JohnnyCage

Új év, új processzorok

A korábbi híreknek megfelelően az Intel ma hivatalosan is kiadta első 130 nm-es csíkszélességgel készülő Pentium 4 processzorait 2,0(A) és 2,2 GHz órajellel, a rivális AMD válaszként pedig piacra dobta a 2000+ jelzésű Athlon XP processzort.

Mint ismeretes, az Intel Pentium 4 processzorok már a kezdetektől fogva a 130 nm-es gyártástechnológiához készültek. Az AMD előretörése a sebességversenyben azonban arra kényszerítette az Intelt, hogy "idő előtt" kiadja a Pentium 4 processzort. 2000 novemberében, amikor a P4 hivatalosan megjelent, a 130 nm-es csíkszélességű gyártósorok még messze álltak az üzembe helyezéstől, így a chipek a társaság 180 nm-es technológiájával készültek. A 180 nm-es technológia alkalmazása azonban a nagy lapkaméreten keresztül megdrágította a chipek előállítását, ráadásul az órajel sem volt emelhető a megfelelő ütemben.

A 130 nm-es csíkszélességgel készülő Nortwood Pentium 4 processzorok megjelenése ezért óriási lépés az Intel számára. Az új gyártási eljárás drasztikusan csökkenti az előállítási költségeket, és akár a 3-4 GHz-es órajeltartomány meghódítását is lehetővé teszi a cég P4 chipjei számára.

A versenytárs Advanced Micro Devices (AMD) szintén ma dobta piacra legújabb processzorát, az 1667 MHz-es működő Athlon XP 2000+ -t, amely eltérő architektúrájának köszönhetően alacsonyabb órajele ellenére az Intel 2,2 GHz-es Northwood P4 chipjéhez hasonló teljesítményre képes.

"A két rivális chip olyan közel áll egymáshoz teljesítményben, hogy célfotóra lesz szükség az elsőség megállapításához" - mondta Nathan Brookwood, az Insight64 vezető elemzője. "A különböző tesztprogramok különböző eredményeket fognak mutatni, és hol az egyik, hol a másik chip lesz gyorsabb. Ennek ellenére talán az Intel chip valamivel nagyobb teljesítményre lehet képes."

A jelek szerint tehát a teljesítmény nem lehet döntő tényező egyik processzor javára sem. Ehelyett olyan tényezők kerülnek a középpontba, mint például az ár. Az Intel új Northwood P4 chipjei 146 négyzetmilliméter lapkamérettel készülnek, az Athlon XP lapkamérete pedig 128 négyzetmilliméter, amely azt jelenti, hogy az utóbbi processzor valamivel olcsóbban állítható elő. Az Athlon XP kisebb lapkaméretből származó árelőnye azonban akkor válik ismét jelentőssé, amikor az AMD -várhatóan még az idei első negyedévben- átáll a 130 nm-es technológiára. 130 nm-es csíkszélesség mellett a chip magmérete alig 80 négyzetmilliméter lesz, ami igen alacsony gyártási költségeket jelent.

Az új, 2,0(A) és 2,2 GHz órajelű Northwood Pentium 4 processzorok nagykereskedelmi ára 364, illetve 562 dollár. Az AMD Athlon XP 2000+ a társaság weboldala szerint 339 dollárba kerül ezres, vagy nagyobb tétel vásárlása esetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RpPRO #41
    Intel fanok! Eleg fajo seb lehet nektek az AMD ujkori szarnyalasa. Ha mar se nem gyorsabb, se nem stabilabb az intel, elojottok az SSE2-vel, hogy az majd milyen szep es milyen jo..... lesz 2 ev mulva. Mellesleg XP 1600-am van hosszu intelezes utan, ugyhogy talan irhatok, mert tapasztalatbol beszelek. Nemtom, hany itt kardoskodo intefannak van p4-e, amit annyira magasztal...
  • Tomcat.no1 #40
    Te nagyon művelt! Az Intel régóta piacvezető cég s az AMD csak az Athlonokkal tudott révbe jutni... egyébként az AMD egyre nagyobb piaci részesedésre tesz szert (30%)!
  • Laalee #30
    en meg nem arrol beszeltem :) viszont ezekszerint baromira nem nezted meg a cikket... a vegen a teszteredmenyek magukert beszelnek... akinek cad munkahoz kell gep az vegyen p4 et a többinek az amd a jobb valasztas
  • Turmoil #29
    "Időközönként szépen tud fagyni..."
    Ha jól tudom, akkor a VIA szúrt el valamit a chipkészleteiben és a fagyást az AGP drivere okozza egy lekezeletlen memóriaműveleti hibaval. Nem tudom, hogy ezt kijavították-e már, de azok a titokzatos fagyások leginkább ezért következhetnek be. Nem kötelező érvénnyel, kell hozzá némi együttállás a csillagok-bolygók-szoftverek-hardverek részéről is.
    Egy SiS, vagy ALi, vagy ATI, vagy AMD valószínüleg nem fog ilyet csinálni...
  • fotel #27
    intel ellen egy dolog szólhat ? az ára

    teljesítmény stabilitás - gyuanaz

    PRoCIBAN
    viszont az alaplapok hogy is mondjam , szerintem azok olcsóbbak p4 alá és stabilabbak valamivel.

    MEg pl egy p4 elindul 3 fázis nélkül is
  • fotel #26
    PyREx ja - de akkor 3dnowra miértn em optolnak sse2 mellé?
  • PyRex #24
    Pontosan. Ugyanis ha Athlon XP (3DNow+ +SSE)-re van optimalizalva valami, akkor gyorsabb lenne az XP-ken, mint a P4-eseken. De nyilvan egy direkt P4-re es SSE2-re optimalizalt szoftver lassabb lesz az AMD procijain az SSE2 hianya miatt, nem?

    PyRex
  • Vízipók #22
    Ne haragudj, de már régóta gondolkozom, hogy mit értenek 1esek egy proci minősége alatt. Felhasználói szemmel nézve egy procinak szerintem három fontos tulajdonsága van:
    -ár
    -teljesítmény
    -stabilitás

    Na meg talán a húzhatóság.
    Sz'al most azér rosszabb "minőségű" egy proci, mer sorja van rajta?
    Vagy lötyögnek az alkatrészek?
    Intel/AMD fanok!!!
    Szemellenzőt le!
    Most ezen szempontok szerint az AMD a jobb, de nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, spekulálgatni meg nem itt kell. Én személy szerint szarok rá, melyik cég gyártja a procit. Egyik se fog engem jobban szeretni azért, mert az övét veszem.
  • PyRex #17
    Csak ott gyorsabb, ahol az SSE2-re van optimalizalva valami... Ez nem az AMD hibaja.

    PyRex
  • Lt. Stinger #12
    Na, tessék megnézni eztet;
    http://www.xbitlabs.com/cpu/northwood-2200
    Egyértelmű, a 2.0A veri a 200(0)+-t.
    Na, kész, AMD fejest ugorhat a szikla széléről.