Berta Sándor

Kampány indult az Amazon üzleti gyakorlata ellen

A kezdeményezés mögött a társaság legnagyobb vetélytársai állnak.

Kampány kezdődött az Amazon és annak vitatott, piaci versennyel ellentétesnek, tisztességtelennek, illetve jogsértőnek tartott üzleti praktikái ellen. A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a programot a kereskedelmi konszern legnagyobb konkurensei finanszírozzák, köztük van a Walmart, az Oracle és a Simon Property Group, amelynek a tulajdonába, illetve az érdekeltségébe több bevásárlóközpont is tartozik.

A Free and Fair Markets nevű kezdeményezés körülbelül 18 hónappal ezelőtt indította el azt a nemzeti programot, amelyben kifejezetten az Amazon üzleti lépéseit bírálta. A vetélytársak azzal vádolták meg az óriáscéget, hogy elnyomja a szabad piaci versenyt és az innovációt, megakadályozza, hogy a fogyasztók komoly termékkínálatból választhassák ki az őket érdeklő készülékeket, állami támogatásokat vesz igénybe, veszélyezteti a raktáraiban dolgozó munkásai egészségét és nem biztosítja megfelelően a felhasználói adatok védelmét.

2018 szeptemberében vált ismertté, hogy a vállalat egyes dolgozói pénzért értékesítettek ügyfélinformációkat vagy negatív termékértékeléseket törölte, majd idén júniusban kiderült, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egyaránt versenyjogi vizsgálatot akar indítani az Amazon ellen. Az eljárások középpontjában a kereskedelmi társaságnak a kiskereskedelemre gyakorolt befolyása áll. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter később kiemelte, hogy a konszern gyakorlatilag tönkretette, lerombolta az Amerikai Egyesült Államok kiskereskedelmét. Az álláspontja alapján teljesen jogos és logikus következmény az, hogy a kabinet megvizsgálja, hogy az Amazon árt-e a piaci versenynek. Júliusban az Európai Bizottság is azt közölte, hogy trösztellenes eljárás keretében azt vizsgálják, hogy e területen versenyellenes-e a cég magatartása. Áprilisban az szivárgott ki, hogy a vállalat raktáraiban a rendszer másodpercenként rögzíti az egyes munkavállalók aktivitását, s aki nem elég szorgos, az automatikusan figyelmeztetést kap, majd ugyanígy elbocsájtják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #17
    A legnagyobb kollektív bércsökkentő hatás az inflációs monetáris politikából ered. Minden alkalmazottat arra kényszerít, hogy folyamatosan követeljen magasabb fizetést, amiért a pénze rendszer szinten elértéktelenedik.
  • dyra #16
    Ez működne ha mindenki jól keresne. De most kb profit abból van ha leszorítod a bérköltségeket. Így viszont visszajutunk a probléma elejére.
  • Sydra #15
    "Miért jó nekem mint adófizetőnek, hogy Pistike 8 általánossal 40 éves korára kap egy agyvérzést amivel még eléldegél 20 - 30 évet csak már mint eltartott? Miközben az ilyen tipusú melóhelyeken szart sem keresett és szart sem adózott?"

    Hát akkor szüntessük meg az állami egészségügyet és akkor máris megszűnik az efféle parazitizmus, te meg megtarthatod az erre befizetett adódat! Az állam méretét kell csökkenteni, nem az állam méretére hívatkozva zargatni az embereket, akik nem ártottak neked! Ha nem tolhatod át másra a felelősséget, akkor máris jobban odafigyelsz majd az egészségedre. Több lesz az egészséges ember és kevesebb lesz a kórházi számla. Amúgyis a magánegészségügy olcsóbb és jobb (már ha az állam nem szabályozza agyon), mint az állami.

    "Mi több még a cég is mindenféle adóparadicsomon keresztül kitalicskázta a lovét."

    Miért ne tenné? Jobb helyen van van nála a pénz. Inkább fordítsa fejlesztésre, minthogy vadidegen 200 kilós emberek koszorúér műtétjére költsék. Meg stadionra. Meg a politikus haverok pénz szivattyúira.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.10.01. 10:02:03
  • dyra #14
    Full másról beszélsz. Miért jó nekem mint adófizetőnek, hogy Pistike 8 általánossal 40 éves korára kap egy agyvérzést amivel még eléldegél 20 - 30 évet csak már mint eltartott? Miközben az ilyen tipusú melóhelyeken szart sem keresett és szart sem adózott? Mi több még a cég is mindenféle adóparadicsomon keresztül kitalicskázta a lovét. Loszart éri meg. Sima matek.
  • Sydra #13
    Miért írsz alá olyan munkaszerződést, amiben túlórát vállalsz, meg 12 órás műszakot, ha utána panaszkodsz, hogy túl sokat kell dolgozni? Most akarsz dolgozni, vagy nem akarsz? Azt akarod, hogy törvénnyel tiltsák meg neked, hogy sokat dolgozz? Annak meg mi értelme lenne? Nem tudsz önállóan felelős döntéseket hozni? Védjen meg az állam önmagadtól?
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.09.30. 22:14:55
  • Csaba161 #12
    DE!!!!!
  • dyra #11
    A munkavédelem az munkavédelem. Ami az emberek mentális és fizikai védelméről szól. Az mikor szarrá vagy hajtva nem éri meg a társadalomnak. A rákkezelés, a szív és érrendszeri betegségek és a depresszió kezelése a többszöröse annak mint amit az Amazon és a hozzáhasonló cégek termelnek a társadalomnak.
  • Sydra #10
    Nem tartja.
  • Csaba161 #9
    Igen, minden ember és cég profit orientált.

    De attól még nem kell rabszolgaként tartania a munkásait, ahogy az Amazon csinálja...
  • Sydra #8
    "Minden profitorientált rabszolgatartó cég ..."
    1. Minden ember profit orientált. Te is. Ilyen alapon nem vagy jobb egy cégtulajdonosnál se.
    2. Nyugaton nincsenek rabszolga tartó cégek.