Gyurkity Péter

A kialakítás miatt melegednek túl a mobilchipek

A Samsung által gyártott egységek ilyen problémákkal küzdenek, ez azonban az ARM miatt van.

Az elmúlt hetekben nemcsak az újabb csúcskategóriás okostelefonokról és azok főbb komponenseiről, hanem az ezen készülékeknél tapasztaltak gondokról is beszámoltunk. Legutóbb a Samsung már szabadkozott a prémium telefonok visszafogása miatt, most azonban a túlmelegedési gondokról, azok okairól olvashatunk.

Egy szintén dél-koreai forrás adott hírt a napokban ezen túlmelegedési problémák részleteiről, azt emelve ki a cikkben, hogy ez a jelenség elsősorban az ARM architektúrája, annak kialakítása miatt bukkant fel. A korábban közzétett, hasonló beszámolókban arról olvashattunk, hogy mind a Snapdragon 8 Gen 1, mind pedig a házon belül kifejlesztett Exynos 2200 a Samsung 4 nanométeres gyártástechnológiájára épülnek, vagyis leginkább emiatt fordulhatnak elő melegedési problémák, időközben azonban egyértelművé vált, hogy az ARM döntései játszottak ebben nagy szerepet, a teljesítmény jelentős mértékű növelése, ennek igénye ugyanis az étvágy és a hőleadás megugrásához vezetett.

Nem véletlen, hogy a fenti két típusnál hasonló jelenségeket tapasztalunk, ugyanis mindkét változat nagyjából azonos felépítést kapott. A burkolat alatt egyetlen Cortex X2, három nagyobb Cortex-A710, valamint négy kisebb Cortex-A510 mag kapott helyet, ezek sorrendben 16, 10 és 35 százalékkal gyorsabbak a közvetlen elődöknél. Többek között emiatt döntött a Samsung a szintén házon belül megvalósított visszafogás, annak gyakorlata mellett, a friss hírek szerint pedig a soron következő típus, a Snapdragon 8 Gen 1 Plus, pedig egy alacsonyabb órajelű X2-maggal jelenne meg a piacon, elkerülve a hasonló gondokat.

Egyéb beszámolók alapján ez utóbbi chip már nem a Samsung, hanem a TSMC jóvoltából készülne el nagyobb darabszámban, de a napokban az is felmerült, hogy a MediaTek Dimensity 9000, amely a tajvani cég 4 nanométeres megoldására épül, hatékonyabb alternatívát jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ShuckFishTit #4
    Köszönöm, minden IS világos :)
  • Agyturbinikusz #3
    "A kialakítás miatt melegednek túl a mobilchipek"

    Ezt ki hitte volna, ha másképp lennének kialakítva, akkor nem melegednének.
    A modern technika és a fejlődés gyorsasága egyszerűen lenyűgöző.
  • kvp #2
    Kozel azonos gyartastechnologia, de a Samsung majdnem 1 Ghz-el gyorsabban hajtja a procikat es az olcsobb gyartatosag miatt kisebb alapteruletre nyomtak ossze a magokat. Tehat kisebb feluleten 25-30%-al nagyobb holeadasa van kb. ugyanannyi processzormagnak, raadasul ezek melle meg sokkal tobb cache-t is raktak. Igazabol ha rendesen meg lennenek hutve, akkor semmi gond nem lenne veluk.

    Mivel a legyartott keszulekeket mar nem lehet attervezni, ezert a masodik legjobb megoldas visszalassitani oket kb. az Apple procik sebessegere es akkor ugyan az optimalizalatlan os-ek miatt effektive lassabbak lesznek mint az Apple fele megoldas, de legalabb nem melegszenek tul.

    ps: A jelenseg nem uj, ha gyarilag tulhuzzak a procikat akkor tartos terhelesen melegedes varhato. Mar a korai HTC-s android-os keszulekek is tulmelegedtek es sokszor ki is kapcsoltak a biztonsagos uzemi homerseklet folott. (kb. 80 foknal, a regi htc desire z-m legalabbis ott korul allt meg, foleg ha egy jatek miatt padlogazon ment a 3d-s gyorsitas is) Nem veletlen, hogy a mai napig sok gamer telefon sajat dedikalt ventillatoros hutoegyseggel rendelkezik, hogy hozni tudjak tartos uzemben is a maximalis teljesitmenyt.
  • ShuckFishTit #1
    Valaki fel tudna homályosítani hogy mi a különbség ezek és az apple féle ARM chipek között? Azok miért nem küzdenek hő problémákkal? Attól még hogy ARM, a chiptervezés eltér? Előre is köszönöm a felhomályosítást.