Berta Sándor

A készpénz kiegészítője lesz a digitális font

Nagy-Britannia már készüla digitális font bevezetésére, Andrew Bailey, a Bank of England (BoE) elnöke ugyanakkor megkérdőjelezte a szükségességét. Mint kiderült, az intézmény szkeptikus a digitális fonttal kapcsolatban.

Nagy-Britannia új monetáris utat akar választani. A BoE és a londoni pénzügyminisztérium jelenleg is tárgyal a digitális fonttal kapcsolatos tervekről. Az új fizetőeszközt legkorábban az évtized második felében vezethetik be és a célja a készpénz kiegészítése, nem pedig helyettesítése. "A készpénz továbbra is létezni fog. A Bank of England által kibocsátott és támogatott digitális font olyan új fizetési módot jelenthet, amely megbízható, kockázatmentes, hozzáférhető és könnyen használható. Ezért meg kell vizsgálni, hogy mi az, ami a pénzügyi stabilitás védelme mellett lehetséges. A digitális fontot egy okostelefon vagy egy intelligens kártya pénztárcafunkcióján keresztül lehetne használni" - jelentette ki Jeremy Hunt pénzügyminiszter. A digitális font pusztán fizetési eszközként működne, azután a Bank of England például kamatot nem fizetne.

A brit pénzügyminisztérium és a BoE nyilvánosságra hozott egy konzultációs dokumentumot, amelynek alapján a digitális fontot a háztartások és a vállalkozások használhatnák a mindennapi fizetésekhez a boltokban és az interneten. A Bank of England most további kutatási és fejlesztési munkálatokat fog végezni, és felkérte a magánszemélyeket és a cégeket, hogy fejtsék ki a véleményüket a bevezetendő rendszerről. A konzultációra azért kerül sor, mert mind a brit pénzügyminisztérium, mind a jegybank biztosítani kívánja, hogy a lakosság biztonságos és kényelmesen használható pénzhez jusson, miközben a mindennapi életük egyre inkább digitalizálódik és egyúttal támogatni kívánja a magánszektor innovációját, választási lehetőségeit és hatékonyságát a digitális fizetések terén.

Andrew Bailey, a Bank of England elnöke kifejtette: "A körülöttünk lévő világ és a fizetés módja egyre inkább digitalizálódik, így a jövőben egyre inkább a digitális pénznem mellett szól. A digitális font új fizetési módot biztosítana, segítené a vállalkozásokat, fenntartaná a pénzbe vetett bizalmat és jobban védené a pénzügyi stabilitást. Ennek azonban számos következménye van, amelyeket technikai munkánk során gondosan mérlegelnünk kell. Ez a konzultáció és a bank által most elvégzendő további munka lesz az alapja annak, hogy az ország számára mélyreható döntést hozzunk a pénzhasználat módjáról."

A digitális font szigorú adatvédelmi és adatbiztonsági normák hatálya alá tartozik majd, sem a kormány, sem a bank nem férhet hozzá a személyes adatokhoz. A tulajdonosok ugyanolyan szintű adatvédelemmel rendelkeznének, mint egy bankszámla esetében. A fizetőeszköz inkább online, üzletben, illetve barátoknak és családtagoknak történő fizetésre, mint megtakarításra szolgál. Emellett lennének kezdeti korlátozások arra vonatkozóan, hogy egy magánszemély vagy vállalkozás mekkora összeggel rendelkezhet. A konzultációra 2023. június 7-ig várják az észrevételeket. A munka most a tervezési szakaszba lép, amely a digitális font technológiai és szakpolitikai követelményeit vizsgálja. Ez biztosítja, hogy a fejlesztés felgyorsítható legyen, ha döntés születik a megvalósításról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    "sem a kormány, sem a bank nem férhet hozzá a személyes adatokhoz. A tulajdonosok ugyanolyan szintű adatvédelemmel rendelkeznének, mint egy bankszámla esetében."

    Tehat a brit allam es az ot szem szovetsegenek minden tagja korlatozas nelkul hozzaferhet majd minden adathoz. A bankszamlak eseten ugyanis ez a helyzet.

    A kozponti jegybanki digitalis penz csak egy bankszamla, amit a kereskedelmi bankok helyett a jegybank vezet. Alapbol nem jar hozza semmilyen extra szolgaltatas csak az alap folyoszamla es a fizetesi/utalasi lehetoseg. Ez a legtobb embernek akinek se hitelre, se beteti szolgaltatasokra, se valutaszamlara nincs szusege egyebkent eleg is. Ehhez nagyon hasonlo itthon a szepkartya rendszere, bar itthon hozza a hatter informatikat kereskedelmi bankok adjak, mivel a magyar allamnak nincs ilyen infrastrukturaja.