Berta Sándor

A használt eszközök enyhíthetik a chiphiány hatásait

Az elmúlt hónapokban felértékelődtek a használt számítógépek, okostelefonok és más készülékek.

Egyre többen jönnek rá, hogy nem kell egyből új mobilt venni ha a kijelző karcos lett, vagy az akkumulátor a sok száz feltöltési ciklus után megadja magát - erről számolt be Kilian Kaminski, a Refurbed nevű platform társalapítója. Ügyfeleik viselkedése megváltozott az elmúlt időszakban és nőtt a kereslet a felújított termékek iránt. Ugyanakkor a chip- és az általános nyersanyaghiány miatt a piaci szereplők is más szemmel kezdenek nézni a régebbi eszközökre, amelyekből értékes chipeket és különböző anyagokat nyerhetnek ki.

Augustin Becquet, a European Refurbishment Association (EUREFAS) nevű szakmai szövetség elnöke hozzátette, hogy a jelenség azért is érthető, mert általában a vállalatoknak nincs szükségük nagy tételben új nyersanyagokra vagy chipekre. A szükséges mennyiség pedig kinyerhető például a régebbi számítógépekből és okostelefonokból.

Az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megnőtt a kereslet a felújított régebbi iPhone készülékekre, de a pontos számok nem ismertek. A chiphiány korlátozza az új iPhone-ok gyártását. Tim Cook vezérigazgató októberben közölte, hogy a szállítási láncok megszakadása és a koronavírus kitörések miatti csökkenő eladások 6 milliárd dolláros bevételcsökkenést okoznak ebben a szegmensben. Ezzel szemben a régebbi modellekkel és felújított termékekkel kereskedő forgalmazók nem szembesülnek alkatrészhiánnyal.

Egyre több gyártó, például az Apple és a Samsung is beveszi a régebbi modelleket, amelyeket azután felújít vagy újrahasznosít, hogy kinyerje azokból az értékes nyersanyagokat. Az üzleti modell része, hogy újra garanciálissá válik a termék, és persze jóval olcsóbb, mint egy vadonatúj. Ettől függetlenül a felújított termékek piaca nagyon szűk, és ugyan régóta releváns alternatíva a környezettudatos fogyasztók számára, kirobbanó növekedés sem várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #5
    Még a bontók is megveszik tőled a cuccot, nem átveszik, valószínűleg a felújító cégek is veszik az eszközöket, és felújítás után árréssel elpasszolják.
    Ha nem adnak érte pénzt, akkor miért adnád oda nekik, mikor meg is hirdetheted online. De gondolom tényleg érdemesebb meghirdetni, mint eladni felújító cégnek, mert az árrés miatt kevesebb pénzért veszi meg, mint amennyiért el tudnád passzolni a piacon.

    Persze az más kérdés, hogy az Apple meg a Samsung mit csinál, de ha már nem lehet vele mit kezdeni, akkor jó dolog az, hogy beveszik, és újrahasznosítják, még ha közvetlenül nem is profitálsz belőle.
  • robicarlos6 #4
    Adjanak kedvezményeket egyből nem végzi a kukában semmi

    Vicces amikor add be nekünk azt újrahasznosítjuk. Ja pénzt csinálnak belőle. Hát akkor a beadásért is adjanak valamit cserébe
  • t_robert #3
    Végső soron bizonyos egyszerűbb műveletekre simán megteszi az 120 éves alap Singer varrógép is. :) nyilván nincsen benn 40 féle varrás típus, mint a mai varrógépekben, de az alap műveletet tudja. :) Ráadásul elég taposni a pedált működik áram nélkül is. Szerintem a világban még ma is működik rengeteg a 100 éves típusból. :)
  • wraithLord #2
    Én laptopot szoktam felújítottat venni mostanában, mert olcsóbb, és kisebb a valószínűsége, hogy valami defektje van, mert átment már egy useren és a felújító cégen, úgyhogy valószínűleg már kiderült volna.
    Utoljára 2018-ban vettem új laptopot. (Nem cserélgetem 3 évente, hanem 1-nél többre van szükségem mostanában.)
  • Lapajka #1
    Van itt egy öreg muzeális Singer mechanikus varrógép... az is használt eszköz...