Berta Sándor

System-on-Chipbe integrált SIM-kártyát tesztelnek

A következő években az iSIM válthatja fel a jelenlegi eSIM-eket.

Az integrált SIM (iSIM) az eSIM továbbfejlesztésének számít és a Qualcomm, a Thales és a Vodafone már most tesztel egy közvetlenül az okostelefonok és a táblagépek System-on-Chipjeiben elhelyezett iSIM-kártyát. Az első készülék, amelyben az új megoldást kipróbálták egy Snapdragon 888 chippel felszerelt Samsung Galaxy Z Flip 3 volt. Az iSIM a System-on-Chipbe volt integrálva és a Thales iSIM operációs rendszere futott rajta. Mindezt a Qualcomm jelentette be a sajtóközleményében.

A Nano-SIM-kártyákat már nem csupán az okostelefonokba, hanem egyre több készülékbe, így táblagépekbe, okosórákba és más eszközökbe építették be. A Nano-SIM-et az eSIM váltotta, most pedig elkészült az utód: az iSIM, amely közvetlenül a System-on-Chipbe került bele és amelyet a GSM Szövetség (GSMA) specifikációiban az Integrated Embedded Universal Integrated Circuit Card (ieUICC) jelöléssel láttak el. A felhasználók számára az iSIM ugyanazokat a feladatokat végzi el, mint az eSIM és ugyanolyan rugalmasan használható a különböző mobiltarifákkal.

Az új szabvány előnye továbbá, hogy a segítségével hely takarítható meg, ami különösen a mobileszközöknél kulcsfontosságú, ráadásul ezzel párhuzamosan egyszerűbbé teheti a készülékek tervezését és így több hely juthat más alkatrészeknek. Ez utóbbi különösen a kisebb méretű dolgok internete termékeknél, például a szenzoroknál vagy a kiterjesztett valóság szemüvegeknél lehet hasznos.

A Qualcomm ezenkívül azt emelte ki, hogy a teljesítmény növelhető, ha az iSIM-et közvetlenül a processzor, a grafikus chip és a modem mellett helyezik el a System-on-Chipben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    "Miért jobb ez, mint ez eSIM? És miféle teljesítményt növel a közeli elhelyezése?"

    Nem foglal helyet es nem kell neki tapellatas meg jelszint illesztes. A legtobb esim magasabb feszultsegen dolgozik mint a mikrovezerlok magjai, ezert beagyazott rendszereknel kulon tapfeszulseg kell neki. Sok modernebb mikrovezerlo mar kulon esim tapkimenetet es dedikalt kommunikacios labakat is tartalmaz, hogy ne kelljen meg ahhoz is kulon aramkoroket beepiteni. Azzal, hogy bemozgattak az aramkort a magba, mar mehet a tobbi belso aramkor feszulsegen. Ez sokkal egyszerubb es kevesebbet is fogyaszt. Meg igazabol igy mar nincs tenyleges eloallitasi koltsege, mivel a egy sim chip nagyon egyszeru, elfer barmilyen aramkor sarkaban.

    "de azt én sem fogom fel hogy az elmúlt 15 évben hogy nem sikerült, mikor már a telefonok hardwares része messze lehetővé tette volna."

    Ahogy a bankkartyak chipjeit se mertek telefonokba rakni. Aztan mostanra mar igen. Szoval ennel a beagyazott isim-nel egyszerubb lenne az egeszet a fizetesi szolgaltatasokat is kezelo modulra bizni. (ami igazabol a legtobb ARM-on csak egy hypervisor szoftver az os alatt, tehat majdnem ingyen van gyartasi koltseg szempontjabol)
  • janos666 #3
    Miért jobb ez, mint ez eSIM? És miféle teljesítményt növel a közeli elhelyezése?
  • Palinko #2
    Na akkor aztán még egyszerűbb lenne a szám klónozás, szóval azt értem hogy valamilyen körmönfontabb megoldást kell ettől kitalálni, de azt én sem fogom fel hogy az elmúlt 15 évben hogy nem sikerült, mikor már a telefonok hardwares része messze lehetővé tette volna.
  • kvp #1
    Igazabol a sim kartya csak a szolgaltatok miatt kell, az integralt is. Ha megbiznanak pl. az android operacios rendszer biztonsagaban, akkor a kerdeses adatok egy sima szoveges file-ban is lehetnenek a belso flash egyik sima konyvtaraban.