Gyurkity Péter

Nem elég gyorsak az SSD-k a PCIe 5.0-hoz

Ehhez ugyanis hiányzik a szükséges memória, amit csak most tesztelnek egyes gyártók.

A hagyományos merevlemezeket fokozatosan leváltó SSD-k területén belül nemrég arról írtunk, hogy komoly árcsökkenés várható, ez a jelek szerint szintén csak fokozatosan valósul meg. Eközben már befutott az új generáció, amely azonban egyelőre még nem tudja kihasználni a gyorsabb csatlakozók által kínált átviteli sebességet.

Kínai források számoltak be a napokban arról, hogy a Galax ezekben a hetekben teszteli a HOF Extreme 50 névre keresztelt SSD-meghajtóit, amelyekben már a Micron vadonatúj, 2400 MTps-chipjeit használják fel. Ez azért számít fontos fejleménynek, mert ezen friss 3D NAND-chipekre van szükség ahhoz, hogy a meghajtók megfelelő módon kihasználják a PCIe 5.0-csatlakozók által kínált nagyobb sebességet, amely mindkét irányban 15,75 GBps-nál tetőzik. Nagy gond viszont, hogy a friss fejlesztéseknél még igencsak magas a selejtarány, nagyon sok példány 2400 helyett csak 1600 MTps mellett üzemel megbízható módon, vagyis a sorozatgyártásra még várni kell, emiatt pedig csak a jövő év első felében bukkanhatnak majd fel a kellően gyors SSD-meghajtók.

Érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt 2-3 hónapban a Corsair, a Gigabyte, valamint a Goodram is bemutatta saját új SSD-it, amelyek viszont a Phison E26 típusú vezérlőjére épülnek, a PCIe 5.0 x4-interfészen keresztül. Az első és a harmadik gyártó megoldásai kereken 10 GBps-nál állnak meg, míg a Gigabyte ennél picivel többet, 12,4 GBps-ot tud kipréselni saját meghajtójából,legalábbis a mostani ígéretek szerint, ami viszont még mindig elmarad az elméleti plafontól. Nem áll rendelkezésre megfelelő 3D NAND-memória a sebesség további emeléséhez, ezen komponensek hiánya még egy darabig mindenképpen visszafogja majd az SSD-k iramát.

Természetesen az átlagfelhasználó számára ez nem okoz hatalmas fejtörést, a piacon jelenleg is beszerezhetők kellőn gyors háttértárolók, viszont a PCIe 5.0 elterjedésével szükség lesz majd a még újabb példányokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #4
    A 450 MB/s SATA-hoz képest is csak kb. tesztekben kimutathatóan gyorsabban az NVMe SSD-k, a való életben nagyon kicsi a különbség.
    Ráadásul az összes gyártó hazudik, mert tartósan nem képesek tartani az ígért sebességeket.
    Harmadrészt pedig általában valamit kezdeni is kell az adattal, és leginkább nincs az a CPU ami tud kezelni ekkora adatfolyamat. SZVSZ tök felesleges egyelőre a PCIe 5.
    De ettől nem baj, ha az interfész fejlődik, később jó lehez az még. A sima HDD-hez már a SATA II/SATA III se nagyon volt indokolt, de milyen jó volt amikor megjelentek az SSD-k.
  • Ellaberin #3
    Most ugye az van, hogy PCIe 3-nál megállt egy időre a fejlesztés, mert nem volt ami kihasználja. Aztán 2-3 éve felébredtek a szabályozók és mint egy egyszerre jött ki a 4-és és az 5-s specifikáció. Jóformán még a 4-s eszközök sem terjedtek el és már fikázásba kezdtek, mert nincs rá mindenkinek jó kihozatalú gyártmánya?
    Nem volt olyan rég, amikor az Intel a prociknál küzdött, mint malac a jégen a kihozatallal és gyakorlatilag fel is adta azt a vonalat....Szóval a vihar a biliben újságírói vészmadárkodás ez már megint.
  • uwu2020 #2
    Hát a cím megfelelőségén azért lehetne vitatkozni, meg a cikk létjogosultságán is. Szerintem teljesen természetes, hogy egy csatlakozó felület nem fogja vissza az eszközt és jó-darabig jöhetnek bele gyorsabbnál gyorsabb példányok. Az lenen a baj, ha nem így lenne.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.09.14. 10:41:20
  • Tetsuo #1
    De ugye visszafelé kompatibilisek az SSD-interfészek, vagyis a legújabbak elmennek PCIe 4-ben vagy 3-ban is. Tehát probléma nincsen, majd gyorsulnak és a PCIe ad rá lehetőséget - ez inkább jó hír.