JohnnyCage

Az AMD svédeket kér föl a Slegdehammer-emulátor elkészítésére

[Register] Az AMD kedden jelentette be, hogy svéd programozók egy új emulátor fejlesztésén dolgoznak, amely a majdani Sledgehammer CPU alá írt programok tesztelését könnyíti meg.

Korábban az AMD a Transmeta szakembereit kérte föl egy olyan Code-Morphing szoftver elkészítésére a Transmeta Crusoe processzorhoz, amely lehetővé teszi, hogy a fejlesztők tesztelni tudják az AMD Sledgehammer alá írt programjukat a Crusoe processzoron. A kósza hírek szerint azonban a Transmeta emulátora olyan lassúcskára sikeredett, hogy az emulált Sledgehammer processzort egy 386-os is vígan lehegyta volna.

Az emulátorra azért van szüksége az AMD-nek, mert a 64-bites Sledgehammer CPU csak 2002-ben fog megjelenni, és a cég az Itaniumhoz képesti késését azzal próbálja kompenzálni, hogy az emulátor segítségével a Sledgehammer-alkalmazások a CPU megjelenésekor már készen lesznek.

A Transmeta után a svéd Virtutech szoftverfejlesztőire esett az AMD választása. A VirtuHammer becenévvel illetett emulátor feladata nem más, mint a Sledgehammer-szimuláció elfogadható sebességű megvalósítása. A VirtuHammer még koránt sincs készen, az AMD mindössze közölni szerette volna, hogy dolgozik rajta.

Bár a Microsoft már megkapta a VirtuHammer készítés alatt álló verzióját, ez leginkább annak tudható be, hogy a Microsoft az a cég, amelynek szoftverei szinte minden x86-alapú gépen megtalálhatóak, és az MS volt az a cég is, amely a leginkább panaszkodott a Transmeta-féle SimNow! sebességére.

Az AMD jó viszonya a Transmetával a SimNow! leváltása után sem romlott meg. Ennek egyik oka, hogy a Transmeta SimNow! gyengesége abból adódott, hogy egy komplett SledgeHammer számítógépet emulált, még a VirtuHammer csak a processzort, és ez utóbbit jóval gyorsabbra el lehet készíteni. Ráadásul épp a Transmeta volt az a cég, amely a svéd fejlesztőcsapatot az AMD figyelmébe ajánlotta, hiszen a Transmeta Code-Morphing elődje is tőlük származik, és a cég azóta is szoros kapcsolatban áll a svéd VirtuTech-kel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #2
    bár szerintem könnyebb 1 számítógépen fejleszteni 1 szoftvert, mint 1 processzoron
  • kowajano #1
    Transmeta nem jött be majd talán ez