Gyurkity Péter

Elvesztette első helyét a Qualcomm

A rivális az olcsóbb telefonok gyors terjedése révén előzte meg őket, viszont nincs minden veszve.

Az okostelefonos chipek területén továbbra is a Qualcomm számít a legjobban ismert névnek, bár kétségtelen tény, hogy a nagy rivális MediaTek, valamint a nagyobb telefongyártók saját részlegei az utóbbi években szintén komoly pozíciókat szereztek maguknak. A friss felmérés szerint már a helycsere is megtörtént, ez azonban nem feltétlenül marad majd így.

A Counterpoint Research két ünnep között közzétett anyagában arról olvashatunk, hogy a harmadik naptári negyedévben már a MediaTek került az első helyre, a cég ugyanis a teljes piac 31 százalékát kaparintotta meg. A Qualcomm ezzel szemben némileg veszített előnyös helyzetéből, ők kénytelenek voltak megelégedni 29 százalékkal. Egy évvel korábban még fordított helyzetet láttunk ezen a területen, viszont az utóbbi hónapokban több tényező is szerepet játszott a MediaTek folyamatos erősödésében. Ezek között említik meg az olcsóbb, 100 és 250 dollár közötti okostelefonok gyors terjedését a két legnagyobb piacon (Kína és India), valamint a latin-amerikai és közel-keleti régióban, illetve a Huawei elleni szankciók miatt elnyert további szerződéseket, hiszen a Samsung, a Xiaomi, valamint a Honor is rájuk szavazott, legalábbis az olcsóbb készülékek esetében.

A Qualcomm számára persze nincs minden veszve, hiszen a prémium kategóriás telefonoknál továbbra is kiemelt szerepet játszanak. Külön megemlítik az 5G-telefonok szeletét, amely nagyon gyorsan növekszik, ez a harmadik negyedévben a teljes forgalom alig 17 százalékát tette ki, viszont a most lezáruló, utolsó naptári negyedévben már 33 százalék lehet az arány. Jövőre folytatódik a gyors terjedés, amiből persze minden fejlesztő/gyártó igyekszik majd kivenni a részét. A fenti két név mellett a többiek is megjelennek a felmérésben, itt viszont az Apple, a Samsung, valamint a Huawei HiSilicon egyaránt 12 százalékot mondhatott magáénak, vagyis az első két helyezett után egy hármas holtverseny volt látható a piacon.

A jelek szerint a MediaTek gyorsan kitöltötte a Huawei ellen meghozott szankciók miatt keletkezett űrt, a 2021-es évben viszont arra lesz szükség, hogy agresszív árazással szálljanak szembe az 5G-telefonoknál rendkívül erős Qualcomm termékeivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #8
    Lustak voltak mas gps antennat tenni/tervezni a Mediatekes verzioba. Hiaba raktal ra esetleg mas romot, ha ugyanazokat a drivereket hasznalta "blob" formaban ugyanazzal, vagy ugyanarra epulo kernellel. Ha teljesitmennyel van a gond az hardver tervezesi hibaja is lehet, ugye hoelvezetes is nagyon nem mind1 mikent van megoldva.
  • Palinko #7
    Az új készülékei engem sem győztek meg, de 2017 nyarán az E4 jó ár/érték arányú készülék volt
  • grobs #6
    Motorola+MTK igazi gyilkos páros :) Ennél lejebb már tényleg csak a dzsunka van.
  • Palinko #5
    Kipróbáltam több szoftvert de nem javult és a gps antennával sincs gond, mert akkor nem lenne tele a net más Moto E4 Plus tulajok siralmaival. Ott van a sima E4 snapdragonnal mellette és sokkal előbb talál GPS jelet meg sokkal pontosabb. Lehet hogy a mostani chipsetük már nomrális de 3 éve ezek szerint nem volt az.
  • PLaci #4
    Van egy Helio X23 -as tabletem. Minden szép és jó, amíg nem akarok valami értelmes játékot játszani, mert a bűn gyenge GPU miatt az aksi iszonyat gyorsan merül....
  • zola2000 #3
    Redmi 9em van mediatek helio g80al, teljesen jó.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Szoftverel es/vagy a Gps antennaval van a gond.
  • Palinko #1
    Nekem most Mediatek-es telóm van soha többet, ugyanebből a telóból a kisebb változat Snapdragonos és mindenben jobb, pláne a GPS-ben.