JohnnyCage

Könnyedén kijátszható a Whistler aktiválókódja

[Register] Egy, a The Register weboldalán megjelent cikk azt állítja, hogy a Microsoft Windows operációs rendszerének következő verziójában lévő aktiválókód könnyedén megkerülhető.

Amikor nemrégiben kiderült, hogy a Windows Whistler aktiválókódot fog tartalmazni, mindenki meglepődött. Sokan találgatásokba bonyolódtak, hogy az új operációs rendszer másolásvédelmét fel lehet-e majd törni. Lesznek-e majd kódgenerátorok, vagy esetleg a telepítő lesz feltörve, hogy ne is kérjen kódot?

A The Register információi szerint az "illetékesek" már meg is találták a megoldást, amely bár kissé kényelmetlen matatást igényel, nem egy ördöngősség.

A szakértők szerint teljesen nyilvánvaló, hogy minél nagyobb kényelmetlenséget okoz egy másolásvédelmi eljárás, annál inkább elégtételnek érzi a felhasználó, ha megszabadították tőle, és annál nagyobb a késztetés a feltörésére. A Whistler másolásvédelme pedig minden bizonnyal az eddigi legkörülményesebb eljárásnak igérkezik.

A Windows Whistler (és az Office 10) egy CD kulcsot, valamint egy, a számítógép hardvereiből generált kódot használ. A generált kódot a Microsoft telefonon vagy interneten keresztül hitelesíti, és megad egy harmadik kódot, amely "kinyitja" a programot.

Az eljárásból következik, hogy egy CD-ről nem lehet feltelepíteni a Whistlert több gépre. Itt érdemes megjegyezni, hogy eddig a Microsoft programokat jogszerűen fel lehetett telepíteni két gépre (egy irodai, egy hordozható) amennyiben egy felhasználó használja azokat, és szigorúan nem egy időben futnak. A The Register nem tudja, hogy a Whistlerben ez hogyan lesz megvalósítható, hiszen ehhez két aktiválás kellene.

Amennyiben új hardver kerül gépünkbe, és a Windowst újra kell telepíteni, újból hitelesíteni kell magunkat a Microsoftnál. Ez rendkívül kellemetlenné teheti a Whistler használatát, és pont azokat éri a kellemetlenség, akik jogszerűen szeretnék használni az operációs rendszert.

A védelem azonban mint kiderült, nem bombabiztos. A The Register meg nem nevezett forrásból az alábbi módszert ismertette, mint egy lehetséges módját az aktivizálás kikerülésének:

1. Minden hálózatról le kell bontani a kapcsolatunkat
2. El kell indítani a telepítést, de a dynamic update-et nem szabad használni
3. Telepítés után nem szabad beállítani az internet-hozzáférést amikor a Windows rákérdez. A Next vagy a Skip gombokra kattintva a varázsló (wizard) összeomlik
4. A Start menü -> Run ablakába az alábbit kell beírni: regsrv32.exe -u regwizc.dll . A megjelenő ablakot be kell zárni.
5. A Start menü -> Run ablakából: regedit
6. A HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ Microsoft\WindowsNT\ CurrentVersion kulcsának RegDone értékét 1-re kell állítani
7. Az Internet Explorerben a Tools/Internet Properties menüben a kezdőlapot a Microsoft és az MSN oldalától különbözöre kell állítani
8. Újraindítás és a hálózati kapcsolat visszaállítása

A The Register által közzétett eljárás bár tartalmaz néhány apró matatást igénylő lépést, nem túl bonyolult. A Microsoft minden bizonnyal tud a lehetőségről, de feltehetően úgy vélekedik, hogy a műveletet sokan úgysem tudják elvégezni, vagy meg sem merik próbálni.

A The Register úgy vélekedik, hogy a Microsoft aktiválókód-rendszere pont a kalózok malmára hajtja a vizet, hiszen sokan azok közül a felhasználók közül, akik megvennék az eredeti operációs rendszert inkább az olcsó kalózmásolatot fogják választani, hiszen azzal nem kell vesződni telepítéskor, és még olcsóbb is. A kalózok pedig könnyedén megszabadítják majd a telepítőt az egész aktiválási eljárástól, mivel az új védelem sem feltörhetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ligend #13
    Nem kell, bemondhatod telefonon is! :-) Egyebkent csak akkor kell "elesiteni", ha netre akarok menni?
  • M@uL #3
    Véleményem szerint a kalóz másolatok készítését szoftveresen képtelenség megoldani!
  • Seaweed #1
    Szerintem a kalózok mellet a linuxos piac is keres egy pár tallért ezen a húzáson!!