Gyurkity Péter

10 gigabites sebességet kínál a Qualcomm chipje

Ezzel hosszú évekre előre lefedik a területet, az adatátvitellel nem lesz gondunk.

A Qualcomm legutóbb, még az év legelején, saját olcsó 5G-chipjét mutatta be, nem véletlenül, hiszen elsősorban az új szabvány elterjedésétől várják idén a növekedés helyreállását, legalábbis az okostelefonok területén. Most egy friss modemről rántották le a leplet, amely az átviteli sebesség terén hoz magával komoly előrelépést.

A cég hivatalos bejelentése szerint a Snapdragon X65 debütál hamarosan a piacon, a boltokban megjelenő készülékekben, amely tulajdonképpen már a negyedik generációt képviseli, hiszen eredetileg az X50 révén jelentek meg az 5G területén, amelyet gyorsan követett a sorban az X55, majd pedig az X60 felbukkanása – ez utóbbi a Snapdragon 888 chip burkolata alatt kapott helyet, integrált kivitelben, a most bemutatott X65 nyilván ezután jelenne meg a piacon. A friss példány a 3GPP Release 16 szabványt kezeli megfelelő módon, ez gyakorlatilag az 5G bevezetésének második fázisát jelenti, a QTM545 mmWave-antenna alkalmazásával pedig egyrészt minden meglévő frekvenciasávot támogatnak, másrészt pedig a listát kibővítik a 41 GHz-es n259-sávval, amely nagyobb átviteli sebességet tesz majd lehetővé – mindez szoftveres úton tovább frissíthető, így az OEM-gyártókon múlik majd a jelenleg fejlesztés alatt álló újabb funkciók jövőbeni támogatása.

A fent említett újításokkal a Snapdragon X65 modem akár 10 Gbps-os adatátviteli sebességet kezelhet megfelelő módon, ami komoly előrelépést jelent a közvetlen előd, az X60, 7,5 Gbps-os elméleti plafonjához képest. Tekintettel arra, hogy elméleti sebességekről van szó, ezek elérése még jó ideig eltarthat majd, különösen úgy, hogy ma még nem állnak rendelkezésre olyan 5G-hálózatok, amelyek támogatnák ezen óriási iramot – a leggyorsabb mmWave-platformok, mint amilyen az amerikai Verizon saját hálózata, 2 Gbps-nál tetőznek, így mindenképpen időtálló megoldásról beszélhetünk, amely még évekig kielégíti majd a növekvő igényeket.

A Qualcomm bejelentése alapján az X65 legkorábban az év második felében jelenik majd meg, az akkor felbukkanó vadonatúj csúcskategóriás okostelefonokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsol502 #2
    41GHz-es frekvenciát vajon mekkora távolságra tudja majd produkálni, mert a jelenlegi magasabb frekvenciáknak is az a rákfenéje, hogy már egy fa vagy eső gátat tud neki szabni.
  • Inquisitor #1
    Emlékeim szerint az 5G rendszer tesztelés alatt 10Gbps stabil átvitelt tesz lehetővé egy mozgó vonaton is akár, még fix lló helyzetben 30Gbps. Na most ebből a user jó darabig nem lát semmit, hiszen apránként adagolják, mint ahogy LTE telefonokból is volt 4-5 generáció mire kimaxolták a 4G-t. A másik fele meg az, hogy sok helyen első kőrben ilyen hibrid rendszer van, így még az 5G tényleges előnyét, az alacsony késleltetést se lehet kihasználni.