Franczy

Mono, a .Net elsőszámú ellenfele?

Miközben a Microsoft gőzerővel azon dolgozik, hogy a .Net-es piaci stratégiájába tartozó szoftverek minél előbb napvilágot lássanak, a nyílt forrású közösséget sem kell félteni, ugyanis hamarosan be fogják bizonyítani, hogy nemcsak a Microsoftnak lehetnek .Net-es technológiái. A Gnome névre hallgató Linuxos felhasználói felület fejlesztésében jártas bostoni Ximian cég képviselői ugyanis a várakozások szerint hétfőn bejelentik majd a Mono szoftverprojektet, mely várhatóan a Microsoft .Net-es projektjének elsőszámú kihívója lesz.

Szakértők szerint amennyiben a Mono beváltja majd a hozzá fűzött reményeket, akkor nagyon komoly ellenfele lehet a Microsoft .Netnek, azonban sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy jelenleg még a Microsoft .Netes projektje is csak fejlesztési stádiumban van, és lehet, hogy egy ilyen korai fejlettségi állapotban levő kezdeményezés klónozása nem vezet majd túl nagy sikerhez.

A Linuxos világ elsőszámú cége, és a Microsoft egyik legádázabb ellensége, a Red Hat hivatalosan egyelőre még nem kívánta kommentálni a dolgot, azonban Michael Tiemann, a cég egyik vezető technológusa egy a napokban készített interjúban elmondta, hogy a Red Hat természetesen minden olyan kezdeményezést támogatni fog, mely arra irányul, hogy meggátolja, hogy a Microsoft kiterjessze hatalmát az egész számítógépes világra. Tiemann elmondta, hogy a Red Hat többek közt ezért is támogatja a Gnome felhasználói interfészt és a Samba szoftvert, melynek segítségével a Linuxos számítógépek Windows-os társaikhoz hasonlóan képesek a fájlok megosztására.

"Mi nem fogunk csak azért klónozásba kezdeni, mert most éppen ez a divat, mi csak azt szeretnénk elérni, hogy a számítástechnika világában egyetlen cég se kerüljön monopol helyzetbe. A Red Hatnak nincs szüksége arra, hogy létrehozzon egy a Microsoft .Netes projektjéhez hasonló kezdeményezést, azonban egy ilyen kezdeményezést minden bizonnyal örömmel támogatunk majd, ugyanúgy, ahogy az eddigiekben is minden hasznos projekt mellett kiálltunk" - nyilatkozta Tiemann.

Bob Sutherland, a Business Research cég szakértője elmondta, hogy számára egyáltalán nem meglepő, hogy a nyílt forrású közösség is hamarosan előáll a maga kis .Netes projektjével, hiszen a Microsoft a közelmúltban nagyon komoly támadásokat intézett a közösség ellen, és ezt értelemszerűen nem lehet szó és tett nélkül hagyni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikike #5
    és mi eza .Net -es projekt?

    ezt bírom a médiába
    pont amiről szó van azt nem fejtik ki
  • MuERTe #2
    az ilyen huzások miatt szigják annyira a gpl-t:))
    a régi szép időkben megvették volna a fejlesztőcéget,vagy ellehetetlenitették volna,de ezzel már nem tudnak mit kezdeni:)))nincs támadási felület.
  • ixyon #1
    hat. a qurva anyjat a microsoftnak!