JohnnyCage

A vírusok új hulláma keseríti a netezők életét

A közelmúltban számos olyan számítógépes vírus jelent meg a világhálón, amely kialakításából eredően számítógépek millióit fertőzte meg, meglehetősen rövid idő alatt.

A számítógépes vírusszakértők szerint jelenleg minden 300-adik e-mail tartalmaz valamilyen vírust, illetve féregprogramot. A felhasználók e-mail leveleinek vírusellenőrzésével foglalkozó MessageLabs szerint alig egy évvel ezelőtt csak minden 700-adik e-mail volt vírusfertőzött.

A MessageLabs szerint a vírusok a terjedés módját illetően egyre alattomosabbá válnak, ezáltal egyre több számítógépet fertőznek meg. A közelmúltban felbukkant Nimda például az e-maileken kívül 16 egyéb módon képes terjedni, biztonsági réseket kihasználva. Amennyiben a Nimda vírus megfertőz egy webszervert, átalakítja annak weboldalait, ezáltal a böngésző számítógépét is veszélyezteti, közölte a MessageLabs.

A Nimda elsőként Koreában bukkant fel, nemsokkal később azonban már 15 országból jelentették. A vírus elsősorban az Egyesült Államokban, valamint Nagy-Britanniában terjedt el szélesebb körben. A Singapore Computer Emergency Response Team (SCERT) szerint a vírus olyan nagy adatforgalmat generál fertőzés közben, hogy sok helyen lelassíthatja, illetőleg le is béníthatja az internetes hálózatokat.

A Nimda kitörése azt bizonyítja, hogy a jelenlegi antivírus megoldások nem képesek megfelelő gyorsasággal reagálni az új vírusok kitörésére, ezért a problémát az internet szintjén kell kiküszöbölni, állítja a MessageLabs. A társaság szerint amennyiben a vírusok fejlődése a jelenlegi ütemben halad, 2007-re minden tizedik e-mail vírusfertőzött lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FormatC #13
    Hali!

    Bocs, de a nimda Java alpu kóddal képes weblapokat is megfertőzni. Ha megnézed az oldalt Windows alatt, akkor megfertőzi a géped. Ilyen egyszerű.

    FC
  • Borg #10
    Nekem volt tegnap már nimdam.
    Soha nem nyitottam ki email attachmentet, és a ZA is fogta az ilyesmit a gépemen.
    Mégis benne volt a virus az internet temp filesban.
    Ott figyelt, azt irják hogy internetes contentel is lemászik, egy .eml és egy .data nevü filet tölt le a böngészö.
    Sajnos senki sincs biztoságban.
    Viszont, a Nav2002 csak szept-22-i virus definitionnal irtja.
    ÉS, állitolag ha nincs officeod telepitve nem terjed. Nekem is inaktiv volt (még?) amikor leirtottam tegnap éjjel... most hogy ez az office hiánya miatt, vagy mer még tul friss volt..
  • CAD #8
    Hat egyelore en nem tervezem pingivinre valo atterest, ugyanis jelenleg csak azert nincs annyi virus linuxra mert egyreszt kevesebben hasznaljak, ergo kisebb pusztitast tud okozni, masreszt, mert ketsegtelenul biztonsagosabb mint, egy atlagos windows.

    Szerintem is szornyu dolog, hogy megnyitok egy levelet, es nemtudhatom, hogy most virus vagy ismeros... ez ellen meg vedekezni sem igen tudok (hacsak mas programot hasznalok, de ekkor a viruskeszitok felig elertek a celjukat: befolyasolnak valasztasomban, szükitik dontesi lehetosegeimet).

    Imho, el kene égetni az összes ilyen hobbi viruskészítőt... szemét állat mind.
  • Frank99 #4
    ha nem tévedek, már van ilyen is...
  • dewdew #3
    majd az lesz cumi, ha a scriptekbe irjak bele a virust, ami a sima bongeszes alatt eszrevetlenul megferozi a gepet
  • Lord #2
    jaja, ebben egyetértünk :)
  • Frank99 #1
    Aki megnyit egy csatolmányt ellenőrzés nélkül, meg is érdemli..
    A sircam, hybrid, nimda stb. mind ilyen.