Berta Sándor

2024 júliusától csak asszisztens­rendszerekkel ellátott autók árulhatók

Hatályba lépett az Európai Unió vonatkozó rendelete.

Az EU rendelete szerint 2024 júliusától csak olyan új gépkocsik értékesíthetők az Európai Unió területén, amelyek rendelkeznek asszisztens rendszerekkel, például távolságtartó és tolatási asszisztenssel. A cél az, hogy két éven belül az Európai Unióban minden új autót fel kell szerelni olyan rendszerekkel, amelyek növelik a közlekedésbiztonságot és figyelmeztetnek vagy akár aktívan beavatkoznak veszélyes helyzetekben vagy a közlekedési szabályok megsértése esetén.

A kötelező funkciók közé tartozik a vészfék-asszisztens, amely a fedélzeti rendszerek, például kamera, radar vagy LiDAR-egység segítségével érzékeli az akadályokat és szükség esetén fékez, valamint a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, amely beavatkozik a kormányzásba, ha az adott jármű elhagyja a sávját. A figyelmeztetés önmagában már nem elegendő ebben az esetben. Más megoldásokat úgy terveztek, hogy figyeljék a gumiabroncsok nyomását; figyelmeztessenek, ha a volánnál ülő személy elaludni készül vagy segítsenek tolatáskor, hogy elkerüljék az ütközést más gyalogos vagy kerekes közlekedőkkel. A teherautóknak és a buszoknak elfordulási asszisztenst kell kapniuk.

Míg az ilyen rendszerek elfogadottsága valószínűleg meglehetősen magas, mások ellentmondásosak. Ezek közé tartozik az intelligens sebességasszisztens (ISA), amely a sebességkorlátozások betartását hivatott biztosítani. Az ilyen fejlesztések figyelmeztetnek és akár a motorteljesítményt is csökkentik. Az a tény, hogy a járműveket úgy kell felszerelni, hogy később ittasságérzékelő készüléket lehessen felszerelni, szintén sokaknak nem tetszik. A túlzott sebesség és az alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetés azonban a balesetek legfontosabb okai közé tartoznak.

Annak érdekében, hogy a jövőben jobban fel tudják deríteni a baleseteket, a gyártóknak a repülőgépek fekete dobozához hasonló baleseti adatmemóriával kell felszerelniük a gépkocsijaikat. Ez tárolja a járművek adatait, például a sebességet vagy a fékezés időpontját. Az adatokat kifejezetten baleseti kutatásra szánják. Az adatvédelemmel kapcsolatban azonban vannak aggályok. A rendeletet 2019-ben fogadták el és most lépett hatályba. A megvalósítás szakaszosan történik. Először az EU-ban nyilvántartásba vett új járműtípusokra, azaz a típusjóváhagyást igénylő modellekre vonatkozik. 2024 júliusától pedig a gyártók már nem értékesíthetnek ilyen rendszerek nélküli autókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #61
    Nem tilos beszélni csak nem illik, mert primitív bunkóság más embereket gúnyolni a majommal azonosítással, ez ugyanis sértő.
    Az emberi civilizáció a kooperációra épít, a magatokfajta jobbos rasszisták akik megragadtak a gyűlölködés és az ellenségeskedés szintjén és erre ujjongva használnak akár tényszerű adatokat is.
  • Dodo55 #60
    Hogy is szokták mondani, "a valóság bekopog az ablakon"?
  • Tetsuo #59
    A Google képfelismerője meg négereket gorillákként azonosított. Ilyen az, amikor a libsi rózsaszín felhő a valósággal találkozik. Tilos a nyilvánvalóról beszélni és észrevenni, miszerint bizonyos embercsoportok jobban hasonlítanak a majmokra, mint mások. Tilos arról beszélni, hogy a távol-keletieknek csíkszemük van. Hogy ezt valaki észreveszi, az rasszizmus - a libsik torz lelkivilágában legalábbis. A Google képfelismerő, címkéző algoritmusát rasszistaként aposztrofálták. Egy algoritmust...
  • Dodo55 #58
    Kezdődik: https://totalcar.hu/magazin/hirek/2022/08/03/azt-hitte-az-ebersegfigyelo-hogy-alszik-a-sofor-pedig-csak-kinai/
  • defiant9 #57
    "Mások szólásának elhallgatását kifejezetten üdvösnek tartják. "
    Ismét csak hazudozol. Itt volt/van a lehetőséged hogy a 4-5 pontban megvédd az álláspontod. Mit tettél? Beszari módon elkullogtál előlük.

    "Defiant9 egyik "ellenérve", hogy az ajánlott linkemben "nacionalista ömlengés" van és legnagyobb baja, "
    Újabb valótlan állítás, egyben szalmabáb érvelési hiba, nem ez a legnagyobb bajom. Ez nem érv volt, vagy reakció valamely állításodra, hanem az 'utóirat" részben említettem meg, mondhatni offtopic módon. Az érvek előtte voltak, azok amikre nem tudsz mostanáig sem reagálni, csak személyeskedésbe fekteted az összes erőforrásod. Ez jó ismeréve a benned létrejött kognitív disszonanciádnak amit így próbálsz meg feloldani hogy elhessegeted a kellemetlen érveket amikkel szemben semmit nem tudsz felmutatni.
    Öröm nézni amint csak vergődsz, olyan szinten lettél ismét csak földbe döngölve. És igen, ha már ennél a linknél tartunk erre sincs érdemi reakciód hogy miért is ilyen gerinctelen marketinggel próbálsz mihazánkos propagandát tolni a fórumon. Ugye, ugye?
  • Tetsuo #56
    A libsik a szólásszabadságért harcolnak egészen addig, amíg a saját szólásuk szabadságáról van szó. Mások szólásának elhallgatását kifejezetten üdvösnek tartják. A "náci", rasszista stb. bélyegeket azokra ütik, kik véleménye kényelmetlen számukra. Ezek a valójában elvtelen, semmirekellő emberek számára a nacionalizmus is hasonló fogalom, mint a "náci". Nem is tudják pontos jelentését, de ösztönszerűen undorodnak mindenféle hazaszerettől és tradicionális közösségtől, ezen identitások felvállalásától.
    Defiant9 egyik "ellenérve", hogy az ajánlott linkemben "nacionalista ömlengés" van és legnagyobb baja, hogy nem szólok előre: vigyázat, csak normális embereknek! Véletlenül belenézett az .
  • defiant9 #55
    "Aki nem terdel le a nyugat előtt akkor az csak fos nacionalista lehet? "
    Nem. Ezt a következtetést mégis melyik állításomból vontad le? Nyilván egyikből sem lehet, vagyis a saját kitalációdról állapítottad meg hogy nem százas. Lol :)
  • bmw #54
    Szerintem hagyd csak retek klub meg ATV megy nála...
    Amcsik mit csináltak pl az utsó legyen 30 évben az nem baj senkinek de most, hogy a ruszkiknak van vitája valakivel akkor már a föld gonosztevői.. aham logikus... Amcsik is mennyi lóvét locsolták Afganisztánba aztán szart nem értek el farkát behúzva szakadtak haza csapot-papot hátrahagyva... Meg azt sem felejtsük el, hogy most Ukrajna eléggé tele van tömve fegyverrel...
  • bmw #53
    Azért Te sem veszed ki a fejed a nyugat seggéből....
    Aki nem terdel le a nyugat előtt akkor az csak fos nacionalista lehet? Hát nem vagy százas az biztos...
  • defiant9 #52
    "De ha valaki józan, láthatja, hogy az orosz haderőknek még komoly tartalékaik vannak és nem teljes inváziót akarnak, hanem lassú, felörlő előrenyomulást."
    Ezért is kérdeztem hogy akkor mire fel a zsoldos toborzás? Most 5x sunnyogsz el az egyszerű kérdés elől. Lol. Ennyit tudsz.
    Ha választanom kell aközül amit a brit védelmi minisztérium vagy amerikai szakértők állítanak(nyilván műholdas felderítési adatokra alapozva), meg tőled aki a fotelből beböfögi hogy nem józanok akkor a másodikra mondanám hogy megalapozatlan, de továbbra is várom hogy betedd azon adatot ami szerinted legjobban megfelel a valóságnak.
    Összegezve: szerinted nem jók a nyugati számok de nem tudsz helyette mást mondani mert az csak propaganda lenne. Lol. Erre mondanám hogy wishful thinking bemondás ami mögött nincs alátámasztás, és inkonzisztens a látható akciókkal.

    " az előbbi stratégia nem is lenne hasznos az oroszoknak."
    Lol. Tehát a gyorsan kis veszteséggel hatalmas eredmény nem hasznos. Hát te sem álltál kétszer sorba amikor az észt osztogatták.
    Egy villámháborús győzelem ahol az elején szétzilálják az ellenfelet adja a legjobb ár/érték arányú eredményt, ez kb. trivialitás, nyilván ki tudsz találni valami alternatív valóságot amiben mégsem ez lenne az optimum mert van valami rejtett hátsó szándék, ez azonban nem lenne több üres konteózásnál, ami egyébként nem áll távol tőled, lényeg hogy ne kelljen objektív tényekkel alátámasztani, mert akkor pikk-pakk összeomlik a kitalációd.

    A többi pontban ezek alapján már úgy látod hogy esélyed sincs felvenni a kesztyűt és végleg megfutamodtál. OK.

    ui. szánalmas propaganda/nézettség növelő módszer hogy csak egy olyan youtube link az aláírásod ami mellé nem mered leírni hogy valami mihazánkos nacionalista ömlengés. Jól látszik hogy mire használod folyamatosan ezt a fórumot, amikor ilyen linkeket terjesztesz. Ez a jellemtelen hozzáállás az egyik fő ismérved.