JohnnyCage

Akusztikus ujjlenyomat a Napster szolgáltatásában

[Reuters] A Napster Inc., a több tízmillió felhasználót számláló Napster zenefájlcsere szolgáltatás működtetője pénteken arról számolt be, hogy a társaság egy akusztikus vízjelrendszert licenszelt a Relatable-től.

A Napster szolgáltatása, amely lehetővé teszi, hogy az internetezők ingyen cserélgethessék zenéiket egymás között, igen hamar haragot váltott ki a lemezkiadókból. A Napstert szolgáltatása miatt beperelte a RIAA (Record Industry Association of America - Amerikai Lemezkiadók Szövetsége), amely többek között az öt legnagyobb lemezkiadót képviseli.
A Napster-RIAA perben március 5-én született bírósági döntés, amelynek értelmében a Napster köteles kiszűrni hálózatából az öt legnagyobb lemezkiadó mintegy 270000 védett zeneszámát. A Napster kapott egy listát a kitiltandó zeneszámokról, majd egy szűrőt tett szolgáltatására, amely a 270000 szám mindegyikét ki kellene, hogy szűrje.


A Napster ügyvédje, Jonathan Schiller a Szövetségi Bíróság előtt

Bár a Napster szerint a cég mindent megtesz, hogy az illegális zenemásolás ne folytatódhasson hálózatán, de a kiadók és a RIAA elégedetlenek. Véleményük szerint a Napster szándékosan olyan szűrési technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók azt megkerülve folytathassák illegális tevékenységüket. A zeneipar képviselői arra kérték a Napstert, hogy a folytatódó illegális zenemásolás megszüntetése érdekében vezessen be akusztikus szűrést hálózatán. A Napster mindezt elfogadta, és a pénteki bejelentés szerint a cég már meg is szerezte az ehhez szükséges technológiát.

Az akusztikus ujjlenyomat elven működő szűrőt a magánkézben lévő Relatable-től licenszelte a Napster. A technológia az adott zeneszám karakterisztikáját rögzíti, így a kiszűrendő zeneszámot akkor is fel lehet ismerni, ha az a mintától különböző minőségben van jelen. A Relatable rendszere akkor is megismeri az adott számot, ha a felvétel az eredetihez képest halkabb, hangosabb, torzabb vagy zajosabb.

"Jelenleg közeli együttműködésben állunk a Relatable mérnökeivel, mivel a technológiájukat össze kell kapcsolni a szolgáltatás szűrőrendszerével. Remélem a Relabate technológiája jelentős részét képezi majd a szűrőnknek" - mondta Hank Barry, a Napster vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Goa #7
    Elmennek pics..ha akarta vna akkor mar ay elejen le kellett vna vedeni a napstert,meg az elejen.Mostmeg mar nem tokmind1?A kiskapuk mar megvannak, kivancsi vok akkora adtforgalamt hogy fognak ellenorizni....
  • corleone #4
    bocs (tovább)
  • corleone #3
    A szellem kiszabadult a palackból. Bármit tesznek is, az mp3 szépen tovább fog terjedni tovább. Vagy így, vagy úgy...
    A RIAA már semmit nem tehet :)
  • TnS #2
    Tok mindegy milyen szurot raknak bele, mindent ki lehet jatszani. Meg kulonben is nem csak a Napster van a vilagon.
  • Pali #1
    ...szák meg. Előbb utóbb az internetszolgáltatóktól is jogdíjat követelnek majd, mint a fénymásolók és a CD írók gyártóitól.