Gyurkity Péter

Eltűnnek az Android sütinevei

A jövőben a verziószámra koncentrálnak, hogy elkerüljék a félreértéseket.

Az elmúlt néhány évben saját első helyét magabiztosan őrző mobil operációs rendszer esetében már jóval korábban megszoktuk, hogy az egyes generációkat különböző desszertek nevei fémjelzik, a jelek szerint azonban a Google hamarosan felhagy ezzel a hagyománnyal. A jövőben a verziószám lesz kiemelt szerepben, a neveket csak házon belül használják majd.

A cég közleménye szerint a világ több területén gondokat okozott az angol eredetű nevek használata, ezek ugyanis nem minden nyelvben szerepelnek azonos sorrendben, a helyes kiejtés sem mindig könnyű az eltérő nyelveket beszélők számára, de ezzel egy időben további kifogások is felmerültek, hiszen nem mindegyik név foglal helyet a desszertek kategóriájában. A hagyomány eredetileg az Android 1.5 Cupcake verzióval indult, ezt számos különböző utód követte a sorban, legutóbb az Android 9 Pie mutatkozott be, most azonban közel vagyunk a tizedik generációhoz, ami azonban a jelek szerint egyszerűen az Android 10 néven szerepel majd a piacon, bár házon belül a Queen Cake nevet társítják ehhez a verzióhoz – ezt azonban a felhasználók számára már nem teszik egyértelművé.

Eközben a rendszer jól ismert logója is módosul, hiszen a jövőben az Android név a zöld helyett már fekete színben jelenik meg, hogy ezzel könnyebben olvashatóvá (láthatóvá) váljon, de a látásproblémákkal élőkre is gondoltak, számukra több eltérő variációt, jobb kontrasztot kínálnak majd. A robotfej színe picit módosul, bár itt maradnak a zöldnél, ígéretük szerint pedig a felirat mellett a fej minden alkalommal megjelenik majd. Ami a soron következő verzió, az Android 10 fontosabb változtatásait illeti, itt az adatvédelemre koncentrálnak, amit az utóbbi évek főbb trendje tesz szinte kötelezővé, hiszen a különböző támadások igencsak megnehezítik, megkeserítik a felhasználók életét. A Focus Mode révén elnémíthatjuk a zavaró appokat, eközben pedig a Digital Wellbeing funkció is kibővül, hiszen a Family Link segítségével gyermekeink telefonon töltött idejét korlátozhatjuk.

Ősszel rajtol majd el az új generáció, ez azonban csak az ezt követő fél-egy évben terjed majd el az egyes gyártók megoldásain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #6
  Es neked nem tunt fel, hogy csak par amerikai szar volt benne?
  Amugy meg nemi poen akart lenni csak latom tul okos valaki...
 • Tetsuo #5
  Nem tűnt fel, hogy ABC-sorrendben volt az elnevezés?
 • ugh #4
  Nem feltetlen csak ki kellett volna torniuk a primitiv angolszasz kulturabol ami kb feltucat edesseget ismer.
  Android 12 rigojancsi, 13 dobostorta, 14 krumplicukor, 15 habosmakos, 16 magjarakas, 17 kokuszkocka, ...
  A 20-as meg lehetett volna negro.
  A fekak orultek volna neki.
 • wraithLord #3
  Hát lassan ki is csúsztak volna az ábécéből...
  :D
 • ugh #2
  Nem suti nevei voltak az androidnak, hanem edessegek.
  A jelly bean nem suti pl.
  De most atterhetnek pl virus es baci okozta betegsegekre.
  Lepra, infuenza, pestis, ebola.... Etc
 • gombabácsi #1
  ez fantasztikus. és ez egy hír...
  persze értem én hogy ez is szükséges ahhoz, hogy az emberiség meghódítsa az űrt...
  :)))