JohnnyCage

Körvonalazódtak a VIA P4 tervei

[DigiTimes] A VIA elképzelései szerint a cég a negyedév végére megköti a megállapodást az Intellel a Pentium 4 chipkészletek tervezéséről és gyártásáról, közölte a DigiTimes egy jelentésben.

A tajvani VIA Technologies két új chipsettel kívánja támogatni az Intel legújabb processzorát: Az egyik ilyen chipset a P4M266 integrált megoldás, míg a másik chip, a P4X266 egy hagyományos, extra egységeket nem tartalmazó chipkészlet. Ez utóbbi korábban a PX266 nevet viselte.

A P4M266 4x AGP csatolóval, és VIA Technologies S3 Savage 4 integrált grafikus processzormaggal fog készülni. A hivatalos bejelentésre még szeptemberig várni kell, a minták az év végére, a sorozatgyártás a jövő év elejére várható. A P4X266 mind a jelenlegi Socket 423, mind a közeljövőben bevezetendő Socket 478 kialakítású Pentium 4 processzorok kiszolgálására fel lesz készítve. A DDR-SDRAM memóriákat támogató chipkészlet mintapéldányai júniusban készülnek el, a sorozatgyártás pedig még a harmadik negyedévben elkezdődhet. A DigiTimes arról is említést tesz, hogy egyes alaplapgyártók szerint a VIA akár még ebben a hónapban szállítani fogja a chip ipari mintapéldányait.


Azt egyelőre nem tudni, hogy a VIA teveit mennyiben befolyásolhatja az Intel habozása a gyártáshoz szükséges P4 chipsetlicensz a társaságnak való eladásával. A VIA egy ideje már megbeszéléseket folytat az Intellel a licensz ügyében, de amikor a VIA-rivális ALi és SiS megkapta azt, a társaság közölte, mindenképp kiadja a P4 chipsetjeit, mivel az Intel keresztlicensz-szerződéssel rendelkező S3 felvásárlása miatt a társaságnak joga van rá.

A Pentium 4 chipsetlicensszel rendelkező tajvani gyártók, az ACER Labs Inc. (ALi) és a SiS már nyugalomban fejleszthetik P4 megoldásaikat, amelyek a jövő év első hónapjaira várhatóak. A SiS szerint nincs ok a kapkodásra, hiszen a Pentium 4 CPU-k eladásai úgyis csak az év végén, vagy a jövő év elején lendülnek fel. Ezt az álláspontot némileg kérdésessé teszi az Intel rendkívüli mértékű P4 árengedménye, de mindenesetre elég kellemetlen lehet a chipóriásnak, hogy még partnercégei sem számítanak a Pentium 4 processzor idei elterjedésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #11
    ja. Én kimondottan útálom a VIA chipseteket. Az Intel termékeiben sokkal jobban megbízok. Persze ez nem azt jelenti, hogy Intel fanatikus vagyok, csak azt, hogy pl a BX440 chipsettel nagyon bevágódtak nálam annak idején.
  • Andor PaPa #9
    Ja. Az Intel új chipkészletei sokkal jobbak a VIA cuccainál. Nagy szar az egész ötlet. Minek elbaszni egy P4-re olyan sok pénzt, ha egyszer úgyse fog megfelelni a video miatt. Meg amúgyis: a VIA elég fika cuccokkal próbálkozik mostanában.
  • Coine #8
    Intelhez jó az intel chipset, gyorsabb is, mint a VIA, meg stabilabb is és nincsenek kompatibilitási gondok...

  • Anee #3
    "de mindenesetre elég kellemetlen lehet a chipóriásnak, hogy még partnercégei sem számítanak a Pentium 4 processzor idei elterjedésére. "
    kellemetlen de hasznos hogy egy kis IQt vigyenek az életükbe
  • Andor PaPa #2
    Ha az igaz, amit írsz, akkor a VIA megint nagyon melléfogott. A Cyrix procik sem igazán jött be nekik, a Savage4-es elképzelés pedig egyszerűen marhaság. Az még egy régi gépbe sem kell senkinek, nemhogy egy vadiúj P4-esbe. Ezek totál elszálltak.
  • Coine #1
    "A P4M266 4x AGP csatolóval, és VIA Technologies S3 Savage 4 integrált grafikus processzormaggal fog készülni."

    Ezek teljesen hülyék....P4-hez Savage 4, ráadásul integrált, huhh.......