Spencer

Opera 5.0 több platformon

Az Opera Software azt tervezi, hogy elkészíti mind a Linux, mind pedig a Macintosh operációs rendszerek alá az új, egyre népszerűbb böngésző programjának ingyenes verzióit.

A norvég székhelyű Opera cégnek nincs könnyű dolga a böngészők piacán. A szoftverének legnagyobb riválisai a Microsoft Internet Explorer és a Netscape Navigator. Ez a két utóbbi böngésző számít a legnépszerűbbnek a világon. Az Opera azzal szeretne minél több felhasználót maga mellé állítani, hogy a programjait több platformra is elkészíti. Ez annyit jelent, hogy a Windows mellett a Mac OS, a Linux, a BeOS és az Epoc rendszereket is szeretné támogatni az új szoftvereivel. A böngészőt előrelátóan úgy tervezték, hogy az könnyen átalakítható legyen a különböző operációs rendszerekre. A cég állítása szerint az új Opera teljesítményben és sebességben is megveri majd a két nagy riválist, és ezzel a világ leggyorsabb böngészője lesz.

A szabadon letölthető Windows kompatibilis Opera 5.0 december elején jelent meg. A Java támogatás nélküli verzió 2MB, míg a Java-s változat 9.5MB. Van egy 39 dolláros változata is, amely csupán annyiban tér el az ingyenes kiadástól, hogy nincs benne reklám banner.

A cég képviselője elmondta, hogy amióta számolják a letöltéseket, azóta az ingyenes verziót körülbelül 2 millió alkalommal töltötték le a felhasználók az Internetről. Ez a szám meggyőzte a céget, hogy érdemes más operációs rendszerek alá is elkészítenie az új böngészőjét. A tervek szerint ezek szintén ingyenesek lesznek.

A cég jelenleg a Macintosh-hoz készülő Opera 5.0 alfa verzióját tesztelik, míg a Linux változat már a béta stádiumban van. A tervekben szerepel a Mac OS X támogatása is. Az Opera 5.0 Mac és Linux kiadása még ebben az évben elérhetővé válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wow78 #1
    Én is használom már egy ideje. Jó-jó, de ne dicsérjük halálra, mert az oldalak MSIE-re vannak optimalizálva és ott nem teljesít semmit. (Nulla)
    Két megás változattal (non-Java) meg csak céges info oldalakat lehet nézegetni, mert már minden oldalon van kisebb nagyobb java elem.