Franczy

GeForce3 FAQ

Az alábbiakban pár olyan kérdésre szeretnénk választ adni, melyek gyakran felmerülnek a felhasználókban az Nvidia GeForce3 grafikus chipet illetően.

- Miért kerülnek olyan sokba az új, GeForce3 chipre épülő grafikuskártyák?
- Egyrészt a villámgyors, de drága grafikus memória miatt. Míg az ugyancsak elég drága GeForce2 Ultra kártyákon 4 ns-os DDR SDRAM memóriák vannak, addig a GeForce3-as boardokon már 3,8 ns-os DDR SDRAM-ok jutnak nagy szerephez. Ezenkívül pedig a GeForce3 chip gyártási költsége is elég magas, hiszen az új chipek a GeForce2 chipeknél nagyobb integráltsági fokkal rendelkeznek, valamint a különböző marketing stratégiák is nagy szerepet játszanak az ár kialakításában.

- Maximálisan mekkora méretű frame buffert támogat a GeForce3 chip?
- A GeForce3 architektúra maximum 128 MB frame buffer memóriát képes kezelni. A legtöbb GeForce3-as grafikuskártyán azonban csak 64 MB grafikus memória lesz, mert a kártyák már így is elég drágák, nemhogy még 128 MB memóriával. Különböző számítások szerint, amennyiben a villámgyors, de drága DDR SDRAM-oból 128 MB-ot pakolnának egy kártyára, akkor emiatt egy 128 MB-os board nagyjából kétszer annyiba kerülne, mint egy 64 MB-os.

- Mekkora a GeForce3 chipek áramfelvétele?
- A GeForce3 chipek nem fogyasztanak többet, mint az eredeti GeForce 256 chipek, melyek egyébként 15 W-ot fogyasztottak. A GeForce3 chipek lényegesen kevesebb áramot vesznek fel annál, mint amennyi az AGP szabványban engedélyezve van.

- Hány érintkezőlábbal rendelkezik egy GeForce3 chip?
- A GeForce3 chipen kereken 700 érintkezőláb van. A GeForce2, Athlon Thunderbird és Pentium4 chipek hasonló adatai 492, 454 és 423 érintkezőtüske.

- Várható-e egy GeForce3 chipre épülő professzionális grafikus chip (Quadro3) megjelenése?
- A különböző CAD alkalmazásokban lényeges anti-aliased lines és two-sided lighting szolgáltatások sajnos nem szereplnek a GeForce3 chip szolgáltatásai között, így az Nvidia cég minden bizonnyal piacra dob majd egy várhatóan Quadro3 nevet viselő grafikus chipet is.

- Milyen áron lehet hozzájutni egy GeForce3 chipre épülő grafikuskártyához?
- Legolcsóbban az Asus V8200 64MB DDR PURE Retail Box nevet viselő GeForce3-as termékhez lehet majd hozzájutni, egész pontosan 529 dolláros áron. A Guillemot 3d Prophet III 64MB DDR típusú ugyancsak GeForce3-as monitorkártyák pedig 539 dollárba fognak kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • artschi #10
    c.Borg :)))))))))))))))))))
  • dAn #7
    Egy olyan kérdésre szeretnénk választ kapni, mely gyakran felmerül a felhasználókban az Nvidia GeForce3 grafikus chipet illetően: Miert nincs nekem is egy?!
  • Andris #6
    Nem teccik ez nekem. Az elmúlt 4-5 évben 100x-os lett a VGA kártyák ára. Régen kaptam egy jo videókártyát 3.000Ft-ért, most meg 300.000. Jó, hogy mindent tud, DVD, meg Flat panel, meg, 64Mb RAM, de könyörgöm, akkor is csak 1 k*rva videokártya.
  • Lacc #5
    Azér' nem kell szidni ezt a kártyát csak az ára miatt. Ha nem nézzük az árat, ez a legjobb kártya a piacon, és ne az irígység beszéljen belőletek. Most van egy GeForce 256-om, majd olyan 1 év múlva veszek egy ilyet. Akkorra már nagyon le fog menni az ára, mert jön a 4.
  • Pali #4
    Mostmár tutira veszem, hogy ilyen videokártyát fogok venni. Méghozzá kettőt, mert ugye most a két monitor a menő. Az egyik egy EIZO 21 colos monitor lesz, a másik egy 17 colos LCD, most úgyis lement az ára.