Hunter

Felemelkedett az egyszemélyes légi-robogó

Amikor több millió dollárt és közel hat évet szánsz egy személyi repülőmasina elkészítésére, minden apró fejlődésnek nagy jelentősége van. Így talán érthető, hogy a SoloTrek feltalálója milyen örömöt érzett, amikor 150 kilós gépe 19 másodpercre és néhány méterre elemelkedett a földtől.

Először meg kell tanulnunk járni, mielőtt futásnak erednénk" - mondta a feltaláló Michael Moshier, a haditengerészet egykori pilótája. "Egyre biztosabbak vagyunk és már nincs messze, hogy elégedetten hátradőlhessünk."

A Buck Rogers történetekre emlékeztető jetpack, a közel 2,5 méteres, teljes nevén SoloTrek Exo-Skeletor Flying Vehicle benzin üzemű motorral rendelkezik, mely két jókora ventillátort hajt meg. Pilótája álló helyzetben repül a géppel és két botkormány segítségével irányítja mozgását. A masina óránkénti 120 kilométeres sebességre képes, egy tank benzinnel 240 kilométert tud megtenni. Moshier tevei szerint hamarosan egy, a navigációt segítő átfogó pozícionáló rendszerrel és egy ejtőernyővel ellátott katapultüléssel látja el a repülőszerkezetet. Az eszközt számos területen szeretnék használhatni, az elaknásított vagy járhatatlan utakon való átkelő katonáktól a közlekedést figyelő riporterekig bárki, akár turisták is használhatnák.


Moshier és 10 alkalmazottja a Millenium Jet Inc. főhadiszállása előtt néhányszor beindították a SoloTreket, bámulatba ejtve a járókelőket. Bár riportereket még nem hívtak, hogy bemutassanak egy felszállást, azonban felvették a leghosszabb próbarepülést, ami december 18-án történt. A videofilm Moshier-t mutatja amint sikeresen elemelkedik a földtől jó egy méterre. A szerkezet biztonsága érdekében - mivel csak ez az egy működő prototípus létezik - egy daruhoz és több tartórúdhoz volt kipányvázva, ám Moshier legközelebb már póráz nélkül szeretne repülni.


"Azt kell mondanom, hogy figyelemre méltó haladást produkált, amíg eljutott idáig, viszonylag rövid idő alatt" - mondta William Warmbrodt, a közeli NASA Ames Kutató Központ főmérnöke. Warmbrodt csapata segítette Moshier kutatásait és rendelkezésére bocsátották a központ szélcsatornáját is. "Úgy vélem nagy ígéretet rejt a projekt." A Védelmi Minisztérium három év alatt 5 millió dollárral támogatta Moshier-t abban a reményben, hogy a SoloTrek segítheti a katonák veszélyes pontokon való gyors átjutását. Moshier elmondta, hogy tartja az ütemtervet, és 2003 végére leszállítja a különleges erőknek szánt prototípust, de hisz benne, hogy a fogyasztói társadalom is használhatja egy nap.

Paul Saffo a Menlo Park Jövő Intézetének igazgatója nem ennyire biztos a dologban. Kétségei vannak afelől, hogy a SoloTreket elég "idióta-állóvá" tudják-e tenni, hogy azt a szabályzatok a mindennapi ember számára is biztonságosnak minősítsék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #33
    Még mindig senki sem válaszólt ...
    Nektek a két "minihelikopter" ugyanezen oldalon hogy tetszik?
    Kicsit több bizodalmam van bennük (-15C után), mert zártak!
    Brutus! Én a minihelikopterekről beszéltem, annak kb. 300KG a tömege a plussz tartály nélkül.
  • Inquisitor #17
    Csak hát 150KM/180liter kicsit húzós ... :(
  • Inquisitor #15
    Ezeket a lap alján néztétek?

    http://www.solotrek.com/mjet/duotrek.html
    http://www.solotrek.com/mjet/mule.html

    Azér egy ilyen kissámli méretű egyszemélyes helikopterrel inkább járnék dolgozni (-15C rulez!) mint a SoloTrek-el! :D
  • Laalee #13
    megnezem azt a birka hadsereget aki ilyennel szereli fel a katonait...
  • Viza #11
    Mi ebben az ujdonsag?
    A Spektrumon vagy egy eve mar ment egy musor ilyen gepekerol (sot valami sugarhajtasurol vagy mirol). Az amerikai hadsereg kiserletezett vele valamikor 70-es evek vegen, vagy 80-as elejen. Nem jott be mert tul hangos volt, meg nem lehetett rola rendesen loni, ugyhogy toroltek a projectet.
  • Turmoil #8
    Aham, csak egy helikoptert nem fogsz a hátadon cipelni, hogy akkor használd csak, amikor szükséges valamin átkelni. Meg az talán 240 km-nél messzebb is el tud repülni.
    Ez viszont csak 150 kg, szóval simán belefér a szabványos menetfelszerelésbe:)))
  • Laalee #7
    aztan majd jatszhatunk elöben landert :) csak itt nincs uj jatek ha kicsit gyorsabban szallunk le...
  • dewdew #5
    ...abban a reményben, hogy a SoloTrek segítheti a katonák veszélyes pontokon való gyors átjutását


    arra mar kitalaltak a helikoptert, nem?