HNR

Vasárnapi Pc Piac - Processzorok és memóriák

Mai áttekintésünkben kiemelten foglalkozunk az SDRAM, DDR SDRAM, RAMBUS árak mellett a Compact Flash, Smart Media Card, és egyéb adattároló egységekkel. Mindenekelőtt azonban a CPU-k árváltozásainak jártunk utána.

Processzorok:

Az elmúlt hetekben semmi igazán viharos dolog nem történt a processzorok piacán. Új modellsorozatok bejelentése nem várható, a két rivális gyártó csúcsmodelljeire helyezi a hangsúlyt és a "régebbi" sorozatok gyártásával fokozatosan leáll. Különösen igaz ez az INTEL-re, mely cég egy végső rohamot indított a P4 érdekében. Mind Celeron, mind pedig P3 vonalon csak a nemrég bevezetett Tualatin magos processzorok maradnak, P4 fronton pedig kizárólag az újabb Socket478-as tokozásé a jövő. Várhatóan a 1,5 GHz alatti P4-ek forgalamazása is megszűnik.

Egyre nagyobb figyelem övezi az AMD-t, mely a teljesítmény növelésének más útját választotta. Athlon XP processzorainak rendkívül fejlett felépítésének köszönhetően azonos frekvencián bizony számottevően nagyobb teljesítményre képes, mint a nagy rivális P4-ese. A teljesítmény azonban egyelőre az AMD-nél sem nőhet az égig. Mindaddig, amíg nem tér át a kisebb csíkszélességű gyártástechnológiára, addig nem lesz képes számottevően növelni az órajelet, szemben konkurensével, mely előtt nyitva az út, akár 4 GHz-ig is. Mindent egybevetve az AMD sikeresebb, mint valaha és a két gyártó közötti harc úgy tűnik évekig szavatolja a vásárlók számára a már-már döbbenetes fejlesztési ütemet és a nyomott árakat.

Lássuk hogyan alakultak az árak az elmúlt héten. A táblázat szokás szerint a legkedvezőbb nettó kiskereskedelmi árakat tartalmazza.



Memóriák:


Az árak - nyugodtan mondhatjuk - egyáltalán nem mozdultak. A további változások megjósolhatatlanok, mindössze annyi bizonyos, hogy jó időre búcsút mondhatunk az irreálisan alacsony áraknak.


Mint látható, a CFC és SMC árak drasztikusan estek, várható, hogy a tendencia folytatódik, azonban a jelenleginél visszafogottabban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #18
    Az gyors lehet...
  • Gabest #16
    bazz, most látom hogy nem tudok olvasni, bocs
  • Gabest #15
    Itt? Pöty néven? Biztos?
  • Laalee #10
    meg ha most kiadnak a 10 gigas procit akkor 3 ev zsiros jövedelmetöl esnenek el :)
  • Gabest #9
    Talán mert a piacon nincsenek laborkörülmények? :)
  • iXBT #4
    2-3 het meg:(