kifejlesztenek egy oceáni áramlás szabályzó készüléket"

    Vagy felfedezik, ha ures uveget nyomnak a tehet hatso felehez amikor eppen ***ngik, akkor parfum lesz belole.Mindezt persze tobb milliard dollaros kuatas eloz majd meg es legalabb 20 amerikai tudos eletebe fog kerulni....
  • TheZsenyka #4
    "mivel az emberek által termelt üvegház gázok nem csupán a légkör felmelegedését befolyásolhatják, de az óceánok keringését is" - na akkor ne fingjatok annyit...
  • Laci73 #3
    Ez is egy megoldás :) A következő nemzedékek majd vizi életmódot folytatnak és immunisak lesznek a radioaktivitásra. Ez jó bónusz a Master of Orionban :D
  • b #2
    no, most eztet én pénztámogatás nélkül szoktam kutatni, otthon a civ3-ban. és arra a következtetésre jutottam, minél több atomot szórók le a városokra, annál jobban melegszik a földi légkör. :)
  • Laci73 #1
    Megváltozó óceáni áramlatok. Hmmm... Ha a Golf-áramlás (meleg tengeráramlás a Karib-tengertől egész a Skandináv félsziget csücskéig) legyengülne vagy megszűnne, megnézhetnék magukat a brit földművesektől a norvég halászokig nagyon sokan. Vagy a Csendes-óceánon a hideg-áramlásokból élő japán halászflotta.
    És végre a jelentésből kitűnik hogy egyértelműen az emberi közbeavatkozás a felmelegedés oka: korábban sokan állították azt, hogy a jégkorszak visszahúzódásának természetes velejárója.