Gyurkity Péter

Évekig tartanak az űrutazás negatív hatásai

Erre jöttek rá egy új tanulmány révén, és könnyen lehet, hogy ezek soha nem is tűnnek el.

A NASA érdekes kutatása és az erre kiválasztott ikerpáros hosszú ideig tartó megfigyelése révén azt már évekkel ezelőtt visszaigazoltuk, hogy a tartósabb űrutazásnak komoly negatív következményei vannak az azon áteső személyekre, bár ennek pontos okait akkor még nem részletezték ki. Most egy újabb anyagban olvashatunk arról, hogy pontosan mi is történik az emberi szervezettel, az eredmények pedig nem túl biztatóak.

Egy friss egyetemi kutatás eredményeit tették közzé a napokban, további vizsgálatok elvégzését, illetve az eredmények aprólékos kielemzését követően. A munka során összesen 11 űrhajós (10 férfi és 1 nő) MRI-felvételeit hasonlították össze, mégpedig az általuk végrehajtott küldetések előtt és azok után. Ebből kiderült, hogy a negatív hatások valóban jelen vannak, ezek univerzális jelleggel bukkannak fel a felvételeken, a következmények pedig évekkel később is az érintett személyekkel maradnak, hiszen a nagyjából 1 évvel később elvégzett újabb vizsgálatokon ezek ugyanúgy kimutathatók voltak – a szakemberek szerint ráadásul az is lehetséges, hogy ezen negatív hatások életünk végéig megmaradnak, bár ezzel kapcsolatban további, jóval hosszabb kutatásokat kell majd elvégezni, ami nyilván komoly időt vesz majd igénybe.

Ami a következményeket illeti, ezeket elsősorban a koponyán belüli nyomás megnövekedésével magyarázzák, ebben vélik ugyanis megtalálni az elsődleges kiváltó okot. A jelek szerint a mikrogravitációs körülmények között megnövekszik ez a nyomás, a koponyán belül elhelyezkedő folyadék terjedelme, annak kiterjedése megugrik, ez pedig az agyalapi mirigy méretét és alakját is módosítja (némileg összenyomva azt), miközben a látóidegekre sincs pozitív hatással – ez utóbbit, a látással kapcsolatos problémákat már korábban is egyértelmű módon sikerült kimutatni, visszaigazolni, viszont úgy tűnik, hogy a nyomás növekedése és a folyadékok (így például a vér) felgyülemlése, a fej felé történő áramlása további problémákat okoz.

A potenciális ellenintézkedések között említik meg a számos filmben látott megoldást, amelynek részeként egy folyamatosan (esetleg időszakosan) forgó eszközökön juttatnák el az űrhajósokat a kijelölt célhoz, ezzel pedig a mesterséges gravitációhoz hasonló körülményeket teremtenének a fedélzeten. Amíg ez megvalósul, a Földön további kísérleteket és kutatásokat végeznek majd el, amelyek során a pácienseket ágyban, kissé megdöntve helyeznék el, ezzel szimulálva a mikrogravitációs körülményeket, majd pedig a hosszú távú káros hatásokat elemeznék ki, különös tekintettel azok tartósságára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #11
    A centrifugális erő nagysága függ a távolságtól, kis forgási sugárnál a fejen érezhető erő nagysága jelentősen különbözik a lábaknál érezhető erőtől. Ráadásul, a forgás irányába sétálva a különbség nagyság nő. Ez okozhat szédülést, hányingert, és koordinációs zavarokat, aminek semmi köze az ablakokhoz. Ez kiküszöbölendő, a távolság növelésével lehet csökkenteni, megszüntetni, ami abból a szempontból is előnyös, hogy a távolsággal a szögsebesség nagysága is csökkenthető, így az feltépő erő nagysága is még pluszban csökken. Körülbelül, olyan 1 km távolságot kell hagyni a középpont és forgó rész között... Ez nyilvánvalóan jelenleg megvalósíthatatlan.

    Ellenben létezik egy másik (elméleti) módszer is, a lineáris gyorsító, ami kiküszöbölheti ezt a hatást, és kis távolságokon is működik. Ez a NASA által tervezett lineáris gyorsító, amit kis iróniával Trubóliftnek nevezett el.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2020.05.03. 15:04:10
  • Macropus Rufus #10
    ez nem számít. Nem azért szédülsz el mert hozzád képest minden más mozog. Hanem azért mert hozzád képest semmi nem mozog ua. érzed, hogy forog minden.

    " Ha beülök egy toronytetőn forgó étterembe, hiába forog az ablakon kívüli világ, belül minden a "helyén marad". Ha optimálisan döntik meg a forgástengelyt, akkor a leves, a tányérban sem fog ferdén "állni". "
    ez jó kérdés. Pörgessük meg azt az éttermet olyan gyorsan, hogy a falán tudjál mászkálni. Aztán majd megnézzük mi a helyzet a szédüléssel.


  • Macropus Rufus #9
    ez sajnos nem számít. Ha nincs ablak, akkor is el fogsz szédülni, mert érzed a mozgást.
  • _svd_ #8
    Azt kellene megérteni, hogy abban forgó hajóban nem egyedül forognak az utazók, hanem minden mással együtt, ami a hajón belül van az adott helyiségben. A látvány és mozgás(talanság) szinkronban van.
    Ugyan az a helyzet, mint a Föld nevű bolygón. Hiába forgunk legalább három tengely körül egyszerre, senki sem szédül bele. A Napot láthatod felkelni és nyugodni, nem fogsz beleszédülni. A csillagok mozgása sem fog okoz gondot.

    Ha csak én forgok egy körhintában, nyilván a látvány és a mozgás nem lesz szinkronban. Ha beülök egy toronytetőn forgó étterembe, hiába forog az ablakon kívüli világ, belül minden a "helyén marad". Ha optimálisan döntik meg a forgástengelyt, akkor a leves, a tányérban sem fog ferdén "állni".
  • cateran #7
    Kezdj el forogni a sajat tengelyed korul mondjuk 2 percig, aztan beszeljunk ujra a dologrol...De hasznalhatunk sima korhintat is valamivel tovabb...Aztan, ha mindent kihanytal megintcsak beszelhetunk a dologrol
  • _svd_ #6
    Miért szédülne el?
    A Föld forgásának sebessége az Egyenlítőn 465 m/s, azaz kb. 1674 km/h
    A Nap körül 108.000 km/óra sebességgel forgunk.
    A két mozgás irány eredőjéből semmit sem veszel észre. Minden tárgy ugyan ezt a mozgásvonalat követi.
    A forgó űreszközökön sem lesz más a helyzet.
  • M2 #5
    Ez egyszerű: nem kell valós ablakokat beépíteni. Helyettük monitorok mutathatják a külső környezetnek egy statikus verzióját.
  • Macropus Rufus #4
    a forgatásnál az alap probléma az, hogy el fog szédülni. Hiába mozdulatlan a környezet az űrhajóshoz képest a testet nem olyan 1xü átverni egy forgatással, ui. a fülben lévő kagyló+csontocskák pontosan lekövetik a forgó mozgást. Olyan állapotba fog kerülni a delikvens mint egy rosszul konfigolt vr esetében, amikor a kép és a mozgás nincs összhangban egymással. Ez csak a filmesek fejében volt jó 5let amúgy nem az.
  • Akva #3
    Két hoszabb drótkötéllel (50+m) összekötött kapszula forgatása megoldja ezt a problémát. A körhintán sem okoz gondot, ha valaki mocorog.
    Utoljára szerkesztette: Akva, 2020.04.28. 18:31:52
  • SupraMKIII #2
    Nos, ha mérnöki megközelítést alkalmazok a forgatásos módszerre, akkor az még a bődületesen távoli jövő zenéje, és csak meglehetősen nagy méretekben működhet...
    Szép-szép a scifi, elméletileg működik is, de gondoljunk bele: Fellövik, forog, ok. Csakhogy, ha az úrhajósok 1 helyre öszpontosulnak, vagy elkezdenek dolgokat ide-oda hurcolni, akkor a súlypont változás miatt elkezd "ütni" az egész forgó rész: ha mondjuk 10 tonna, 1G, és ebben van 12db 80kilós ember, akkor bizony 10% -al, vagyis 1 tonnával fogja rángatni a hajó többi részét... Nyilván ezt ki lehet egyenlíteni, akár a tűrolt folyadékok akár az ellensúlyok mozgatásával - de hol vagyunk még attól, hogy ezért tonnákat lövöldözgessünk fel a Zűrbe, vagy hogy beleférjen a folyamatos többlet energia felhasználás... (ugye nem néztem be semmit?)