Berta Sándor

A pénzügyi stabilitást veszélyez­tetheti a Libra?

A német jegybanknak komoly aggályai vannak a Facebook kriptovalutájával szemben.

A központi pénzintézet nyilvánosságra hozta az aktuális havi jelentését, amelyben egyáltalán nem ír pozitívan az új rendszerről. Mindez különösen annak tükrében meglepő, hogy Jens Weidmann, a Bundesbank vezetője néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta a G7-államok pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek találkozója után, hogy bizonyos körülmények között nagy potenciál van az olyan virtuális fizetőeszközökben, mint a Libra és ha tartják magukat az ígért dolgokhoz, akkor vonzók lehetnek a végfelhasználók számára.

Szerinte ugyan tisztában kell lenni e megoldások hitel- és a változó árfolyamok miatti kockázataival, de nincs ok az aggodalomra, csak éberségre. A német szövetségi jegybank aktuális havi jelentésében viszont most az szerepel, hogy a Facebook digitális pénze hatással lehet a pénzügyi stabilitásra és az átutalások is sebezhetőbbé válhatnak. Bár számos fontos kérdés még nyitott, de észszerű, ha a pénzügyi felügyeletek és a központi bankok gondosan követik és elemezik a Libra bevezetésével kapcsolatos folyamatot

. A dokumentum készítői rámutattak, hogy a stable coin típusú kriptovaluták részben csökkenthetik a határokon túli átutalások magas költségeit, de fontos, hogy semmiképpen se befolyásolják hátrányosan a pénzügyi stabilitást és a pénzek értékét. Továbbá a törvényekben rögzített jegybanki feladatoknak mindig elsőbbséget kell élvezniük a magán üzleti érdekekkel szemben.

Az már a múlt héten ismertté vált, hogy több piaci szereplő és pénzügyminiszter biztonsági kockázatot lát az új virtuális fizetőeszközökben, egyes országok pedig egyenesen az euró veszélyes kihívójaként tekintenek rá. A német szövetségi pénzügyminisztérium pedig azt vizsgálja, hogy miként lehet megakadályozni a Libra bevezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!