11
 • Irasidus
  #11
  A centrifugális erő nagysága függ a távolságtól, kis forgási sugárnál a fejen érezhető erő nagysága jelentősen különbözik a lábaknál érezhető erőtől. Ráadásul, a forgás irányába sétálva a különbség nagyság nő. Ez okozhat szédülést, hányingert, és koordinációs zavarokat, aminek semmi köze az ablakokhoz. Ez kiküszöbölendő, a távolság növelésével lehet csökkenteni, megszüntetni, ami abból a szempontból is előnyös, hogy a távolsággal a szögsebesség nagysága is csökkenthető, így az feltépő erő nagysága is még pluszban csökken. Körülbelül, olyan 1 km távolságot kell hagyni a középpont és forgó rész között... Ez nyilvánvalóan jelenleg megvalósíthatatlan.

  Ellenben létezik egy másik (elméleti) módszer is, a lineáris gyorsító, ami kiküszöbölheti ezt a hatást, és kis távolságokon is működik. Ez a NASA által tervezett lineáris gyorsító, amit kis iróniával Trubóliftnek nevezett el.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2020.05.03. 15:04:10
 • Macropus Rufus
  #10
  ez nem számít. Nem azért szédülsz el mert hozzád képest minden más mozog. Hanem azért mert hozzád képest semmi nem mozog ua. érzed, hogy forog minden.

  " Ha beülök egy toronytetőn forgó étterembe, hiába forog az ablakon kívüli világ, belül minden a "helyén marad". Ha optimálisan döntik meg a forgástengelyt, akkor a leves, a tányérban sem fog ferdén "állni". "
  ez jó kérdés. Pörgessük meg azt az éttermet olyan gyorsan, hogy a falán tudjál mászkálni. Aztán majd megnézzük mi a helyzet a szédüléssel.


 • Macropus Rufus
  #9
  ez sajnos nem számít. Ha nincs ablak, akkor is el fogsz szédülni, mert érzed a mozgást.
 • _svd_
  #8
  Azt kellene megérteni, hogy abban forgó hajóban nem egyedül forognak az utazók, hanem minden mással együtt, ami a hajón belül van az adott helyiségben. A látvány és mozgás(talanság) szinkronban van.
  Ugyan az a helyzet, mint a Föld nevű bolygón. Hiába forgunk legalább három tengely körül egyszerre, senki sem szédül bele. A Napot láthatod felkelni és nyugodni, nem fogsz beleszédülni. A csillagok mozgása sem fog okoz gondot.

  Ha csak én forgok egy körhintában, nyilván a látvány és a mozgás nem lesz szinkronban. Ha beülök egy toronytetőn forgó étterembe, hiába forog az ablakon kívüli világ, belül minden a "helyén marad". Ha optimálisan döntik meg a forgástengelyt, akkor a leves, a tányérban sem fog ferdén "állni".
 • cateran
  #7
  Kezdj el forogni a sajat tengelyed korul mondjuk 2 percig, aztan beszeljunk ujra a dologrol...De hasznalhatunk sima korhintat is valamivel tovabb...Aztan, ha mindent kihanytal megintcsak beszelhetunk a dologrol
 • _svd_
  #6
  Miért szédülne el?
  A Föld forgásának sebessége az Egyenlítőn 465 m/s, azaz kb. 1674 km/h
  A Nap körül 108.000 km/óra sebességgel forgunk.
  A két mozgás irány eredőjéből semmit sem veszel észre. Minden tárgy ugyan ezt a mozgásvonalat követi.
  A forgó űreszközökön sem lesz más a helyzet.
 • M2 #5
  Ez egyszerű: nem kell valós ablakokat beépíteni. Helyettük monitorok mutathatják a külső környezetnek egy statikus verzióját.
 • Macropus Rufus
  #4
  a forgatásnál az alap probléma az, hogy el fog szédülni. Hiába mozdulatlan a környezet az űrhajóshoz képest a testet nem olyan 1xü átverni egy forgatással, ui. a fülben lévő kagyló+csontocskák pontosan lekövetik a forgó mozgást. Olyan állapotba fog kerülni a delikvens mint egy rosszul konfigolt vr esetében, amikor a kép és a mozgás nincs összhangban egymással. Ez csak a filmesek fejében volt jó 5let amúgy nem az.
 • Akva
  #3
  Két hoszabb drótkötéllel (50+m) összekötött kapszula forgatása megoldja ezt a problémát. A körhintán sem okoz gondot, ha valaki mocorog.
  Utoljára szerkesztette: Akva, 2020.04.28. 18:31:52
 • SupraMKIII
  #2
  Nos, ha mérnöki megközelítést alkalmazok a forgatásos módszerre, akkor az még a bődületesen távoli jövő zenéje, és csak meglehetősen nagy méretekben működhet...
  Szép-szép a scifi, elméletileg működik is, de gondoljunk bele: Fellövik, forog, ok. Csakhogy, ha az úrhajósok 1 helyre öszpontosulnak, vagy elkezdenek dolgokat ide-oda hurcolni, akkor a súlypont változás miatt elkezd "ütni" az egész forgó rész: ha mondjuk 10 tonna, 1G, és ebben van 12db 80kilós ember, akkor bizony 10% -al, vagyis 1 tonnával fogja rángatni a hajó többi részét... Nyilván ezt ki lehet egyenlíteni, akár a tűrolt folyadékok akár az ellensúlyok mozgatásával - de hol vagyunk még attól, hogy ezért tonnákat lövöldözgessünk fel a Zűrbe, vagy hogy beleférjen a folyamatos többlet energia felhasználás... (ugye nem néztem be semmit?)
 • gombabácsi
  #1
  úrmeghodiccsásos űrmeghódiccsa?