Berta Sándor

Megszerezné az Ericssont vagy a Nokiát az amerikai kormány

Washington továbbra sem tett le a szándékáról, mert az ország lemaradásban van a mobilhálózati technológiák terén.

Az amerikai kormány elképzelése azután vált ismertté, hogy Chuck Robbins, a Cisco első embere visszautasította azt a javaslatot, hogy vállalata szerezzen többségi tulajdonrészt az Ericssonban és a Nokiában, hogy így lehessen ellensúlyozni a Huawei 5G-hálózatok területén szerzett piaci pozícióit és befolyását. Az ötlet a Trump-kabinet egyik tagja, William Barr igazságügyi miniszter részéről merült fel.

Most kiderült, hogy Washington továbbra sem tett le a tervéről és valamelyik konszernt vagy fel akarja vásárolni vagy legalább is többségi tulajdonrészt szerezne abban. Az amerikai kormány képviselői az elmúlt hónapokban számos esetben próbálták meg befolyásolni a Cisco vezetőit, valamint tapasztalt távközlési menedzsereket azzal kapcsolatban, hogy szerezzék meg az Ericssont vagy a Nokiát. A Cisco többször is jelezte, hogy nem akar ilyen üzletben szerepet vállalni.

A felmerült javaslatok között volt, hogy a két társaság kapjon adókedvezményeket, támogassák az exportbankokon keresztüli finanszírozásukat, vagy egy céget bízzanak meg valamelyik felvásárlásával és a tőzsdéről való kivezetésével. Emellett fontos lenne, hogy az 5G-hálózatok kiépítéséhez szükséges szabvány hardvereket elsősorban amerikai tulajdonban lévő vállalkozások, például az Airspan Networks, az Altiostar Networks, a Blue Danube Systems, a Mavenir Systems és a Parallel Wireless szállítsák.

A Fehér Házban elérhető dokumentum szerint a modern történelemben első alkalommal fordul elő, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem vezető egy feltörekvő, kritikus fontosságú technológiában. Az anyagot Daniel Goldin, a NASA korábbi vezetője és Hossein Moiin, a Nokia egykori technológiai és stratégiai vezetője készítette el. A cél az, hogy egy olyan amerikai piaci szereplőt létrehozzanak, amely betölti a Lucent Technologies távozásával keletkezett űrt. A Lucent 2006-ban olvadt össze az Alcatellel. A Nokia és az Ericsson ehelyett azt sürgették, hogy az USA támogassa az üzleti tevékenységüket export-import bank és a US International Development Finance Corp. (DFC) segítségével.

Számos gyártó az Open RAN Policy Coalition keretében összefogott. A szervezetet az AT&T vezeti és tagja a Nokia is, de az Ericsson nem. Erik Ekudden, a konszern technológiai vezetője azt nyilatkozta, hogy a kormányoknak nem kellene a műszaki dolgokba beavatkozniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Szerintem inkább szomorú az, hogy amerikai és ázsiai cégek vásárolják fel azt ami a régen jól menő európai cégekből megmaradt.

    Lassan tényleg az autógyártás lesz az utolsó jól menő dolog európában.
  • Csaba161 #3
    A Nokia tulajdonosainak helyében rögtön eladnám a részvényeimet az amerikai kormánynak, mert ahhoz, hogy a Nokia versenyben maradjon rengeteg külső pénzre lenne szüksége és ezt az amerikai kormány kénytelen lenne beletenni, ha megveszi...
  • end3 #2
    Az Európai Uniónak rendkívüli módon vigyáznia kellene a kiemelkedő, versenyképességet biztosító technológiai cégekre. Csifiszt Amerikának.., nem a Nokia-t és a hozzá hasonlókat, - sajnos, az elmúlt években épp elég ígéretes európai céget, (Start-Up-ot,) felvásároltak már.
  • kvp #1
    Szerintem a kinai kormany hamarabb fogja megvenni ezeket a cegeket. Elvegre mindegyik mar most is kinai allami cegekkel kozos vegyesvallalatokon keresztul vegzi a legtobb kutatas-fejlesztesi tevekenyseget.