Berta Sándor

Nem jó a társadalomnak az Apple és a Google duópoliuma

A Protonmail vezetője keményen bírálta a két társaságot, szerinte nem azért jött létre az internet, hogy a nagyvállalatok adatokat gyűjthessenek az emberekről.

Andy Yen, a Proton Technologies AG alapítója és vezérigazgatója a "megfigyelési kapitalizmusra" és a jövőbeli disztópikus állapotokra figyelmeztetett. A Protonmail a svájci Genfben található Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN) indult el és saját adatai alapján jelenleg közel 70 millió felhasználója van, akik igénybe veszik az ingyenes szolgáltatásokat vagy a fizetős prémium szolgáltatást. A Proton 2017-ben elindította saját virtuális magánhálózat-szolgáltatását, a a ProtonVPN titkosított e-mail klienst és azt a Tor hálózaton keresztül is elérhetővé tette.

Az Independentnek adott interjújában Andy Yen keményen kiosztotta az Apple-t és a Google-t. A menedzser hangsúlyozta, hogy a két nagyvállalat üzleti modellje "nem jó a felhasználóknak" és "nem jó a társadalomnak". Tim Berners-Lee nem a felügyeleti kapitalizmus miatt hozta létre az internetet. (A tudós tavaly szeptember óta tagja a Proton Technologies tanácsadó testületének.)

A "felügyeleti kapitalizmus" kifejezés a nagy informatikai vállalatok gazdasági modelljét írja le, amelyek átfogó adatokat gyűjtenek felhasználóikról, profilokat készítenek, majd ezeket felhasználják például külső szolgáltatók reklámjainak célzására. A Google és a Meta (korábban Facebook) már régóta profitál a célzott hirdetésekből a felhasználók adatvédelmének rovására, de már az Apple is saját Search Ads hirdetési üzletága kiépítésén dolgozik.


A tajvani részecskefizikus a CERN miatt ment Svájcba, de Kína agresszív hozzáállása ráébresztette a demokrácia és a szólásszabadság fontosságára

A tajvani születésű részecskefizikus szerint a fogyasztók számára valójában csak három ökoszisztéma közül választhatnak, a Google, az Apple és a Microsoft is egy külön világ, és persze a Facebook, attól függően, hogy kit kérdezünk. De az adatvédelemhez saját ökoszisztémára is szükség van. Szerinte kevesen tudják, hogy mi a Google elképzelése az internetről, de amikor az embereket tájékoztatják róla, mindig "megdöbbennek". Ennek ellenére a Google termékei továbbra is rendkívül népszerűek. A Google Search a leggyakrabban használt kereső, a Chrome a legelterjedtebb webböngésző, miközben az Android okostelefon platform is a leggyakrabban használt világszerte. Yen szerint ennek oka a verseny hiánya.

A Chrome vetélytársai - például a Vivaldi, az Opera vagy egy ideje a Microsoft Edge is - a Chromium kódbázisra, illetve a Blink motorra támaszkodik. Ezen kívül csak az Apple Webkit renderelőmotorja létezik, amelyet a cég operációs rendszereihez tartozó összes böngészőnek használnia kell. Az utolsó igazán nyílt alternatíva a Mozilla Firefox volt, amely a 2000-es évek végi fénykora óta rengeteg felhasználót veszített. Yen - aki korábban a "big tech cégek" feldarabolására szólított fel - bírálta az Apple és a Google de facto duopóliumát az okostelefonok területén, valamint az Android és az iOS szerinte gyakran "versenyellenes alapbeállításait". Szerinte ez megnehezíti - különösen az egyre inkább a mobilra épülő médiavilágban -m hogy a fogyasztók egyáltalán felismerjék, hogy vannak alternatívák.

Yen a digitális szolgáltatásokról szóló törvény alapján a jövőbeli európai uniós jogszabályok okozta változásban reménykedik. Ez megnehezítené az informatikai óriáscégek számára, hogy domináns rendszereikkel agresszívan leuralják a szolgáltatásokat. A digitális piacokról szóló törvény lehetővé teszi a felhasználók számára a böngészők, a virtuális asszisztensek vagy a keresőmotorok szabad megválasztását, valamint biztosítja az előre telepített szoftverek eltávolításának jogát az eszközeikről, valamint megtiltja a cégeknek, hogy platformjaikat termékeik előtérbe helyezésére használják. A kérdés azonban az, hogy Európa képes-e ezt érvényesíteni, és elég gyors-e ahhoz, hogy változást érjen el.

A változáshoz a fogyasztóknak el kell fogadniuk, hogy „egyes dolgokról le kell mondjanak”, mert „a Google sok milliárdot költött, és 20 évnyi előnnyel rendelkezik, de idővel ez a szakadék csökkenni fog.” Az IT-óriások mérete azonban korántsem csak az IT-iparágban tevékenykedő versenytársak számára jelent problémát. Mindegy, hogy az ember melyik üzletágban tevékenykedik, az Apple és társai - ha akarják - öt-hat éven belül bárhol erős versenytárssá válhatnak. Aktuális példaként megemlítette az Apple új "Pay Later" részletfizetési szolgáltatását.

Yen végül hangsúlyozta, hogy ha ez a fejlődés folytatódik, akkor olyan állapotok fenyegetnek minket, amelyeket egyébként csak a disztópikus filmekből és regényekből ismerünk. Akkor egy olyan világban fogunk kikötni, amelyet négy-öt amerikai és kínai piaci szereplő irányít, miközben mindannyian a szociális juttatásoktól függünk. Ennek megelőzése érdekében a politikai döntéshozóknak határozottabbnak és proaktívabbnak kell lenniük, és nem csak jogszabályi változásokra van szükség, hanem szemléletváltásra is. A szabályozásnak nem szabad évekkel lemaradva követnie a változásokat, a vonatkozó jogszabályokat évente frissíteni kell és a törvényeknek olyan gyorsan kell fejlődniük, mint a technológiai világnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #7
    Zavarja őket. Csak nincs alternatíva. Így benyelik. Statisztikám nincs róla csak személyes vélemény. A legtöbbeket kifejezetten zavarja, hogy követik és "megfigyelik" még ha algoritmusokkal is. De használni akarják a kényelmes dolgokat. Így vagy Android vagy Apple telefont vesz. Számítógépnél dettó csak ott Windows vagy Apple van.
  • Sequoyah #6
    Az hogy valamit megszoktunk, az nem azt jelenti, hogy jo nekunk.
    Marha sok nagyszeru netes szolgaltatast nyirt ki a Google peldaul, azzal hogy hatrasorolta oket a talalati listaban, mert a sajat, lenyegesen gyengebb verziojukat probaltak lenyomni a torkunkon.
    Megszoltuk? Meg. Boldog vagyok hogy nincsennek ezek a szolgaltatasok? Nem.
  • Neocortex #5
    Nekem Xiaomin és Gigaset telón eddig minden hibátlanul működött
  • Sir Cryalot #4
    Nagy köntörfalazást sejtek itt, kezdve ott hogy a faszi szoftveres aki hardwareben nem alkotott volna maradandót most meg szoftverfejlesztőként agitál.
    Azt meg, hogy én hány szoftverfejlesztőt basznék ki ezektől a cégektől azt nem részletezném :DSSDDSDSDDS
  • RJoco #3
    Azon gondolkodom, mi legyen a következő telefonom.
    Apple biztos nem lesz, azok már rég lehúzták magukat a klotyón.
    Az android így szimpatikusabb, de a google-ből nekem is kezd elegem lenni.
    Emellett a gyártók is ráteszik a saját nyavajás programjaikat.
    Van egy-két alternatíva az USA Kína ellene szankciója miatt, de azon meg kérdés, hogy menni fog a bankolás, oltási igazolás. A netes vásárlás gondolom nem lesz gond. De ez csak a jéghegy csúcsa, rengeteg más app-nak is mennie kell, hogy én (vagy akár az emberek) áttérjenek másra. És ezt a nélkülözést sokan nem fogják meglépni, ahogy nekem sem áll szándékomban.
  • Kryon #2
    Csak arról feledkezik meg, hogy a felhasználók döntő többségének mi a véleménye a jelenlegi állapotról? Zavarja őket? Hajlandók lennének kényelmetlenségeket is vállalni a megváltoztatásáért? Vagy jó nekik úgy ahogy van?

    Szerintem a válasz az utóbbi, ezért nem is lesz itt semmi változás, kár rajta keseregni, ez a "disztópia" meg fog valósulni. És nem is biztos, hogy annyival rosszabb lenne, ha valami olyan vezetés jönne, amit legalább valamiféle racionális logika irányít, nem pedig irracionális, elmebeteg ideológiák, mint a politikát.
  • end3 #1
    Mindenben egyet lehet érteni Andy Yen-el. A megvalósítást az ügynökhálózatok felszámolásával kell kezdeni! - A pénz totális uralma ezeken keresztül éri el a politika és társadalom információáramlást biztosító rendszereit és "vásárolja meg kilóra" a társadalmak vezetését, végül kényszeríti azokat emberi társadalomellenes viselkedésre, szabályok hozatalára, és a döntések megvalósítására. (Különben a "hydra csápjai" mindenhonnan kiszorítják a normálisan gondolkodókat.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2022.06.23. 07:40:48