Hunter

Az Egyesült Államok nemet mondott a klónozásra

Az Egyesült Államok képviselőháza 256-162 arányban nemmel szavazott az emberi magzatok klónozására. A kongresszus elfogadta a törvényjavaslatot, melyet George W. Bush is támogatott. Elvetették továbbá a törvényjavaslat egy módosítását is, amely engedélyezte volna az emberi klónozást sejt kutatásokhoz 249-178 arányban.

A módosítást a republikánus Jim Greenwood és a demokrata Peter Deutsch képviselők terjesztették elő, a gyógyszer gyártók és biotechnológiai intézetek helyeslése mellett. A javaslat még nem törvény, először a demokrata többségű szenátuson kell keresztül jutnia. "Nem adhatunk zöld utat az őrült tudósoknak, hogy életekkel játszadozhassanak" - szólalt fel J.C Watts republikánus képviselő a szavazás előtt. "A klónozás sértés az emberiség számára. Egy olyan tudomány, ami az őrültség határait súrolja"

Voltak azonban olyanok is, akik azt bizonygatták, hogy a klónozás segítené a gyógyászati kutatásokat és ez mind morálisan, mind tudományosan elfogadható. Greenwood és Deutsch szerint a klónozás engedélyezése kutatások számára eddig legyőzhetetlennek tartott betegségek gyógymódjaihoz vezethetne. "Miért ítéljük a világot és a jövő nemzedékeit arra, hogy megfosszuk őket egy ilyen csodától?" - tette fel a kérdést Greenwood. Jelenleg a legtöbb kutatásra használt sejtet életképtelen embriókból nyerik melyek a szülészeti klinikákról kerülnek ki, Bush elnök mérlegeli, hogy állami támogatást nyújtsanak ezekhez a kutatásokhoz.

A kongresszus által elfogadott tilalom értelmében, aki azt megszegi 10 év börtönnel és akár milliós nagyságrendű bírsággal is sújtható. Ez visszalépés a tudományos társadalom számára, viszont győzelem Bushnak és kormányzatának, akik a klónozás teljes körű tilalmára törekszik.

"Az elnök úr elégedett a határozattal" - mondta a Fehér Ház szóvivője, Art Fleischer a riportereknek. "Megfelelő etikai és tudományos mértékkel rendelkezik egy olyan kultúra számára mely az élet értékén alapul".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #1
    tahát "cloned in usa" emberektől nem kell tartanunk.majd megcsinálják máshol.