Berta Sándor

Előírás az orosz iroda a külföldi IT-cégeknek

Az orosz kormány újabb szigorítást vezetett be.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt az új törvényt, amelynek értelmében a Facebook, a Google és más külföldi internetes cégek köteles irodát fenntartani Oroszországban, ha ott tevékenykedni akarnak.

A jogszabály kimondja, hogy 2022 elejétől mindegyik külföldi IT-társaságnak, amely naponta legalább félmillió embert elér Oroszországban és valamilyen módon az orosz felhasználókat akarja megszólítani, rendelkeznie kell egy megfelelő helyi kirendeltséggel. A törvény hatálya alá esnek azok a platformok is, amely például orosz nyelvű reklámokat vagy más információkat jelentetnek meg.

A helyi irodák kötelesek minden kérdésben együttműködni az orosz hatóságokkal és az esetleges törvénysértések esetén őket vonják felelősségre. Az új előírások különösen keményen érinthetik az Instagramot, a Twittert és a YouTube-ot. A lehetséges büntetések között lehetnek pénzbírságok, de legsúlyosabb esetben akár az adott szolgáltatás oroszországi betiltása is felmerülhet.

A törvény tervezetét bírálta Sztanyiszlav Kozlovszkij, a Wikimedia Alapítvány oroszországi szervezetének igazgatója. A szakember úgy vélte, hogy a Wikimédiát például egyszerűen "külföldi ügynököknek" fogják minősíteni. Ezzel arra utalt, hogy a jogszabály szerint minden vállalat és szervezet köteles magát "külföldi ügynökként" regisztrálni, ha külföldről kap anyagi támogatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #21
    Meg mondjuk arra sem szokott válaszolni, amikor felteszem a kérdést: Ha igaz amit mond, és egy "nagy gonosz nyugati árnyékhatalom" áskálódik itt a derék magyarság ellen, akkor hogyan lehetséges az, hogy ez az éppen eltiporni készülő "háttérhatalom" vétójogot adott az EU-ban hazánknak, amivel éppen mi szivatjuk halálra fél Európát és azok nemzeteit?

    Teljesen logikus, hogy el akarok valakit tiporni, de ezzel párhuzamosan olyan fegyvert adok a kezébe, amivel percenként képes engem hátbaszúrni. Epic logic tényleg!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.07.06. 03:35:56
  • TokraFan #20
    Pénzt csinálnak? Hazánkat épp most adósítják el az oroszoknak és kínának, már ha ez pénzcsinálás. Korábban a másik jómadár kurcsányék az IMF-nek. A hazai beruházásokhoz szükséges tőke jelentős része EU-s támogatásból jön, a gazdaság motorját meg jelenleg a német autógyártás és a hozzá köthető beszállítói ipar, valamint export adja.
    Itt eddgi bármilyen kormány maximum annyit csinált, hogy ezekből a "gonosz nyugati" támogatásokból lenyúlt egy adagot a haveri körnek. orbánék nyílta egy nemesi réteget építenek, a hülyékkel pedig megetetik, hogy ez azért jó, mert magyar kézben lévő szektorok számára érték a magyar ember. Igen, pl. a Covid kezdetén ezért rúgták ki első körben a magyar tulajdonú Hungest Hotels alkalmazottak 50%-át...annak ellenére, hogy kiemelt támogatást kaptak a "túlélésre". Ennyit erről.

    Putyin meg detto, aki gyakorlatilag kizárólag a gáz/olaj párosra, illetve a fegyverekre hagyatkozhat, más komoly bevételi forrásuk tulajdonképpen nincs. Pár kemény szankciót viszont sikerült összehoznia oroszországgal szemben.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.07.06. 03:38:33
  • M2 #19
    "A vilag nagytokes vezetoi ugy dontottek es ezt tobb forumon ki is fejtettek, hogy szamukra mar tul sok ember van a bolygon"

    Túl sok ember van a bolygón. Pont. Nem egy szűk csoport számára, hanem mindenki számára. Pont.
    Amiket írsz, azok mind hasonló konteós ferdítések.
  • ShuckFishTit #18
    Jó jó, de a 8 éves ciklusra az az elmélet hogy ők csak bábok (végülis ha a lobbykat nézzük végülis igaz is), a vallásra pont ezaz hogy mert már agymosták a sok vallásost ezért ezt vissza kell állítani, az országba befektetők meg irányításuk alá akarnak vonni minket. Kihagytam valamit?
    Én csak azt nem értem hogy olyan érdekes hogy a putyin-orbán-(ex)trump vonalon mozgó politikusok semmi máshoz nem értenek csak a pénzcsináláshoz... mert senki nem tud nekem semmit felmutatni hogy bármi normális dolgot letettek volna az asztalra a hatalomharácsoláson kívül... na most nem pont ezektől a csúnya pénzemberektől kell védeni az értékeinket? Hogy van ez kéremszépen?
  • TokraFan #16
    Az megvan, hogy orbánt ma is bármikor megdönthetné a "gonosz éredekkör" ha akarná, csak az a helyzet, hogy jelenleg a német autógyártásnak nem érdeke az itteni befektetéseit kockáztatni és kivonulni. A magyar gazdaság jelenleg szinte kizárólag a németekből él, nézd meg az export mérleget, hogy hova és milyen arányban irányul. Ha elhitted, hogy jelenleg nem a nagyhatalmak mozgatnak mindent, akkor naivabb vagy, mint eddig gondoltam. Az illúzió amit megettél csak arra kell, hogy a hazai kiskirályok hatalmon maradhassanak. Ők pedig ügyesen keverik a lapokat azzal, hogy elhitetik veled, orbánnak bármi beleszólása van a nagypolitikába vagy a nagyhatalmi, és főleg a világgazdaság működésébe.

    Kultúra: Ha a mesevilág vallásra gondolsz, akkor azt inkább hagyjuk. Ahogy azt is, hogy Magyarország keresztény ország. Igen, kulturálisan ez a vallás volt itt domináns, ugyanakkor jelenleg a lakossáb elenyésző része keresztény, vagy egyáltalán vallásos. Csak nézd meg a vonatkozó adatokat, de volt erről egy olyan study is (másik itában már linkeltem, most nem keresem elő), amit egy katolikus egyetem készített a kereszténység jelenlegi mértékéről, és abban is kb. az állt, hogy hazánkban az emberek jó esetben is kb. 30%-a vallja magát vallásosnak.

    Egyebekben, a tények sem téged igazolnak. Az USA-ban 8 évig lehet elnök valaki és pont. Ezzel szemben putyin éppen most szavazta meg saját magának, hogy még 30 évig nem váltható le, a kínai kommunista párt főtitkára meg egyenesen azt, hogy élete végéig nem váltható le. Szóval már ne is haragudj, de miről beszélsz?
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.07.05. 17:35:08
  • ShuckFishTit #15
    Na a linkek gyakorlatilag definíció meghatározó leírások inkább mintsem komoly elemzések vagy ne adj Isten tényfeltárások, a wikis példákhoz akár azt is írhattam volna keresőbe hogy béke vagy háború az általad vázolt teóriákhoz elég hipotetikusak vagy inkább csak mégiscsak teoretikusak.

    VISZONT

    Amit a 14-es hozzászólásban írtál azzal majdnem egyet is tudok érteni csak ott van egy logikai hiba mert az NGO-kal nagyobb hatása lehet az egyénnek mint akár a saját kormányára közvetlenül. Bár ez az NGO-s baromság csak akkor szükséges (véleményem szerint) ha az adott kormány annyira fafejű mint a miénk.
    A hozzászólásod második felével tejesen egyet is értek!
    Talán ami nagyobb gond hogy talán túl idealistán vázolod ezeket a megoldásokat. Vagy talán a világpolitikai állásokat akarod behozni hazai keretekbe, de “bárcsak” nálunk is ez lenne a gond, de mi még a posztkommunista hozzáállással küzdünk, mi még azt sem tudjuk megugrani hogy a nacionalista hozzáállás ne menjen alapjogi pontok rovására.
  • kvp #14
    Mennyiben jobb? Annyiban, hogy tobb allam letezik, igy mindig van alternativa. Ez egyreszt a helyi (ertsd pl. magyar, lengyel, stb.) kultura megmaradasat jelenti, masreszt egy helyi vezeto konnyebben levalthato vagy a dontesit konnyebben befolyasolhatja a nepakarat, mint a vilag masik vegen levo befektetoi koret. Ha ehhez hozzavesszuk, hogy a populistak mindig azt mondjak amit a nep szeretne, hogy nepszeruek maradjanak, akkor ez meg mindig tobb befolyasolasi lehetoseget ad az embereknek, mintha egy senki altal meg nem valasztott felugyelobizottsag vagy NGO joreszt ismeretlen emberei dontenek.

    A vilagallamban az a veszelyes, hogy nincs alterativaja. Ezert ha ott valami rosszul sul el, mondjuk egyetlen ember kezebe kerul a hatalom (kapitalizmus es kommunizmus eseten ez a normalis vegallapot), akkor szinte megdonthetetlen, ugyanis se kulso (masik allam), se belso ellenzeke nem marad. Lasd a szovjetuniot Sztalin alatt vagy a mai Kinat mint jo peldat erre szukebb szinten. Ennel szinte barmilyen helyi populista politikus jobb...
  • TokraFan #13
    Baromság. De még ha el is fogadnánk ezeket a fantáziákat igaznak, akkor is felmerül a kérdés, hogy mitől jobb ennél egy diktátor, mint pl. putyin, lukasenka, orbán, és a többi? Ezek pont úgy uralkodnak mindenki felett, egyfajta "modern" feudalista uram-bátyám rendszerben, ahol neked kb, semmihez nincs jogod, 1-2 ember kézivezérel mindent így is feletted.
    Ami a globalizmus ellenében megy, az csak egy szöveg, az átlagember megtévesztése a magasztos ideológiákkal, ami mögött természetesen semmiféle valós ideológia nincs, csak egy szűk csoport személyes érdeke. Ezt látjuk itthon is. Azt az illúziót nyugodtan engedd el, hogy neked, mint kisembernek, bármibe van beleszólásod. Az egyetlen dolog, amiben előny lehet az autoriter szerveződés, az egy személyes mentális élmény, amivel önmagadat nyugtathatod, hogy nem egy külföldi, hanem egy hazádbéli rabolja nyersre a segged és veszi el a jogaidat! Hogy ez rajtad mennyiben segít, azt válaszold meg magadnak!
  • kvp #12
    ¯\_(ツ)_/¯

    https://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_Industrial_Revolution
    https://www.weforum.org/focus/fourth-industrial-revolution
    https://www.weforum.org/agenda/2016/01/the-fourth-industrial-revolution-what-it-means-and-how-to-respond/

    https://www.un.org/en/development/desa/population/migration/generalassembly/docs/globalcompact/E_CONF.60_19_Plan.pdf
    https://populationmatters.org/news/2019/09/world-and-un-must-reduce-population-growth

    https://strongcitiesnetwork.org/en/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Institute_for_Strategic_Dialogue
    https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/research-area/social-sciences-and-humanities/democracy-and-governance_en
    https://en.wikipedia.org/wiki/Multistakeholder_governance

    https://en.wikipedia.org/wiki/Critical_theory
    https://en.wikipedia.org/wiki/Critical_race_theory
    https://en.wikipedia.org/wiki/Intersectionality
    https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Lives_Matter
    https://www.telegraph.co.uk/news/2020/06/12/make-no-mistake-blm-radical-neo-marxist-political-movement/

    Ha valaki nem szeret olvasni:
    https://www.youtube.com/watch?v=AcaKMu7I6vU
    https://www.youtube.com/watch?v=WR6uSXW-8p4
    https://www.youtube.com/watch?v=-wwIBUCBrF8
    https://www.weforum.org/about/the-fourth-industrial-revolution-by-klaus-schwab/
    https://www.youtube.com/watch?v=7xUk1F7dyvI
    https://www.youtube.com/watch?v=v9rZOa3CUC8

    Ha nem gondolnak komolyan, akkor tenyleg vicces lenne...
  • ShuckFishTit #11
    Na ebbe belesétáltál, akkor jöhetnek a forrásmegjelölések kérlek!