SG.hu

Nagyon egyedi lett az LG első 4K lézerprojektora

A dél-koreai cég nagy önbizalommal lépett be erre a piacra, és a büszkeségre megvan minden okuk: olyat alkottak, mint előttük még senki.

Az LG meglehetősen bátran lépett be a 4K felbontásra képes projektorok világába. A dél-koreai cég ez év elején, a CES-en mutatta be új lézeres termékét, a CineBeam HU80KSW-t, de az csak most ért Magyarországra, úgyhogy le is csaptunk az első tesztpéldányra. Az év során rengeteg díjat nyert (IF és reddot dizájn díjak egyéb innovációs plecsnik mellett), amiket egyedi, kompakt kialakításával érdemelt ki.

LG CineBeam HU80KSW

Felbontás: 4K UHD (3840 x 2160)
Képméret: 40 - 150 coll
Izzó élettartam: 20 000 óra
Operációs rendszer: webOS 3.5
Fényerő: 2500 lumen
Kontrasztarány: 150 000:1
Méret: 165 mm x 165 mm x 470 mm
Tömeg: 6,7 kg
Formája nagyon minimalista: egy négyzetalapú hasáb, melynek felhajtható tetejére tükröt szereltek és egy füles markolattal egészítettek ki. A fényt alulról sugározza, azaz a felső kupak nyitása szabályozza az irányt, a tükör dőlése pedig a szöget. A felső kupakot teljesen kinyithatjuk, ilyenkor vagy a plafonra vetíthetünk függőlegesen felfelé, vagy pedig a hordozófülét támaszként használva, a hasábot a földre fektetve előre sugározhatunk. (Poénként a vállra emelés is működik, mint Schwarzenegger a Kommandóban.)


A kezelőszervek a bal alsó sarokba kerültek, egy középső és négy navigációs gombbal. A távirányító nélkül nehéz dolgunk lenne

Használatához nincs szükség extra kiegészítőre, tartóra vagy állványra, tehát egyszerűen le kell rakni a földre vagy az asztalra. A plafonra is szerelhető, de ilyenkor egyedi alakja miatt speciális rögzítés kell, a normál projektorállványok nem barátai. Nagyobb baj, hogy mivel a lencse nem mozgatható, csak a felső kupak, ezért merőlegesen kell lennie a 16:9-es arányú vetített képpel. (Csak függőleges trapézbeállításra képes, tehát hiába a szoftveres korrekció, az un. "auto keystone", oldalról torz a vetített kép.) A falra sem egyszerű rakni, hiszen állítva egy polcon valószínűleg túl magas, fektetve pedig túlságosan kinyúlik; ha sikerül is megoldani, nagyon nem szép, egyértelműen nem erre készült.

Akkor mire jó? Hordozni, a fülénél felemelve azonnal útra kész. Ezt támogatja a visszacsévélhető áramkábele (ugyanolyan, mint ami a porszívóknál van), a beépített 2 x 7 Wattos hangszórója, hogy a felső tükör egyben lencsevédő, és a rajta lévő USB 3.0 és USB 2.0 portok is, amikbe pendriveot dugva azonnal, laptop közbeiktatása nélkül is tudjuk használni. Csatlakoztathatunk rá külső hangforrást is, amit optikai kábellel vagy vezeték nélkül, Bluetooth-on át tudunk megtenni.


A kezelhetőség és a csatlakoztathatóság hatalmas pirospontokat érdemel. Minden beállítást ugyanúgy érhetünk el, mint a cég okostévéin, és ugyanúgy használhatók a fotós, zenés appok, illetve a webböngésző is. Szinte bármilyen forrásból tud fogadni adatokat, legyen az digitális tévétuner, egy mobiltelefon képmegosztása, HDMI vagy Ethernet-port, esetleg a laptop kijelzőjének tükrözése. Ha nem akarjuk a hozzá adott mozgásérzékelős távirányítóval irányítani az egérmutatót, rádughatunk egeret, billentyűzetet. Az operációs rendszerként rajta lévő LG okostévé-platform biztosítja a streaming-szolgáltatókkal való kompatibilitást, így egy kattintással nézhetünk rajta Netflixet (itt van jelenleg a legnagyobb mennyiségű 4K tartalom, persze előfizetés után) vagy más netes videóplatformot.


A HDMI és USB portok a hátuljára és az oldalára kerültek, előbbiek eltakarhatók

A vetített kép gyönyörű, de vannak a technológiából következő határok. Egyrészt mint minden projektornál, a jó minőséghez itt is elengedhetetlen a szoba besötétítése, vagy ha megengedhetjük magunknak, jó fényvisszaverésre képes gyöngyvászon használata. Másrészt egy vetítőnek soha nem lesz olyan sötét feketéje és olyan élénk színei, mint egy OLED-tévének, ilyesmire tehát ne is számítsunk. Ettől függetlenül a készülék kiválóan alkalmas házimozizásra vagy haverokkal közös focimeccsnézésre. Ha picit fürgébb lenne, játékok nagyképernyője is lehetne, de a 71 milliszekundumos késés az online FPS-eknél már nem tolerálható mértékű.


Bátor döntés volt az áramkábelt a házba rakni, nélküle jóval kisebb lett volna, de így sokkal egyszerűbb szállítani

Van számos előre beállított téma (standard, mozi, sport, technicolor stb.), melyek eltérnek egymástól kontrasztban, színekben és fényerőben, de mi is eltárolhatjuk a nekünk leginkább megfelelőt. Színei szépek, de a legjobb beállításhoz fel kell áldoznunk a fényerő egy részét. Képes HDR10-tartalmak megjelenítésére, képjavító algoritmusa pedig a gyenge minőségű tévéadással is megbirkózik. De ha valaki tökéletesen kalibrált tartalmat akar nézni, jó, ha lemond a tükör használatáról, ami az elhelyezést nagyon behatárolja.


Az LG okostévéin megszokott appokat itt is használhatjuk

Mivel nem lámpa van benne, ezért nem kell aggódnunk a fényerő csökkenése és a gyors kiégés miatt. Egy átlagos projektor 2-3000 órát bír maximum, de már az élettartam felénél-kétharmadánál észrevehető a fényerő romlása. Ezzel szemben a lézertechnológia 20 000 órás használatot ígér. Ez napi négy órás használatot feltételezve 14 évet jelent, tehát itt nyilván csak a gyártó adataira lehet támaszkodni. A 8,3 megapixeles felbontás eléréséhez DLP chipet használnak, a látvány nagyon éles már Full HD forrásnál is. A szerkezet nagyon csendes, egyáltalán nem zavarja a filmnézést. Mivel csak 1,2-szeres nagyításra képes, nem kis helyiségekbe való. A vászontól távol kell raknunk, hogy a mai óriáskijelzős LCD-tévéknél érezhetően nagyobb képet élvezhessünk. (Hiszen ez a projektorok egyik legnagyobb előnye: a hatalmas kép.) A maximális 150 colljához több, mint négy méter kell, a reklámfotók tehát, ahol a fal előtt álló készülék utcai plakát-méretű képet vetít finoman szólva sem fedik a valóságot.

Fekete és fehér színben gyártják, Magyarországon 850 ezer forintért vásárolható meg. Ez nagyon nagy összeg, főleg a hazai fizetések mellett, de kategóriájában mégis ez a legolcsóbb termék. Nem azoknak készült, akik otthoni mozit építenek és tökéletes képminőségre vágynak, számukra van ennél sokkal jobb választás. Sokkal inkább az aktív közösségi életet élő, videós tartalmakat gyakran együtt élvező társaságok eszköze ez. A hordozhatóság, a hosszú üzemidő és a villámgyors használatba vétel ezt szolgálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ninet99 #4
    Hordozhato xdxd. mint egy nagy kukasdoboz ugy nez ki. ez a feltekeros kabel meg nevetseges. nem igazan tudom elkepzelni ahogy az emberek ezzel az otromba szarral setalgatnak es miutan kihuzzak a konnektorbol feltekeri xdxd beszaras. mintha nem kellene meg beledugni egy adag kabelt ezen kivul. vagy a hdmi-t is feltekeri ?
  • arty #3
    lehet h a kijelződ ócska, amin a képet mutató képet nézed ;) (remélem érted, miért is nem kell a képet fotózó képekkel!)

    kvp: a cikkben bennevan, hogy dlp, a kontrasztról és fényerőről pedig SEMMIT nem tudunk meg, mert ez nem egy teszt, csak egy ... valami.

    egyébként nincs olyan vetítő, ami "oledes" képet tudna :) (nem tudsz fekete fényt vetíteni ;) )
  • kvp #2
    Ahogy nezem ez nem mechanikailag scannelt vagy mikrotukor tombbel generalt kepet hasznal csak egy sima szines LED-es LCD projector. Azaz nem valodi lezer aminek a kontrasztaranya az OLED-del megegyezo, hanem csak sima LED-es hattervilagitasu mobil projector, egy gyengebb LCD TV kontrasztjaval es a hordozhato keszulekek tipikus fenyerejevel.
  • csicso82 #1
    A fénykép elég kiábrándító és a technikai paraméterek sem győztek meg.