Spencer

Új fegyver a hackerek ellen

Az Asta Networks szerdán jelentette be, hogy sikerült kifejleszteniük egy olyan védelmi eljárást, mely képes megvédeni az Internetes hálózatokat és kikötőket az elárasztásos támadásoktól, melyek már olyan nagy cégek életét is megkeserítették, mint a Yahoo!, vagy a CNN.com, de az FBI kikötője sem kerülhette el a sorsát.

A Washingtonban székelő Asta Networks kijelentette, hogy a birtokában lévő védelmi rendszer képes volt felismerni azokat az elárasztásos támadásokat, melyeket karácsony és szilveszter között szervezetek hackerek. A bejelentés azért áttörő, mert most először sikerül egy olyan automatizált, router-alapú rendszert építeni, mely képes felismerni ezeket a támadásokat pár pillanattal az ostrom megkezdése után.

A cég szerint a rendszer rendkívül rövid idő alatt azonosítani tudja a támadás típusát, és ha ez megtörtént, megkezdi a védekezést. Hagyományos esetben a védekező kikötők Internet-szolgáltatókhoz bejelentkezve próbálják megállapítani, hogy honnan érkezett a támadás, ez pedig egy nagyon időigényes folyamat.

Az elárasztásos támadások nemcsak hogy csökkenthetik egy szerver erőforrásait, de egész hálózatokat, kikötőket kényszeríthetnek térdre, mindössze az által, hogy a támadók hasznavehetetlen információkkal, adatokkal bombázzák a célrendszereket. Egy ilyen "ostrom" órákig, de akár napokig is tarthat.

Az Asta Networks által kidolgozott megoldás lényege, hogy a nemkívánatos Internetes adatforgalmat úgy tudják gátolni, hogy közben nem befolyásolják a fennmaradó, lényeges adatok áramlását. A sajtótájékoztatón a következők hangzottak el a működéssel kapcsolatban: "a hálózat forgalmát a megfelelő algoritmusokkal figyelve szükségtelenné válik minden egyes csomag átvizsgálása, ezért a rendszerünk nem lassítja az adatok áramlását."

"Annak ellenére, hogy az általunk látott támadások méretükben meg sem közelítették azokat, melyeket a National Infrastructure Protection Center-nél figyeltek meg, képesek voltunk bebizonyítani, hogy az általunk kifejlesztetett technológia automatizálni tudja a korábbi, drága és nehézkes folyamatot." - nyilatkozta Stefan Savage, az Asta vezető kutatója.

"Azzal, hogy úgy vagyunk képesek észlelni az elárasztásos támadásokat, hogy közben nem lassítjuk a hálózatot, nagyban hozzájárultunk az Internet biztonságának a növeléséhez". - tette hozzá Stefan Savage.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M@uL #1
    Szerintem a hackerek mindig egy lépéssel előbbre vannak, és ha nem lesz ez találnak valami mást.