JohnnyCage

A Dell is belép az AMD támogatóinak sorába?

[Register] Az AMD hosszas várakozás után úgytűnik, megszerezte a Dell bizalmát. A világ legnagyobb számítógépgyártója ezidáig ugyanis csak Intel-alapú rendszereket volt hajlandó kiadni.

A jelek szerint az Athlon 4-nek még a Dell sem tud ellenálni. Az AMD legújabb büszkesége, az Athlon 4 számos óriáscég figyelmét felkeltette, és ezúttal az Intelhez ezidáig hűséges Dell sem tudott nemet mondani. A PC-gyártó júniusban végetvet Intel-pártiságánk, amikoris a cég bejelenti új, nagyteljesítményű laptopját, amely már az új Athlon 4 processzoron fog alapulni, állítja Eric Ross, a Thomas Weisel Partners piackutató cég elemzője, egy ismeretlen forrásból származó információjára hivatkozva.

Ross a napokban arról számolt be a befektetőknek, hogy az AMD a jövő hónap elején megrendezendő Computex Taipei kiállításon jelenti be a Dell támogatásáról szóló hírt. Amennyiben a Dell valóban ki fog adni Athlon 4-alapú notebookot, az óriáscég forgalma komoly mértékben megnövelheti az AMD processzora iránt mutatott keresletet. Az AMD számára a Dell támogatásának elnyerése óriási sikert jelent, mivel a társaság már jóideje próbálja mindezt elérni. A Dell elhatározásának emellett komoly pszihológiai értéke is van a chipóriás Intellel szemben. A Dell az egyetlen jelentős PC gyártó cég, amely a mai napig nem adott ki AMD-alapú rendszert. A lépés stratégiai szempontból legalább ilyen fontos az AMD számára, mivel a Dell, amely elvette a legnagyobb PC gyáró címét a Compaqtól, igen erős szereplő a vállalati szegmensben, ahová az AMD be szeretne törni.



A Compaq Computer már szállítja az új AMD processzorra alapuló rendszereit, amelyek a Presario 1200 nevet viselik. A Compaq mellett a Hewlett-Packard is hasonló lépésre szánta el magát, így a HP is rövid időn belül megjelenik hasonló Athlon 4-alapú hordozható rendszerével. Ross szerint "mint utolsó PC OEM, amely kizárólag Pentiumokat épít gépeibe, a Dell feltehetően hátrányban érezte magát az Intelhez való erős kötődése miatt, amely chipgyártó az utóbbi időben ráadásul kissé botladozik".

Az Intel várhatóan nem fogja sokáig tűrni az AMD vezető pozícióját a mobil processzorok terén, és feltehetően Tualatin Pentium III-as processzorainak mobil változataival válaszol majd. A társaságnak azonban mindenképpen jelentős veszteséget jelent a Dell mostani döntése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)