Gyurkity Péter

PC-s csalóktól szabadulnának a konzolos Halo-játékosok

A két platform szétválasztását kérik a fejlesztőktől a PC-s csalók nagy száma miatt.

Eredetileg még november közepén vált elérhetővé a Halo Infinite multija, ezt a hónap végén követte a sorban a látványos trailer. Eközben azonban egyre szaporodtak a panaszok a PC-s csalók jelenléte miatt, sokan a cross-platform opció letiltását ajánlják.

A Twitter oldalán bukkantak fel olyan rövid bejegyzések, amelyekben a csalók nagy száma, valamint az általuk alkalmazott megoldások miatt panaszkodnak a konzolos játékosok, akik szerint a megoldást egyelőre a cross-platform kikapcsolása jelenti, hiszen ezzel elkülönítik magukat a PC-s felhasználók jelentős részétől. Igaz, ezzel a lépéssel csak azon riválisokat kerülhetjük el, akik a billentyűzet és az egér segítségével navigálnak a játékon belül, viszont ez is segítséget jelenthet azok számára, akik kizárólag (vagy nagyrészt) konzolos vetélytársakkal szeretnék összemérni magukat. A panaszáradatot erősíti a Reddit lapján megosztott videók sora, ezekben jól látható módon jelennek meg a csalók, miközben a Microsoft ellenlépése egyelőre várat magára.

A csalók elleni védelem, valamint az ehhez kapcsolódó további követelmények hiánya miatt a teljes kitiltás után is gyorsan visszaléphetünk a játékba, hiszen gyorsan kreálhatunk egy új email-fiókot, ezzel pedig a friss Xbox Live-azonosítók regisztrálása is könnyen megoldható. Egyes ázsiai eredetű játékoknál ezt úgy kerülik el, hogy valamilyen hivatalos okmány (illetve azonosítószám) megadását követelik meg a felhasználóktól, így a további fiókok létrehozása korántsem ilyen egyszerű, viszont a redmondi cég még nem szánta el magát erre – számukra nyilván a felhasználói tábor gyors kibővítése az elsődleges cél, ami viszont együtt jár a fenti tünetekkel.

A panaszok nem szűnnek, kíváncsian várjuk, mit lépnek majd erre az illetékesek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eto demerzel #8
    Csalok mindig is voltak es lesznek. A CoD Mobile tele van veluk. Lehet reportolni de semmi mas. A legtobben otthon csalnak mert nem sok idejuk van zsukazni es gyorsan vegig akarnak menni a jatekon. Ebben semmi baj nincs. Regetegen arulnak csalasokat a netten, es semmi bajuk. Ott volt az Ingress, vagy a Pogo. Tele van a mai napig csalokal. Amig zsuka lesz csalasok is lesznek.
  • zola2000 #7
    Én is voltam áldozata csalónak azaz rontotta a játékélményt, mégsem hiszem azt hogy rá kell hogy törje az ajtót a rendőrség.

    Aki ebből pénzt csinál azaz csalást árul üzletszerűen az persze más kategória.
  • vaktyuk12 #6
    Tehat szerintetek nincs jogalap?? Akkor ezzel az erovel nyugaodtan megkerdojelezhetjuk minden torvenyunket. Ez vonatkozik rank, ez nem? Akkor hogy is van ez? Vagy ez kisbun, ez meg nagy??? Ezert jar bunti, ezert nem? Ha azt nezzuk a kisbunt nem buntetni, az odavezet, hogy egyre nagyobbakat fogunk elnezni. Ez addig jo is mig nem Ti vagytok a kisbun aldozatai. Szoval...?
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    @vaktyuk12
    A naivsagom meg abbol adodik, hogy arra gondolok es azt mondom, hogy ezeket a csalasok igen is jogsertesek, mivel a csalasok miatt kevesebb jatekos jatsza a jatekot, ezert kevesebb bevetele szarmazik egy adott cegnek a jatekbol.

    Ha 10 milliós látogatottságú blogomon írok egy cikket, hogy mekkora sz@r ez a játék, azzal is kárt okozok az adott cégnek, mégsem tehetnek ellenem semmit.

    "Szellemi tulajdonjog ellen torveny, Vedelmet biztosito muszaki intezkedes kijatszasa cikszora."
    Szerintem ez nem vonatkozik a játékban csalásra, illetve csalások gyártására, értékesítésére.

    Nyilván én sem szeretem a csalókat, de reálisan állok hozzá a kérdéshez.
  • hillman #4
    Háborús játék nem? A hadviselés a csaláson alapszik. Aki csal az nyer. A pc-sek egyszerűen technológiai fölényben vannak. Lehet reklamálni, hogy tankokkal jönnek lovasságra. Akik nem akartak ilyet játszani azok időben disszidáltak.
    Következmények mindig lesznek csak nem mesebeliek.
    Az államok egy részében a meglévő feladataikat sem győzik a rendőrök. Nem szeretnének még ezzel is foglalkozni; mi meg több adót fizetni, hogy legyen erre forrásuk.

    Nem muszáj minden játékkal játszani. Ha köcsög a kiadó hozzáállása máris ott lehet hagyni.
    2 cég akiket boytokálok :
    -Blizzard. A diabló3 windows frissítés miatt letiltotta az accomat és igazolványaim fényképét kértek, én meg az övékét. Mivel nem adták meg az adataikat egy idegennek így én sem.
    -Az ubisoft kitalálta, hogy a játékaik csak a saját sztímjükön keresztül játszható. Az eulában van egy pont miszerint bármely játékuk elindításával automatikusan aláírod az uj eulát aminek a változásáról még csak nem is értesítenek. Mivel nem akartam hogy a számat más seggére varrják így írtam nekik, hogy csak e pont törlése után elfogadható számomra. Ők meg kötik az ebet a karóhoz tehát nem játszom a játékaikkal.
  • vaktyuk12 #3
    Tehat szerinted, akkor csaljon mindenki aki akar??? Nem lesz es lehet semmilyen kovetkezmenye?
    Szerintem meg ezen a szinten kellene kezdeni a buntetest. Nem az elet, vagy vagyon elleni buncselekmeny, ezt megertem, de akkor engedjuk?
    A naivsagom meg abbol adodik, hogy arra gondolok es azt mondom, hogy ezeket a csalasok igen is jogsertesek, mivel a csalasok miatt kevesebb jatekos jatsza a jatekot, ezert kevesebb bevetele szarmazik egy adott cegnek a jatekbol. Ez nem csak a cikkben szereplo jatekra igaz szerintem.
    Szoval szerzoi jogi alapon meg lehetne szuntetni ezeket az oldalakat. Erre mar volt igen is pelda. (igaz nem csalasok miatt) Meg arra is, hogy bortonbuntetes lett a vege.
    Tehat a jogi alap meg van, csak senki nem foglalkozik vele. Illetve ha jol emlekszem, ezzel a megkozelitessel mar probalkozott valaki regen 10-12 eve, de akkor valami miatt elsikkadt a dolog.
    Szoval a torveny betuje szerint igen is jogsertes a csalasok hasznalata, igy arusitasa is.
    Javaslom, hogy a google keresoje segitsegevel keress ra a Szellemi tulajdonjog ellen torveny, Vedelmet biztosito muszaki intezkedes kijatszasa cikszora. Ott megtalalod a jogalapot es ezen vetsegek, buncselekmenyek teteles leirasat. Ez szerint, ha mar bizonyithatoan elmegy egy potencialis elofizeto azert, mert ugy gondolja, hogy egy jatekban sok a csalo, akkor megvalosul az anyagi karokozas. Ha ez megvalosul, akkor buncselekmeny tortent.
    Az, hogy szerinted nem kell felakasztani, vagy nem szamit buncselekmenynek az nem azt jelenti, hogy nem is az.


    Utoljára szerkesztette: vaktyuk12, 2021.12.04. 19:49:54
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Naiv vagy. Egy játékban csalni nem bűncselekmény, de még csak szabálysértés sem. Ebből kifolyólag semmilyen módon nem lehet jogilag eljárni a csalást lehetővé tevő emberek és weboldalak ellen.

    Egyébként meg csalás ellen nem nagyon lehet tenni semmit. Amennyiben jelenlegi szuper invazív anticheat szoftver vs. cheat macskaegér játék megszűnne, akkor csak idő kérdése lenne, amíg valaki nem kezdene el cheat hardvert árulni és onnantól kezdve kevesebb lenne a csaló, de lehetetlen lenne őket érzékelni.
  • vaktyuk12 #1
    Nem inkabb a cheatereket kellene megallitani?? Ne erje meg megvenni, vagy ne erje meg csalni. Legyen egy kozponti csalo adatbazis es mar jatekot se engedjen neki venni, ha egyszer csalt. Akkor majd meggondolja, hogy csal-e vagy sem. Egyebbkent, ha most minden listat ami letezik a foldon osszevetnenek a jatekosok fele eltunne a foldrol, mert nem tudna jatekot venni. Egyebbkent addig amig a jatek keszitok ezzel nem foglakoznak, akkor nem is fog valtozni. Nem forditanak eleg eroforrast a csalok kiszuresere. A csalasokat nem akkor kell megfogni amikor hasznaljak, hanem amikor Keresik vagy eladjak. Ha nem talalsz oldalt ahonnan letoltsd, akkor nem tudsz csalni. Az egyebb lagswitch-es csalokat, meg a szerver ki tudna baszni. Lagolsz?? Keress masik szervert, vagy jatsz Hello Kitty single-t otthon. Mar a masodik 1-2 masodperces lagnal kibasznam a szerverrol, hisz a tobbiek jateket is elbassza a lagolas.