Gyurkity Péter

240 wattos töltést kínál a Realme telefonja

A gyártó megdöntötte a rekordot, ezzel alig néhány perc elég a teljes feltöltéshez.

Az okostelefonok szegmensén belül a gyorstöltési technológia visszatérő témának számít, legutóbb ezzel kapcsolatban arról írtunk, hogy mindössze 9 perc alatt feltölthető a Redmi Note 12. Most egy másik cég dobta piacra hipergyors megoldását, amely ismét megdönti az eddigi rekordot.

A címben szereplő gyártó a napokban rántotta le a leplet a Realme GT Neo5 típusról, annak két eltérő változatáról, amelyek a kínai piacon már most elérhetők. A specifikáció első látásra nem kínál semmi különlegeset, hiszen a 6,74 hüvelykes AMOLED-kijelzőhöz a 2772 x 1240 pixel felbontás, a ma már nem legújabbnak számító Snapdragon 8+ Gen 1, valamint 16 GB memória és egy alapesetben 256 GB és 1 TB közötti tároló csatlakozik. Kétségkívül prémium telefonról beszélhetünk, az igazi előrelépés azonban nem ezen komponensek, vagy akár az 50 megapixeles főkamerát kínáló modul révén valósul meg, hanem az akkumulátor, egészen pontosan az annak gyors feltöltéséért felelős technológia jelenlétével, annak integrálásával.

Az ezúttal 4600 mAh-s akkumulátor kényelmes feltöltéséért az immár 240 wattos iramot diktáló SuperVOOC-szabvány felel, amit egy meglehetősen kompakt dual-GaN-adapter, valamint egy speciális USB-kábel szolgál ki. Három chip együttes munkája biztosítja a megfelelő konvertálást, eközben azonban a 65 wattos USB-PD, valamint a Qualcomm QC és az Oppo VOOC támogatása sem marad el, vagyis a kompatibilitással nem lesznek különösebb gondjaink. A gyártó állítása szerint az akkumulátor nem degradálódik majd gyorsabb ütemben, ez 1600 ciklus (vagyis átlagosan 4 évnyi használat) után is 80 százalékon áll majd.

Kínában a telefon 470 dolláros induló áron debütált, azonban megjelent egy eltérő változat is, amely kereken 5000 mAh-s akkumulátort, valamint egy „mindössze” 150 wattos gyorstöltést kínál. A nemzetközi piacon szintén megvalósul majd a megjelenés, a többi régióban azonban várhatóan a Realme GT3 teszi elérhetővé a 240 wattos töltést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    "gyufasdoboz meretu akkumlatorra ralehet kapcsolni 50-60 Ampert"

    Azt megoldották, hogy ne robbanjon fel, de azt nem, hogy ne dögöljön meg gyorsabban, mint a 10 évvel ezelőttiek 1A-el töltve. Ebből kifolyólag számomra haszontalan ez a technológia. (és itt sem feltétlen maga az akku ment át drámai fejlődésen, hanem inkább a kísérő elektronika)
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.02.15. 15:26:46
  • duke #2
    Nem hinnem, hogy 16 cella lenne benne, nyilvan egy darab kelloen alacsony belsoellenalasu aku van benne. Amugy mostansag 4.5 voltos litium akukat hasznalnak. Persze az 50-60 amper mindenkep durva. Regebben ennyivel heggesztettek, vagy teherauto akkumlatort toltottek, nem telefont.
    Gyakran megy itt is a nyavajgas, hogy nem fejlodnek az akumlatorok,csak varjak a csoda akkut, mikozben az brutal, hogy egy gyufasdoboz meretu akkumlatorra ralehet kapcsolni 50-60 Ampert, anelkul, hogy az 1 masodperc alatt kigyuladna. Mert 10 eve kb azonnali robbanas lett volna eredmeny, ha az akkori telefon akuval probaltak volna ezt.
  • kvp #1
    240 watt az 1 amper 240 volton vagy 57 amper 4.2 volton. Ezt litium aksival kb. 16 darab parhuzamos cellaval lehet csak hozni a cellak karositasa nelkul.