Gyurkity Péter

2018 a minimum az Android 10-nél

A gyártók az ennél régebbi megoldásokat már nem vonják be a frissítési ciklusba.

Az Android 10 (Android Q) a Pixel-vonalon belül már elérhető, itt a Google még az eredeti Pixel-okostelefon esetében is elérhetővé tette az új verziót, ezt követően azonban már dobták a korosodó típus támogatását. A többi gyártó, a cég partnerei, a jelek szerint 2018 elejénél húzzák meg a határt, az ezt megelőzően piacra dobott megoldásokat már kihagyják ebből.

A Samsung esetében november végén először a cég izraeli, majd pedig annak indiai részlege közölte a frissítendő készülékek listáját, amelyen a Galaxy S8 és a Galaxy Note 8 már nem megtalálható. Ezek a fejlesztések megkapták a gyártó által hagyományosan megígért két nagyobb frissítést, így részesültek az Android 8 és 9 újításaiból, viszont nagyon úgy tűnik, hogy az Android 10 már nem válik elérhetővé rajtuk. Nagy meglepetést ez nem jelent, viszont az idén bemutatkozott zászlóshajók tulajdonosai majd a következő év elején telepíthetik a friss szoftvert, addig ugyanis annak bétaváltozatát próbálhatják csak ki. A másik dél-koreai cég, az LG, a napokban kezdte meg a stabil változat kiszórását, legalábbis a G8 ThinQ esetében, ezt pedig hamarosan követi majd a V50 ThinQ, amelynél eddig szintén a béta volt csak elérhető.

A Huawei a Mate 20 Lite típust kerítette sorra, amely kisebb késéssel követi a Mate 20 Pro, a P30 Pro, a Mate 20, a P30, valamint a Honor View 20 és Nova 5T okostelefonokat. A méretes frissítés az EMUI 10 keretében érkezik meg, egyelőre előzetesként, a végleges és stabil változat némileg később jelenik majd meg ezen a típuson. A Xiaomi az MIUI 11-es verzióját teszi most elérhetővé a felhasználóknak, amely ezekben a napokban a Redmi Note 8 Pro típuson bukkant fel. A cég ugyan nemrég lezárta a Global Beta programot, a frissítést viszont több megoldáson is elérhetővé tették, így a fenti típus nem áll egyedül ezen a téren. A OnePlus esetében a OnePlus 6 és 6T is részesül a frissítésből, ezt azonban egy kisebb tortúra előzte meg, hiszen itt az első változat több hibától szenvedett.

A Sony a maga részéről már közölte a teljesnek szánt listát, amelyen szintén 2018-as és későbbi készülékek kaptak helyet, a többiek eszerint már kimaradnak a frissítésből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #8
    Rohadtul nem láttál még android telefont ezek szerint. Gyárilag nincs letiltva egyiken se az automata frissítés ha netet kap azonnal le is tölti a frissítéseket ha akarod ha nem, ennyi. Aztán az agyon frissíttet android miatt szinte használhatatlanná is válik a telod annyira lelassul.
    Utoljára szerkesztette: csigafi, 2019.12.20. 04:35:36
  • VolJin #7
    Egyrészt a frissítések alapból le vannak tiltva, csak jelzi a telefon, hogy van, és mit szeretnél.
    A felhőket meg eleve be kell állítani, ha használni akarod őket, mert hogy fiókhoz kapcsolódnak, a fiókot be kell állítani előbb, tehát kurvára nincs a verzióhoz közük.
    Összegezve, nem létező problémákról hablatyolsz...
  • csigafi #6
    Nekem alapból le vannak tiltva ezek az idétlen frissítésék. Szeretem magam eldönteni mit és mikor frissítek. Nem csipem ha rám erőszakolnak egy nem kívánt frissítést nálam még mindig android 5 fut és tökéletesen teszi a dolgát.
    Hülyeségekre alapból nem használom a telefont :-). Na meg sokszor nagy hátrány hogy ezek a frissítések eléggé lelassítják a készüléket. Azt is imádom hogy a régebbi telefonok sokkal kompatibilisek voltak a számítógéppel is. Ne akarják már rá erőszakolni az emberekre a felhőket. Miért legyen csak azért net a telefonomon hogy felhőbe mentsen. Jó nekem a régi bevált sd kártya és társai. Telefonon nagyon keveset csatlakozok a netre mert szerintem ez nem arra van tervezve arra ott a pc, laptop stb. A fejlesztések javarészt se abba az írányba zajlik amerre zajlania kéne. Persze tudom hogy a versenyben és a piacon maradás miatt kapkodják el de semmi értelme ennek a rohanásnak. Minőség tartósság kell nem a gagyi. Ne akarjanak már mindent a felhasználok helyett irányítani. :-)
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Ez így van már évek óta. Minden "zászlóshajó" 3 főverzió frissítést kap és az első csak a lemaradás pótlása, mert többnyire tavalyi szoftverrel jelennek meg.
  • VolJin #4
    Az S10-em az android9.re mondja, hogy a készülék naprakész, nincs új elérhető frissítés.
  • esemve #3
    És pontosan milyen hardwares limitacioval magyarazzak, hogy az s8 mar nem kapja meg azon kivül, hogy vegyel ujat?
  • cleric #2
    S10-re múlt héten megjelent a végleges 10.
  • wraithLord #1
    Még szerencse, hogy a telefonom 2017-es, így pont annyi új Android verzió jön rá, amennyi amúgy is jönne (2). :D Nem is vártam, hogy többet kihoznak rá.

    Egyébként meg lehet, hogy érdemes lenne visszatenni a hiperfontos pecsek meg szekjuriti pecsek nélküli eredeti Android verziót, mert kezd rohadtul beszaggatni néha... :D Hála a nagyonfontos frissítéseknek. :D
    Vagy inkább Lineage OS-t rakni rá...