Gyurkity Péter

Itt a Qualcomm olcsó 5G-chipje

Jobb teljesítményre és gyorsabb elérésre számíthatunk a szerényebb típussal.

Az 5G-okostelefonok fokozatos elterjedése zajlik napjainkban, ezzel kapcsolatban azonban többnyire kifejezetten drága, prémium és felső-középkategóriás megoldásokról számolhattunk eddig be. Most alaposan megváltozhat a helyzet, hiszen a Qualcomm bemutatta olcsónak szánt fejlesztését, amely szintén támogatja az új szabványt.

A hivatalos bejelentésben a Snapdragon 480 részleteiről olvashatunk, ebben szinte minden részletre kitérnek. A chip maga a Snapdragon 460 típushoz képest szerintük akár kétszeres gyorsulást hozhat magával, amire szükség is lesz, hiszen a 400-as sorozat tagjai nem puszta erejükről ismertek, miközben az újonnan támogatott technológiák listáján a Bluetooth 5.1, a WIFI 6, valamint a Quick Charge 4+ szabvány szerepel. A megfelelő elérésről a Snapdragon X51 modem gondoskodik, ez a hivatalos adatok alapján az LTE esetében akár 800 Mbps-os letöltési sebességet biztosít, míg az 5G kapcsán a letöltés és a feltöltés plafonja 2,5 Gbps, illetve 660 Mbps – ezt az iramot persze a hétköznapokban nem igazán fogjuk elérni, de a számok így is biztatóak.

A jobb teljesítményről a cég szerint a 8 nanométeres gyártástechnológia gondoskodik, az 5G-szabvány kapcsán pedig azt emelik ki, hogy szinte minden meglévő technológiát támogatnak, legyen szó a frekvenciasávokról, illetve a standalone és non-standalone hálózati platformokról. Nyilván arra számítanak, hogy bőven lesz kereslet az olcsóbb 5G-telefonokra, amit az Apple egyik beszállítója a napokban szintén megerősített, a Murata Manufacturing ugyanis saját előrejelzése szerint nagyjából 500 millió ilyen készülék találhat majd idén gazdára. A Huawei elleni szankciók miatt ugyan némileg vegyes lesz a kép, viszont a vásárlói kereslettel nem lesz gond, különösen a pandémia lecsengését követően.

A Snapdragon 480 chipek néhány hónapon belül megjelennek majd az új telefonokban, ezekből szintén nem lesz hiány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    Ez csak arra lesz, hogy meg jobban terjedjen a virus.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2021.01.07. 21:46:04