Franczy

Az AMD bejelentette az 1,33 GHz-es Athlont

[CNet] Az Advanced Micro Devices (AMD) most végre hivatalosan is bejelentette két új termékét, valamint azt is, hogy a cég egyéb termékeinek megjelenése valamelyest csúszni fog. Az AMD most bejelentett két újdonsága, az asztali számítógépekbe szánt 1,3 GHz-es, valamint az 1,33 GHz-es Athlon processzor a Compaq Computer és a Hewlett-Packard cégek komplett számítógépeiben már a napokban is elérhető.

A két új processzor bejelentésével egyidőben azonban az AMD-nek el kellett tolnia a közeljövőben napvilágot látó egyéb termékeinek megjelenési időpontját, így például a jelenlegi Athlon processzorok továbbfejlesztett változata, az ugyancsak asztali gépekbe szánt Palomino chip, valamint az olcsóbb gépekbe szánt Duron processzorok utódja, a Morgan megjelenése is valamelyest késni fog az eredeti tervekhez képest. Eredetileg egyébként mindkét AMD újdonságnak már a tavalyi év negyedik negyedévében napvilágot kellett volna látnia, aztán ezt a megjelenési időpontot később az idei év első félévére módosították, míg a legfrissebb információk szerint a két új AMD processzor legkorábban az idei év harmadik negyedévében jelenhet meg a piacon, ezenkívül a cég korábban már a Palomino-alapú notebookok megjelenését is eltolta.

Klikk ide! Klikk ide!

Egyes AMD-hez közeli források szerint a cég azért halasztotta el az új processzorok megjelenését, mert így az asztali gépek piacán kívül jobban tud koncentrálni a notebookok, munkaállomások, valamint a szerverek piacára is, az AMD ugyanis fontosnak tartja ezen piaci szegmensek új chipekkel és chipsetekkel történő folyamatos ellátását is.

Szakértők szerint az AMD nem vállalt túl nagy kockázatot akkor, amikor eltolta az új processzorok megjelenési időpontját. A jelenlegi AMD Athlon processzorokban még mindig van tartalék, így könnyedén elképzelhető az 1,33 GHz fölötti frekvenciájú Athlonok megjelenése is, valamint az is tény, hogy a mai alkalmazásokat tekintve sok esetben még az 1,2 GHz-es Athlonok is lekörözték a konkurens Intel cég 1,5 GHz-es Pentium 4-es processzorait. Az Intel egyébként várhatóan májusban fogja majd bemutatni a következő Pentium 4-es processzort, mely már 1,7 GHz-es frekvencián fog üzemelni.

A most bejelentett 1,3 GHz-es Athlon 200 MHz-es FSB-vel rendelkezik és 318 dollárba (~95e Ft) kerül, míg az ugyancsak "friss" 1,33 GHz-es Athlon már 266 MHz-es FSB-vel rendelkezik és 350 dollárba (~105e Ft) kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dikkma #1
    Most ettem egy gyrost, de még mindig éhes vagyok. Tanácsok?

    Jók ezek a chipek, kár, hogy lassúak a P4-hez képest. Persze az áruk az előnyük.