Franczy

VIA Apollo PX266 chipset

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a VIA bejelentette egyik legújabb chipsetét, melyet az Intel Pentium 4-es processzorokhoz fejlesztettek ki, és lényegében az Intel engedélye nélkül fogják majd gyártani. A jelenleg egyébként még VIA Apollo Pro2001 kódnevet viselő chipset végleges neve VIA Apollo PX266 lesz, most pedig tekintsük át röviden, hogy mit is nyújt ez az új VIA termék!

A VIA Apollo PX266 chipsetben a VT8653-as North Bridge és a VT8233-as South Bridge kapott helyet. A 233-as South Bridge a VIA cég standard DDR/V-Link South Bridge-e, mely hat darab USB portot, ATA 100-as kontrollert és integrált 10/100-as LAN vezérlőt is támogat. A későbbiekben egyébként várható egy olyan új South Bridge megjelenése is, mely kompatibilis lesz az összes VIA DDR North Bridge-dzsel és már integrált USB 2.0 kontrollerrel is rendelkezni fog. Ez lesz a VT8235-ös South Bridge.


A VIA Apollo PX266-os chipset egyik legérdekesebb tulajdonsága az, hogy már támogatja az Intel Northwood kódnevű processzorokat is, mely procik lényegében már 0.13 mikronos gyártási technológiával készülő Intel Pentium 4-es chipek. A 478 pines Intel Northwood processzorok egyébként várhatóan 2001 harmadik negyedévében látnak majd napvilágot. A VIA PX266-os chipset támogatja a jelenlegi 423 pines Pentium 4-es chipeket és az új 478 pines chipeket is, így lényegében az alaplapgyártó cégek döntésén múlik majd az, hogy végülis melyik P4-es processzorokhoz készítik el új, PX266-os chipsetre épülő alaplapjaikat.

VIA-hoz közeli források szerint az új chipset SMP-ben (szimmetrikus párhuzamos feldolgozás) két darab Intel Northwood processzor meghajtására is képes lesz. A jelenlegi Pentium 4-es (Willamette) chipekkel azonban már nem lesz erre képes a VIA Apollo PX266, hiszen minden jel szerint a mostani 478 pines tokozású P4-es processzorok nem képesek SMP-re. A VIA új PX266-os chipsete az Intel Foster (Pentium 4 Xeon) processzorokat sem támogatja, viszont a közeljövőben tervezik egy olyen chipeket támogató új VIA chipset piacra dobását is.


A VIA PX266-os chipset hivatalosan is támogatni fogja majd a 133 MHz-es FSB-t, így a Pentium 4 QDR (Quad Data Rate) buszának révén a 133 MHz-es processzor busz adatátvitele effektíve 533 MHz-es lesz. Az 533 MHz-es buszt a 64 bites adatútvonallal kombinálva már nagyon meggyőző, 4.2 GB/sec-os sávszélesség érhető el. A chipset a PC100/133-as és a PC1600/PC2100-as memóriákat egyaránt támogatni fogja, azonban az erre a chipsetre épülő rendszereket nem árt legalább PC2100-as memóriákkal használni, hiszen az ennél lassabb memóriák jelentősen csökkenthetik a rendszerek összteljesítményét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dikkma #1
    Én ezt nem értem: minek licensz a világra, ha bárki kérdés, engedély nélkül, sőt tiltás ellenére nyugodtan használhatja a technológiát? Miért folynak piti kis perek szerzői jogokról, egyebekről, ha a Via csak úgy, engedély nélkül elkezdi gyártani a P4 chipsetet?