Franczy

A játékprogramok gyermekekre kifejtett káros hatásai

A számítógépes játékprogramok hatásait vizsgáló legfrissebb kutatások sokak számára rendkívül meglepő eredménnyel zárultak, ugyanis a tudósok szerint azok a gyerekek, akik túl sokat játszanak számítógépes szoftverekkel, hosszú távon akár agykárosodást is szenvedhetnek.

A Japánban található Tokohu Egyetem tudományos munkatársai a napokban egy olyan érdekes tanulmányt hoztak nyilvánosságra, melyből kiderül, hogy a számítógépes játékszoftverek használata közben az emberi agynak leginkább csak a látásért és mozgatásért felelős részei stimulálódnak, vagyis tévesek azok a korábbi feltételezések, miszerint a játékprogramok használata elősegítheti a gyermekek fejlődését. A kutatók ugyanis egyértelműen azt állítják, hogy a gyermeki agy homloklebenye egyáltalán nem fejlődik attól, hogy a gyerekek órákon keresztül számítógépes játékokkal foglalkoznak. Az eddigi feltételezések szerint a homloklebenynek jót tesznek a számítógépes játékok, vagyis ezek a programok elősegíthetik a gyermekek személyiségének fejlődését, javíthatják a memóriájukat, gazdagíthatják érzelmi megnyilvánulásaikat, valamint akár még a tanulási készségeiket is javíthatják. Ezek a feltételezések azonban a japán kutatók szerint teljesen tévesek voltak.

A japán tudósok szerint a gyermeki agy fejlődésének sokkal jobbat tesz, ha a gyerekek számítógépes játékok helyett, vagy mellett egyre több matematikát tanulnak, ugyanis a matematikai feladatok megoldása sokkal jobban stimulálja a gyermeki agy homloklebenyét, mely egyébként a felnőttkor eléréséig képes a folyamatos fejlődésre.

Ryuta Kawashima, a tudóscsoportot vezető professzor szerint a tanulmány olyan rendkívül fontos megállapításokat tartalmaz, melyek felett senkinek sem szabad elsiklania. Kawashima szerint a következő emberi generációkat tekintve akár nagyon komoly gondokat is okozhat, ha a mai gyermekek túl sokat játszanak számítógépes játékokkal. Egyrészt az ilyen számítógépfüggő gyermekek agya nem fejlődik a megfelelő ütemben, másrészt pedig a gyermekek sokkal agresszívabbak lesznek a játékprogramok túlzott mértékű használatának következtében. A japán kutatók szerint a mai gyerekek rendkívül kevés könyvet olvasnak és a matematikával is sokkal többet kellene foglalkozniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mad Guy #20
    Kis mazochista :P
  • Korbac #19
    Na, gyerekek, a félmilliós számitógépemet ez után a cikk után kisöpörtem a szemétbe, megyek matek példákat fejtegetni, az aztán a jó hobbi!
  • Mad Guy #18
    Doom rula! Az RTL Klub meg fogja be (nemtom ki sugározza a Kukimont, mi? :P
  • ixyon #17
    hülye! ezen a fórumon (sajnos) eléggé megszokott dolog az anázás annál, aki valami olyat ír, amit a többiek nem... és mivel én voltam az első, netudtam, ki milyet ír majd, eszért csak elejét akartam venni az anyázásnak... bár úgylátom, ne jött be, a kultúra itt is megjelenik:)
  • Razgon #13
    Szerintem a sok játék maximum a rossz testtartás miatt okozhat gondokat.

    Persze vannak "agyölő" játékok, de rengeteg olyan játék is van, amelyben kell gondolkodni is erősen.

    Lószar az egész. Nézzétek meg a mai tizenéveseket, rengeteg a buta, alomban élő (csak az erőfölényből ért, mint a kölökkutya) retardált hülyegyerek kvék nélkül is.

    Azzal egyetértek, hogy több könyvet kellene olvasniuk.
  • Mike #10
    A japanok sosem voltak normalisok.
  • Mad Guy #9
    Há, hogy ezek a prof-ok nintendo ellenesek, az hótziher vaze'! :)
  • AnarchoiD #8
    JAPAN A VILAG LEGNAGYOBB "VIDEOJATEK PIACA" .. .szal ok csak tudjak.. de nem kell felni mi itt europaban, usaban es japantol tavoli foldreszeken, nem kapunk akkora dozist - akarhogy erolkodunk is - "jatszasbol" hogy agyhalottak lehessunk... kar erolkodni ;)
  • Spy #6
    Jah.Akkor már én rég az idegsebészeten lennék ha igy lenne amit a japcsik irtak.Csak azt nem értem hogy a pokemont meg ezeket mérnem akarják betiltani pedig ezek nagyobb hatással vannak a gyerekkre minr pl:Soldier Of Fortune :)