Franczy

Fujitsu: újgenerációs merevlemez technológia

A legnagyobb merevlemezgyártó cégek jelenleg olyan technológiai megoldásokkal rendelkeznek, melyek segítségével az elérhető legnagyobb adatsűrűség 100 gigabit/négyzetcol körül van, azonban hamarosan várhatóan több gyártó is bejelenti majd, hogy sikerült áttörnie ezt a lélektani határt. Az egyik ilyen cég a Fujitsu lesz, melynek képviselői az ígéretek szerint jövő hét kedden jelentik majd be, hogy sikerült áttörniük a 100 gigabit/négyzetcolos határt, és, hogy a cég laboratóriumaiban kifejlesztett vadonatúj technológiákkal már akár idén novemberben is találkozhatunk majd az újgenerációs Fujitsu merevlemezek esetében.


A winchesterek adattároló kapacitása az elmúlt öt év folyamán átlagosan évente duplázódott meg, ami azt jelentette, hogy az új modellek villámgyorsan lenyomták a korábbi típusok árát, vagyis a merevlemezek az elmúlt években és manapság sem tartoztak, illetve tartoznak a drága számítógép alkatrészek közé. A szakma szkeptikusabb szakértői korábban úgy vélekedtek, hogy a merevlemez technológiákat már nem lehet túl nagy mértékben továbbfejleszteni, és ebből kifolyólag a winchesterek kapacitásnövekedése lelassul, sőt megáll majd a közeljövőben. A jelek szerint ezeknek a szakértőknek nem volt igazuk, ugyanis a dolgok jelenlegi állása szerint a merevlemez technológiák esetében a gyártók még nem érték el a fizikai határokat, melynek eredményeképpen még egy jó darabig biztosítva van az egyre nagyobb merevlemezek piaci debütálása.

"A merevlemezgyártó cégek állítása szerint a jövőben akár 100-300 gigabit/négyzetcolos adatsűrűséggel rendelkező merevlemezek megjelenése sem elképzelhetetlen, vagyis ezek a cégek gondoskodnak arról, hogy a winchesterek még egy jó pár évig biztosan az elsőszámú adattároló megoldások közé tartozzanak" - nyilatkozta David Reinsel, az IDC piackutató cég szakértője.

A Fujitsu a 100 gigabit/négyzetcolos adatsűrűséget a ruténium alkalmazásával éri el. Különböző források szerint egyébként a Fujitsu egészen 2003-ig nem készül semmi forradalmi újdonság bemutatására, azonban várhatóan ekkor debütál majd egy teljesen új elven működő merevlemez író/olvasó fej. A Fujitsuhoz hasonlóan az IBM már idén májusban bejelentette saját új merevlemez technológiáját, az AFC-t (AntiFerromagnetically Coupled), mellyel ugyancsak elérhető a fentebb említett adatsűrűség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #3
    Pontosítsunk úgy hogy kivonul a 3.5"-os piacról és már csak 2.5"-os vagy annál kisebb wincsiket gyárt. A 2.5" cuccosát pedig nem csak a notebookokba hanem a desktop gépekbe is szállítani akarja. Miniatürizálás rulez.
  • Fatality #2
    Nem emlékszel rosszul, már csak notebookokba fog vinyót gyártani, asztali PC-kbe nem.
  • Lez #1
    Aszittem a Fujitsu visza akar vonulni a merevlemezek piacáról. Vagy rosszul emlékszem?