Berta Sándor

A digitális euró bevezetését tanulmányozza a német jegybank

A Bundesbank külön csoportot hozott létre egy digitális központi jegybanki pénz előnyeinek és kockázatainak a vizsgálatára.

2020. januárjában az Európai Központi Bank mellett az eurózónába tartozó államok, valamint Anglia, Kanada, Svédország és Svájc központi pénzintézetei, illetve a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) egy olyan együttműködést indítottak el, amelynek célja egy digitális jegybanki fizetőeszköz létrehozása. A felek egy új munkacsoport keretében akarják összesíteni azokat az érveket, amelyek egy digitális deviza bevezetése mellett szólnak.

Most Burkhard Balz, a Német Szövetségi Bank igazgatósági tagja bejelentette, hogy a Digitális euró nevű projekt keretében megalapítottak egy egységet, amely egy digitális központi jegybanki pénz előnyeit és kockázatait tanulmányozza. A döntésre azután került sor, hogy kiderült, hogy a Facebook piacra dobja a saját kriptovalutáját, a Librát. Az volt az ébresztő a Bundesbank számára és a téma most prioritást élvez.

Balz hozzátette, hogy ha egy magántulajdonban lévő cég, amelynek akkora felhasználói tábora van, mint a Facebooknak és globálisan is annyira van jelen, előáll egy olyan javaslattal, mint a Libra, akkor azt komolyan kell venni. Bár ő személy szerint ellenezné egy digitális központi jegybanki fizetőeszköz bevezetését, de ettől még pontosan elemezni kell az abban rejlő lehetőségeket és kockázatokat. S csak ezután lehet eldönteni, hogy szükség van-e egy ilyen devizára. Jelenleg még inkább a kockázatokkal kapcsolatos kérdések a nyitottak és a Bundesbank most még nem tudja megmondani, hogy a kockázatok végül nagyobbak lennének-e, mint egy ilyen lépés haszna.

A szakemberek több forgatókönyvet tanulmányoznak. Az első alapján az új pénz csak a bankszektor számára lenne elérhető és később lehetne eldönteni, hogy a rendszert kiterjesztik-e a magánszektorra is. Az állampolgárok így elvileg megkapnák a pénzük digitális változatát is. Kérdéses azonban, hogy mindenki igényt tartana-e a digitális verzióra is, illetve egy ilyen szolgáltatás bevezetésével nem avulna-e el egyik pillanatról a másikra a bankrendszer. Az elemzés első részeredményeire nyáron lehet számítani.

Jens Weidmann, a pénzintézet elnöke tavaly júliusban azt nyilatkozta, hogy bizonyos körülmények között nagy potenciál van az olyan virtuális fizetőeszközökben, mint a Libra és ha tartják magukat az ígért dolgokhoz, akkor vonzók lehetnek a végfelhasználók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nos #6
    Csak arra akartam utalni, hogy az euro esetében még abba is belementek, hogy megszabaduljanak a saját jegybanktól. Egyébként pedig mielőtt valódi pénz lett, már használták elszámolásban, és még az euro előtt létezett az ECU, ami egyfajta kosár valuta volt. Egy ilyen közös pénz nagyon sok módon megvalósítható, és volt már eddig is olyan megoldás, ahol a jegybankok egymás között is kompromisszumra tudtak jutni. Ma is jó pár olyan megoldás van, hogy egyazon valutát több ország is használ. https://en.wikipedia.org/wiki/Currency_union
    Szóval az "Egy jegybank sem menne bele onkent, hogy a tobbi (tobbnyire kulfoldi) bank kozos dontesen muljon, hogy neki mennyi penze van a sajat szamlajan, a sajat valutajaban." túlzott bizalmatlanság, mert egyáltalán nem példa nélküli a történelemben.
    Utoljára szerkesztette: Nos, 2020.03.19. 15:39:51
  • kvp #5
    "Ez hogyan lehetséges, ha kb. 6 db paksi atomerőmű teljesítménye kellene hozzá? Kinek van erre kapacitása?"

    A valasz botnet es nem felulmulni kell, hanem lerugni a tobbieket. Tehat ha egy DDos tamadas kirugja a szerverek nagyreszet, akkor csak a maradek+1 gep szukseges a tobbseghez. Es onnantol nagyjabol azt csinal az illeto amit akar es nincs mod visszaallni a korabbi allapotra, csak a teljes fokonyv torlesevel. (tehat mindenki elveszit minden bitcoin-t es kezdhetik elolrol)

    "Euro?"

    Az eurozonanak csak egy jegybankja van. A nemzeti jegybankok gyakorlatilag megszuntek es onkent adtadtak a jogkoreiket az EU kozponti jegybankjanak.

    Ezert van az, hogy nem mukodne a fuggetlen jegybankok kozotti tobbsegi szavazas, mert az amerikaiak sem fogjak elfogadni, hogy ha a kinaiak es az oroszok ellenuk dontenek a fejuk felett, de az oroszok es a kinaiak sem. A libra is pont errol szolna, ha valahol bevezetik, akkor a nemzeti jegybankok (az EU-s is) gyakorlatilag be is zarhatna, mert ugyis az lenne amit a kozponti jegybank vezetoje (libra eseten ugyebar a facebook vezetoje) mond. Az enszben sem a tobbseg dont, hanem akiknek atomjuk van es ott is kozzuluk mindenkinek veto joga van. Nem fogjak tobbsegi alapon meggyozni mondjuk az oroszok es a kinaiak az USA-t, hogy akkor most az ENSZ BT-ben ugy szavaztak, hogy szerelje le a hadsereget, de ok megtartjak a sajatjukat. Egy tobbsegi szavazasos fokonyv ugyanez lenne, csak penzugyi szinten. Szuveren allamok eseten ez nem realis, sot igazabol csak egy vilagkormany eseten mukodne, de ott meg eleg egy hagyomanyos centralizalt fokonyv is, geo cluster-es strukturaban elhelyezve.
  • Nos #4
    "Egy jegybank sem menne bele onkent, hogy a tobbi (tobbnyire kulfoldi) bank kozos dontesen muljon, hogy neki mennyi penze van a sajat szamlajan, a sajat valutajaban."

    Euro?
  • ManfredMacx #3
    "Tehat ha valaki megszerzi az online allapotu bitcoin feldolgozo szerverek tobb mint fele folott az iranyitast"
    Ez hogyan lehetséges, ha kb. 6 db paksi atomerőmű teljesítménye kellene hozzá? Kinek van erre kapacitása?
  • kvp #2
    Azt mar eldontottek, a librat nem engedelyezik, de azt meg nem, hogy ok kiadnak-e valami hasonlot.

    Alapvetoen az osszes elosztott fokonyv (distributed ledger) rendszernek az a baja, hogy mindig a tobbsegnek van igaza. Tehat ha valaki megszerzi az online allapotu bitcoin feldolgozo szerverek tobb mint fele folott az iranyitast (vagy nagy kapacitas bedobasaval vagy a meglevok gepek a lerugasaval a netrol), akkor azt csinalhat mindenki penzevel amit akar. Egy jegybank sem menne bele onkent, hogy a tobbi (tobbnyire kulfoldi) bank kozos dontesen muljon, hogy neki mennyi penze van a sajat szamlajan, a sajat valutajaban.

    Innentol az elosztott fokonyv nem jarhato. A bankon beluli elosztott fokonyv (100%-os egyetertesi elvarassal) pedig sima geo cluster-es rendszer, azaz egy kozponti szerver van szetdobva a vilagban tobb helyre. De ez csak egyetlen bank, es ezaltal egyetlen allam erdekeit szolgalhatja es mar most is ilyen rendszere van a legtobb nagy jegybanknak.

    Es akkor ott a masik feature, a blokkchain, ami fuggetlen a fenti elosztott fokonyvtol, egyszeru alairasi lanc. Ez az eredeti bitcoin eseten minden korabbi tranzakciot tartalmaz, tehat minel tobben hasznaljak, annal tobb eroforras kell az uj alairasok eloallitasahoz es tarolasahoz. Ez igy ertelmetlen, mert ha napi hasznalatban van a penz, akkor a rendszer hamarabb fogy ki az eroforrasokbol, mint ahogy azok bovulni tudnak. (es akkor ez meg feltetelezi, hogy nem banyasznak kozben ujakat) Ez egy szandekos csapda volt a tervezo reszerol, gyakorlatilag egy hosszu tavon onmegsemmisito rendszert tervezett.

    Ha a fentiek helyett marad az elosztott kozponti fokonyv es a sima alairasos authentikacio (akar tobbszoros alairasokkal, de penegysegenkent), akkor pedig egy sima token-es rendszerrol beszelunk, amilyeneket eleg sok biztonsagos kartyas fizetesi rendszer hasznal. Ez mukodik, de az egyetlen elonye a mostani banki szamlaosszeges rendszerekkel szemben az, hogy egy sima bank nem tud penzt teremteni, azaz csak annyi token-t tud kihelyezni hitelbe amennyi a jegybanki szamlajan van. Ez az amit az osszes bank egyontetuen elutasit, pedig lehetove tenne, hogy a jegybankok kozpontilag donthessenek minden hitel kifizetesrol. Erre mondtak a cikkben, hogy az egesz bankrendszert elavultta tenne. Valoban, eleg lenne a kozponti jegybank minden penznemhez es a tobbit elvegeznek a szamitogepek. Ennek talan meg lenne is ertelme, mert a teljes bankszektort es az ebbol szarmazo jovedelmeket egy pillanat alatt lenullazna, raadasul el lehetne erni vele teljes penzugyi transzparenciat, amikor mindenki tudhatja mindenki masrol, hogy mennyi penze van. Fillerre pontosan. Meglatjuk a vilag nagytokeseinek ez mennyire fog tetszeni es bevezetik-e.
  • VolJin #1
    Be kell tiltani a librát és kész...