JohnnyCage

A szűrés ellenére is nő a Napster felhasználóinak száma

[Reuters] A világszerte rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Napster nehány hete kénytelen volt szűrőket helyezni azonos nevű szolgáltatására, miután a bíróság így ítélkezett. Azonban a kezdeti visszaesés után a felhasználók száma most ismét gyorsan nő.

A Napster zenefájl-csere szolgáltatás, amely teljesen ingyen tette lehetővé a felhasználóinak, hogy azok zenéiket megoszthassák egymás között az interneten, a közelmúltban tulajdonképpen értelmét veszítette. A zeneipar már nemsokkal a Napster szolgáltatásának beindulását követően felfigyelt az illegális zenemásolást lehetővé tévő szolgáltatásra. Kisebb-nagyobb bizonytalankodás után az öt legnagyobb lemezkiadó cég a RIAA (Record Industry Association of America - Amerikai Lemezkiadók Szövetsége) összefogás alatt beperelte a Napstert.


A Napster alapítója, Sean Fanning
Majdnem egy évig tartó jogi huza-vona után a Los Angeles-i Körzeti Bíróság néhány hete olyan ítéletet hozott, amely a Napstert kötelezi az öt lemezkiadó birtokában lévő zenék kiszűrésére hálózatából. A bíróság döntése alapján a Napster mintegy 275000 zeneszámot kell, hogy eltávolítson hálózatából. Korábban sokan attól tartottak, hogy amennyiben a Napster kénytelen lesz a szóbangforgó zeneszámokat eltávolítani, a szolgáltatás értelmét veszíti, a felhasználói pedig elpártolnak attól, még azelőtt, hogy elkészülne a Napster új, fizetős, és mindenekelőtt legális szolgáltatása.

A 275000 tiltott zeneszámot tartalmazó RIAA adatbázis kézhezkapása után a Napster néhány napon belül rendszerbe állította a szűrőt, amely a tiltot számokat nem engedi a hálózara jutni. A szűrő azonban nem bizonyult csalhatatlanak, viszonylag hamar megjelentek a megkerülésére kidolgozott megoldások. A szűrés bevezetését követően a szolgáltatást használók száma drasztikusan visszaesett, ami a részletek ismeretében nem meglepő, hiszen a felhasználók által keresett zenék döntő többsége tiltott lett. A legfrissebb hírek szerint azonban a szolgáltatást használók száma ismét emelkedik, méghozzá meglehetősen gyors ütemben.

A Webnoize Cambridge-i piackutató cég felmérése alapján a Napster szolgáltatását március utolsó hetében 593 millió zeneszám letöltéséhez használták fel, ami komoly, 25%-os növekedés az azt megelőző héthez képest. A bizonyíték, amely azt mutatja, hogy a felhasználók ismét egyre több zeneszámot töltenek le a hálózatról, csak olaj a tűzre az egyébként is pattanásig feszült lemezkiadók-Napster viszonyban.

A kiadók már hetek óta azért panaszkodnak, mert a Napster szerintük nem tesz meg minden tőle tellhetőt a védett zeneszámok kiszűrésére. A Metallica metálzenekar, amely a Napstert elsőként perelők között volt, a közelmúltban ismét beperelte azt, mivel a társaság a banda szerint sem tesz eleget a tiltott számok kiszűrésére, sőt szerintük szándékosan nem építenek ki megfelelő védelmet.

A Napster és a lemezkiadók, valamint azok szövetsége, a RIAA most egymásra mutogatnak, a kialakult helyzetre az abszolút káosz jellemző. A kiadók és a RIAA szerint a Napster nem tesz eleget a bírósági ítéletnek, ezért a bíróságnak lépnie kellene. A Napster az ellen felmerült vádakra azt válaszolta, hogy mindent megtesz azért, hogy a szerzői jogok védelme miatt a szolgáltatásból kitiltott zeneszámok ne kerülhessenek fel a hálózatra, és amennyiben ez mégis megtörténik, az csakis annak tudható be, hogy kiadók nem biztosították a Napster számára az ahhoz szükséges információkat.

A Napster ügyében egyelőre tovább folytatódik a zűrzavar, de addig is, amíg valami érdemleges történik, a felhasználók könnyedén megszerezhetik azokat a (tiltott) zeneszámokat, amelyeket keresnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • netrunner #3
    Bajod van a Metallicaval????!!!!! grrrrrrr :[[[[
    Egyébként ez csak biznisz, és nem befolyásolja a zenéjüket, aki ezt hiszi szerintem téved.
  • ity #1
    Miután az ember kinyomta a tubusból a fogkrémet, azt elég nehéz oda visszatuszkolni.
    Ez kb most olyan helyzet :)
    Napster szelleme kiszabadult a palackból, ember legyen a talpán aki visszatuszkolja oda :D