JohnnyCage

Új kor kezdődik a DVD iparban?



A különféle, közelmúltban megjelent, illetve hamarosan megjelenő DVD-író meghajtók, valamint a DVD következő generációs változatainak körvonalazódó tervei egyaránt arra utalnak, hogy a CD-t leváltani készülő technológia fejlődésének egy új fázisához érkezett.

A DVD technológia gyermekkora

A CD szabvány rendkívül széles körű elterjedését követően, az 1980-as évek végén, illetve a '90-es évek legelején vetődött fel az ötlete egy eddiginél jóval nagyobb kapacitású optikai adattároló média megalkotásának. Az új média, illetve az új meghajtók kifejlesztését a vezető elektronikai gyártók közösen szerették volna elvégezni, ezért a társaságok 1992-ben közös konzorciumot alapítottak DVD Forum néven.

A DVD (Digital Versatile Disc - Univerzális Digitális Lemez) szabvány fejlesztését végző konzorcium egy olyan lemezes, optikai adattároló rendszert tervezett megalkotni, amely alapjaiban a CD technológiájára épül, de a CD lemezeknél jóval nagyobb tárolókapacitást biztosít, és az adatátviteli sebesség drasztikus növelését is lehetővé teszi. A DVD-Video lemezek emellett még két rendkívül fontos tulajdonsággal is rendelkeznek: Egyrészt olyan másolásvédelmi technológiát tartalmaznak, amely megnehezíti a lemezek tartalmának illegális másolását, másrészt a lemezek és lejátszók földrajzi területek szerinti régiókódokat kaptak. A régiókódok elsődleges célja az, hogy a gyártók kontrollálni tudják az egyes lemezek elérhetőségét a különböző országokban, és egyúttal a piacot is felosszák egymás között. Mint nemsokkal később azonban kiderült, a DVD-Video lemezek másolásvédelmi technológiája korántsem bombabiztos, a régiókódok megkerülésére pedig általában a DVD meghajtók adnak lehetőséget.


Több éves megfeszített fejlesztői munkát követően a DVD-Video szabványra épülő lejátszók első prototípusai 1996-ra készültek el, az eszközök tömegtermelése ezt követően pedig hamarosan be is indult. A DVD szabvány a gyárilag nyomott, csak olvasható lemezek tárolókapacitását 4,7 GByte-ban határozta meg, amely a CD lemezek 650 MByte-os kapacitásának hozzávetőleg hétszerese. A szabvány a hagyományos egyoldalas, egyrétegű lemezek mellett támogatja az egyoldalas kétrétegű, illetve kétoldalas kétrétegű lemezeket is, 9,4, illetve 18,8 GByte tárolókapacitással. A DVD-Video lemezeken a filmek MPEG-2 audió- és videótömörítési eljárással kerülnek rögzítésre, amely a Video CD-k esetében alkalmazott MPEG-1 -nél sokkalta jobb kép- és hangminőséget eredményez. Ezzel egyidejűleg a DVD szabvány az 1x-es DVD sebességet közel 1400 KByte/s-ban szabta meg, amely szintén jóval nagyobb az 1x-es CD 150 KByte/s sebességénél, és illeszkedik a DVD-Video lemezek MPEG-2 videótömörítési technológiája által igényelt bitrátával. Az audió DVD, illetve az írható DVD formátumok ekkor még nem álltak teljesen készen.

Az első DVD-Video lejátszók 1997-ben kezdtek elterjedni az amerikai piacon. Az eszközök iránti kereslet kezdetben visszafogott volt, a holtponton való túljutás után azonban szélsebesen kezdett hódítani a technológia. Az asztali DVD lejátszók megjelenését követő hónapokban a gyártók sorra dobták piacra az eszközök számítógépes változatát is, a DVD-ROM meghajtók eleinte azonban meglehetősen nehézkesen törtek be a piacra. Az európai piac kisebb késésben volt az amerikaihoz képest, mivel Európában csak 1998 első felében jelentek meg az első DVD eszközök.

Az 1998-as év végére fellendült a DVD-ROM meghajtók piaca, mivel a felhasználók egyre nagyobb jövőt láttak a CD technológiával visszafelé kompatibilis eszközökben. A Pioneer Electronics még az év vége előtt kiadta első DVD-R technológiájú DVD-író meghajtóját, amelyet a társaság elsősorban professzionális mastering célokra szánt, ára ennek megfelelően pedig az eget súrolta. A Panasonic márkanevéről ismert Matsushita Electric Industrial Co. a Toshiba-val, valamint több másik gyártóval együttesen eközben piacra dobta az első generációs újraírható DVD-RAM szabványra épülő meghajtókat. A meghajtók egyoldalas, 2,6 GByte-os, illetve kétoldalas 5,2 GByte-os DVD-RAM lemezeket tudtak írni és újraírni, amelyeket az asztali lejátszók, illetve a DVD-ROM meghajtók többsége azonban nem volt képes beolvasni. Az elsősorban archíválási célra szánt DVD-RAM meghajtók ára viszont jóval alacsonyabb volt, mint a Pioneer-féle DVD-R eszközöké.

Szintén az 1998-as évben került pont a DVD-Audio szabványra is. A technológia a CD-Audio lemezek 16 bit, 44,1 kHz-es mintavételezéséhez képest sokkalta jobb minőségű, 24 bit, 96 kHz-es digitális audió rögzítését teszi lehetővé.

A '90-es évek végén komoly problémát jelentett, és részben még mostanában is problémát jelent, hogy az európai piacon a DVD-Video lemezek kínálata sokkalta szegényesebb, mint az Egyesült Államokban. Harc a különféle írható szabványok között

A DVD-Video, illetve DVD-ROM szabványok megalkotásakor a vezető elektronikai óriáscégek a kezdeti ellentéteket követően összefogtak egy közös szabvány létrehozásáért, ezért a piacon megjelenő DVD-Video és DVD-ROM eszközök között nem merült fel kompatibilitási probléma. Az írható és újraírható DVD formátumok azonban megosztották az ipart, és a különféle cégcsoportok különböző utakat választottak, és reménykedtek, hogy saját megoldásukat végül sikerül általánosan elfogadtatni.

Mindez azt eredményezte, hogy a cégcsoportok három egymással inkompatibilis írható formátumot fejlesztettek ki. Az első DVD-írót a Pioneer Electronics dobta piacra még 1998-ban. Az eszköz azonban nem az otthoni felhasználókat célozta, és ez a meghajtó árán is tükröződött. A társaság nemsokkal később kiadta DVD-RW meghajtóit is, amelyek a CD-RW eszközökhöz hasonlóan a megfelelő lemezek törlésére, illetve újraírására is képesek. A DVD-RW meghajtók ára azonban szintén meglehetősen magas.

A Matsushita és Toshiba japán cégek vezetésével kifejlesztett DVD-RAM technológia a Pioneer modelljeinél sokkalta elérhetőbb közelségbe hozta a DVD újraírókat. A DVD-RAM eszközök ára sokkal alacsonyabb a DVD-R/RW változatoknál, ráadásul ezek a meghajtók alkalmasak a lemezek véletlenszerű (újra)írására/olvasására, ezért ideálisak lehetnek archíválási célokra. A technológia egyik hátulütőjét, a DVD-ROM szabványnál kisebb, 2,6 GByte/oldalas tárolókapacitást megoldották a második generációs, 4,7 GByte/oldalas változatok, de a megoldás sorsát azonban így is megpecsételte a DVD-Video lejátszók, illetve DVD-ROM meghajtók többségével való inkompatibilitás.


Némileg megkésve érkezett a harmadik írható DVD megoldás, a DVD+R/RW technológia. A DVD+RW Alliance-be (DVD+RW Szövetség) tartozó gyártók, vagyis a Philips, Sony, Hewlett-Packard, Ricoh, és Mitsubishi Chemical/Verbatim cégek által támogatott szabvány nagymértékű kompatibilitást mutat a DVD-Video lejátszókkal és DVD-ROM olvasókkal, amely a felhasználók számára az egyik legkritikusabb tulajdonság. A DVD+R/RW technológia mögött álló cégek gyakorlatilag már önmagukban is kizárták a megoldás elbukásának lehetőségét, a DVD+R/RW meghajtók és lemezek megfizethető ára pedig tovább növelte az eszközök iránti érdeklődést.

Az első DVD+RW meghajtók csak tavaly jelentek meg, a technológia azóta azonban szélsebesen terjed a magánfelhasználók körében, és gyorsan megelőzte a másik két (újra)írható formátumot. A legújabb meghajtók ráadásul az egyszer írható DVD+R formátumot is támogatják, és képesek CD lemezek írására/újraírására is, amellyel a megoldás felhasználási lehetőségei tovább bővültek.

A szakértők szerint jelenleg minden jel arra utal, hogy a DVD+R/RW szabvány válik általánosan elterjedtté, a DVD-R/RW megoldások pedig leginkább a professzionális felhasználók körében találnak piacot maguknak. A DVD-RAM szabvány szinte bizonyosan elbukott, és a közeljövőben várhatóan fokozatosan eltűnik a piacról. Körvonalazódik a DVD jövője

Bár a DVD technológia csak az elmúlt években vált általánosan elterjedtté, a fejlesztők már közel állnak a következő generációs DVD szabványok végleges formába öntéséhez. Jelenleg úgy tűnik, a jövőben két különböző DVD technológia fog napvilágot látni a piac két különböző területén.

Március elején kilenc szórakoztatóelektronikai óriás képviselői ültek össze a következő generációs DVD lemezek és meghajtók technikai specifikációinak véglegesítése céljából. A Sony, Philips, Samsung, LG, Thomson, Hitachi, Pioneer, Matsushita (Panasonic), és Sharp cégek a megbeszélésen elfogadták a szabvány korábban megalkotott tervezetét, így az új technológia alapköve immár adott a társaságok számára. A kilenc gyártó egyébként kivétel nélkül tagja a DVD Forumnak, az új technológia elfogadására azonban a konzorcium keretein kívül került sor.

A "Blu-Ray", azaz "Kék Sugár" technológiára épülő következő generációs meghajtók a technológia nevéhez hűen kék színű lézert alkalmaznak, amelynek egyik fő jellemzője, hogy a jelenlegi vörös lézereknél kisebb hullámhossza miatt kisebb lemezterületre is ráfókuszálható. Mivel a kék lézerrel a lemezen kisebb foltok világíthatóak meg, az adatok fizikailag közelebb helyezkedhetnek el egymáshoz, ami nagyobb tárolókapacitást eredményez azonos adathordozó területen. A kék lézer alkalmazásával lehetővé vált, hogy az újfajta, a jelenlegi változatokhoz hasonlóan 12 cm-es átmérőjű DVD lemezek egyetlen oldalon, egyetlen rétegen mintegy 27 GByte adatot tároljanak. A jelenlegi, 4,7 GByte-os (egyoldalas, egyrétegű) DVD lemezek 133 percéhez képest az új Blu-Ray megoldások mintegy 13 óra DVD-Video minőségű, MPEG-2 formátumú film tárolásához elegendő kapacitással rendelkeznek.

A nagy adatsűrűségű, következő generációs Blu-Ray lemezeket írni, illetve olvasni képes meghajtók a társaságok szerint 2003 - 2004 körül jelennek meg a piacon, és a jelenlegi tervek szerint elsősorban számítógépes adatok tárolására szolgálnának. A technológia fejlesztése azonban nem áll le a 27 GByte-os változatnál. A gyártók terveiben máris az 54 GByte-os tárolókapacitású, kétrétegű megoldások szerepelnek. A Blu-Ray technológia óriási előnye lesz a jelenlegi írható DVD szabványokkal szemben, hogy az összes nagy gyártó egységesen támogatja, így várhatóan nem lesznek vele kompatibilitási problémák. Mindez a jelenlegi megoldásokról korántsem mondható el.

Mint mindennek, a Blu-Ray -nek is meg van azonban a maga hátulütője. A kék színű, 450 nm-es hullámhosszú fényt kibocsátó lézerek alkalmazásának ötlete valójában már egyáltalán nem új, de a gyártók a közelmúltig képtelenek voltak olyan kék lézereket gyártani, amelyek megfelelően hosszú élettartammal rendelkeznek. Bár különféle technológiákkal sikerült elérni, hogy a kék színű lézerek az infravörös és vörös változatokhoz hasonlóan hosszú ideig működőképesek maradjanak, mindez a komponensek árának drasztikus megemelkedésével járt. A Blu-Ray meghajtók ezért kezdetben várhatóan meglehetősen drágák lesznek. A Blu-Ray mellett egy másik következő generációs DVD technológia is kibontakozóban van. A DVD Forum által fejlesztett és támogatott HD-DVD (High Definition DVD - Magas Minőségű DVD) technológia teljesen eltérő szemléletet követ, mint a Blu-Ray. Ennek oka elsősorban az, hogy amíg a Blu-Ray egy számítógépes újraírható formátum lesz, a HD-DVD kifejezetten a DVD-Video szabvány utódjának készül. A HD-DVD eszközök a jelenlegi DVD meghajtókhoz hasonlóan vörös színű lézert alkalmaznak. A technológia újítása nem a lemez tárolókapacitásának növelésében rejlik, hanem egy alacsony bitrátájú, igen jó hatékonyságú tömörítési technológiában, amely rendkívül jó képminőséget biztosít a jelenlegi 4,7, illetve 9,4 GByte-os DVD lemezeken.

A Warner Bros., valamint a DVD Forum javaslatát támogató többi cég úgy véli, a 9,4 GByte-os tárolókapacitású kétrétegű DVD lemezek egy, MPEG-4 -hez hasonlóan hatékony audió- és videótömörítési eljárással jobb megoldást jelentenek, mint a 27 GByte-os Blu-Ray lemezek. A DVD Forum 17 tagja közül 11 támogatta az új, vörös lézert alkalmazó HD-DVD technológiát, a többi hat társaság, köztük a Philips, a Matsushita, és a JVC, tartózkodott.

Bár a DVD Forum csak komoly nehézségek árán tudta meghozni a HD-DVD támogatásáról szóló döntést, egyes szakértők szerint a két új, egymástól eltérő technológia nem fog problémát jelenteni. A HD-DVD formátum ugyanis műsoros DVD-Video lemezekhez készül, a Blu-Ray Disc pedig egy nagykapacitású írható formátum lesz. A HD-DVD egyébként semmiképpen nem vehetné át a Blu-Ray Disc helyét a számítógépes adattárolási médiák körében, mivel a technológia kifejezetten a filmek kép- és hangminőségének javítását célozza, és nem nyújt a jelenlegi DVD lemezeknél nagyobb tárolókapacitást.

Pillantás a (nem is olyan) távoli jövőbe

A japán Matsushita Electric Industrial Co. a közelmúltban jelentette be, hogy a társaság kifejlesztett egy, a CD-vel egyező méretű, kétoldalas optikai lemezt, amely 100 GByte adat tárolására képes. A Panasonic márkanevéről ismert társaság tulajdonképpen a Blu-Ray technológiai elveit követte, és az adatsűrűség további növeléséhez a kék lézernél is rövidebb hullámhosszú ultraibolya lézereket alkalmazott. Bár az új technológiára épülő meghajtók DVD kompatibilitása csak nehézkesen és viszonylag költségesen lenne megvalósítható, a társaság reméli, a megoldás be fog kerülni a DVD-k egy újabb generációjába.

A Constellation 3D még a Matsushita-nál is messzebbre ment a fejlesztésekkel. A társaság Fluorescent Multi-Layer Disc (FMD - Fluoreszkáló Sokrétegű Lemez) technológiája kezdetben szintén mintegy 100 GByte tárolókapacitást eredményezne egy CD méretű lemez esetén, amely a későbbiekben kék lézer alkalmazásával akár az 1 terabyte-os is elérhetné. Mindezek a technológiák azonban még a viszonylag távoli jövőt képviselik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Veriel #38
    Ne rohogtess.
    Hogy lenne mar egy tomoritett hang minosegi... az mp3 is tok szar. A DVD-n tokre latszik az mpeg tomorites, a hangja meg zug.

  • Veriel #35
    A DVD-t el kene felejteni. Annak idejen nagy szam volt, de aki kicsit megnezi, rajon, hogy tok szar minoseg. Marmint a film. A kep is gaz, de a hang egyenesen tragikus. Csinalhatnanak mar jobbat.

    Adattarolasra meg nem hasznalnam, mert tok ertelmetlen. Egy DVD ugyanugy tonkremegy, ha karcolodik, eltorik, mint egy CD, csak akkor nem 650 mega adatom veszik el, hanem par giga. Mivel szamitogeppel dolgozom, rendszeresen archivalok, es mindig uj cd-re. Meg egy cd-t is alig hasznalok ki, a DVD mekkora pocsekolas lenne. Ja, es a DVD is tonkremegy nehany ev alatt, mint ahogyan a CD is, szoval nagy atveres.

    Tenyleg inkabb csinaljak meg az 1 kobcentis kristalyt, es olyan vedoburkolatot kore, hogy sose legyen semmi baja, 50 ev mulva sem. Es a filmeket meg valami ertelmesebb tomoritessel, a hangot _tomorites nelkul_ tegyek ra.
  • awender #33
    Eloszor el akarjak adni meg a 20 eve kifejlesztett dolgaikbol keszitett hardvereket is.
  • awender #32
    Te buta. 2500-3000 Ft volt egy CD lemez anno 650 megas kapacitassal. Es mennyi is volt ugyanez floppy lemezben? Mondjuk 7-szer annyi. Na, leesett?

    Most a DVD-knek van egy iszonyu eros CD iros konkurrenciajuk.

    Ezenkivul a 4.7giga nevetseges. A DVD formatum bejelentesetol kezdodoen letezik a ketsavos ketoldalas 19 gigas verzio.

    Ha most azt hiszik a DVD gyartok hogy majd hanyattesek a 4.7 gigajuktol, akkor tevednek. 2002-ben mar azert inkabb legalabb 40-50 gigas lemezeket varnek.
  • Gabest #29
    Shaman: Jobb helyeken már 1-2 dollár az írható dvd-r lemez.
  • corleone #27
    Tippelni se merek, mi lesz itt 20 év mulva :)))
  • dewdew #26
    Az mindenkeppen a DVD mellett szol, hogy elfogadhato mennyisegu anyag irhato ra, es nem kell a CD-t 10 percenkent cserelni, ha jo minosegu hazi videot irtal ra.
  • Supergamer_real #23
    Mike!

    Dewdew arrol beszelt, hogy nem szeretne evente cserelni a filmhordozo mediumokat.Illetve a regi anyagokat Dvd-rol Blue rayre, majd Blue Rayrol XY ra masolgatni.Mert az uj mediumok bevezetese kozti ido valoban egyre csokken.Ez filmek eseteben csak egy bizonyos ideig indokolt, feltelezem ezzel te is tisztaban vagy (korlatozott TV felbontas stb.).

    Nem tudom minek kell ezt dramatizalni, illetve vegletekbe menni.
  • dewdew #22
    latom nem ertetted meg, hogy mit mondtam...
  • Mike #21
    de abból is csak a 360K
    a nagyobb felesleges!