JohnnyCage

IBM, ServerWorks: memóriatömörítési technológia

Hosszas igérgetéseket követően az IBM Corp. és a Broadcom Corp. ServerWorks egysége elkészült azzal az új memóriatömörítési technológiával, amelyet a társaságok a szerverekbe és egyéb nagyteljesítményű rendszerekbe szánnak.

Az IBM által kifejlesztett, úgynevezett Memory eXpansion Technology (MXT - Memória Bővítési Technológia) a társaságok elmondása szerint egy hatékony tömörítési eljárás segítségével, extra költségek nélkül duplázza meg a rendszerek memóriájának méretét. A technológiát alkalmazó eszközök kifejlesztését először tavaly jelentette be az IBM és a ServerWorks, a cégek ezidáig azonban semmilyen konkrét terméket nem mutattak be.

Az IBM MXT technológiája, mint az eheti Platform 2001 konferencián kiderült, a ServerWorks Pinnacle chipset-vonalába lesz integrálva. A Pinnacle chipkészlet család az Intel Pentium III-as processzorokat alkalmazó szerverekhez készült. A technológia jelenleg "a ServerWorks eszközeiben lesz elérhető" - mondta Pete Manson, az IBM szerverekkel kapcsolatos technológiákat fejlesztő részlegének menedzsere.

Az IBM MXT rendszere arra az alapelvre épül, hogy a gyakran használt adatokat a szerver mikroprocesszorához közel, egy nagysebességű cache rendszerben tárolják, ahonnan azok rendkívül gyorsan elérhetők. A ritkábban használatos adatok tömörített formában, a memóriában találhatók, nem pedig merevlemezes meghajtón.

Az IBM kutatói szerint a technológiával megduplázható a memória kapacitása, így például egy 84 GB memóriával ellátott rendszer operatív tárja kibővíthető 168 GB-ra. Az előbbi 84 GB természetesen elérhető feleannyi fizikai memória duplázásával. "Ez egy új módja a memóriaméret növelésének" - mondta Manson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #2
    talan azert, mert 1 altlagos vinyo MAX 11 Bbyte/sec sebesseggel muxik, 1 atlagos PC133-as RAM meg 1.1 Gbyte/sec-el, es a cache memoriak meg meg ennel is gyorsabbak, es altalaban SGRAMok(azaz nem kell frissiteni) es mi ebben olyan ngy cucc?
    szerinted 84 GIGA RAMot 1 P3 rendszer hol tud megcimezni? sehol! csinaltak 1 kulon i szamitogepet, aminek valoszinu csak arra van 1 kicsike gyenge 64bites procija, hogy meg tuggyon cimezni sok sok memoriat, es mindezt a gep valami vinyonak lassa. valoszinu SCSI interface-el. tehat a gep szallni fog, mint a kiszangyal. nem 10 perc, amig betolt, nem swappingol, minden, amit hostol elfer a memoban. csak akicsit erzekenyebb az aramkimaradasra... de 1 vinyovel ez is megoldhato
  • Lez #1
    Ez olyan mint HDD-n volt a Drivespace.
    Csak ami eddig volt a HDD az itt a memória, ami eddig volt a memória az pedig egy gyorsabb elérésű cache. Tehát nem értem miért olyan nagy poén.