Ötvös Tibor

Fekete Párduc - Távol Afrikától és a Marvel-univerzumtól

A Fekete Párduc nagyon kilóg a Marvel filmek táborából és sajnos nem éppen pozitív értelemben. Érdektelen és unalmas sztori, jellemtelen szereplők, néha gagyi látvány. A Marvel ezt most benézte.

Hogy tetszett a Fekete Párduc?
  • Tetszett, jó kis film
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Amerika kapitány ellenfele a Polgárháborúban egy afrikai ország hőse, a Fekete Párduc volt (Tony Stark mellett természetesen), aki apja halálát szerette volna megtorolni Bucky Barnes-on, Rogers gyerekkori barátján. Végül természetesen kiderült az igazság és Wakanda új uralkodója visszatért hazájába. A Fekete Párduc itt veszi fel a fonalat (egy rövidebb áttekintést követően, melyben megismerjük Wakanda világát és a Fekete Párduc mítoszát is) és szemtanúi lehetünk, amint T'Challa megküzd a trónért és elfoglalja helyét. Ezután a sztori haladása a következő (spoilerek nélkül): Ulysses Klaue felbukkan a radaron, T'Challa bosszúra szomjazva elindul hogy végezzen vele, majd megjelenik egy wakandai harcos leszármazottja, Erik Killmonger, aki jogot formál a trónra. Ennyit érdemes tudni a történetről.


Miközben néztem a filmet, végig azon töprengtem, hogy valóban jó vetítésre ültem be?! A külföldi sajtó ugyanis piedesztálra emelte a Fekete Párduc önálló kalandját, messze a legjobb Marvel filmnek kiáltották ki... miközben a szemeim előtt egy középszerű mű képkockái peregtek. A legnagyobb bajom az elszigeteltséggel van. Persze, értem én, hogy Wakanda titokban működik és valóban el is van szigetelve a világtól, de a filmnek is sikerült ezt megtennie a Marvel-univerzum berkein belül. Ha nem mutatkozott volna be a Polgárháborúban a harcos, simán lehetne bárhova helyezni az idősíkon a filmet. Ez persze annyira nem nagy baj, ám ezzel sajnos ki is zárt minden más hőst is a filmből. Az utóbbi filmekben nagyon ritka volt, ha egy szuperhős egyedül szerepel a filmben, mindig kapott egy-egy társat maga mellé aki segítette vagy csak felhúzta a filmet és bevonzotta a saját rajongói táborát is (lásd Thor: Ragnarök, ahol Hulk; Amerika kapitány kalandjaiban Fekete Özvegy, Sólyom állandó szereplő; de még Pókember mellé is bekerült mentornak Vasember). Itt viszont Fekete Párduc egyedül van - mármint szuperhősként.

És így nagyon nagy nyomás került a főszereplő Chadwick Boseman-ra, aki szerencsére derekasan helytállt. Az útját kereső herceg szerepében ismét bizonyítja, hogy remek színész és egyszer sem tolja túl a figuráját. Egy érzékeny, az uralkodástól tartó fiatal férfit látunk, aki próbálja megtalálni a módját népe boldogulásának. Sajnos nem tudta ennyire árnyalni a gonosz figuráját a rendező, Ryan Coogler kedvenc színésze, Michael B. Jordan, akivel a Creed-ben remekül értették meg egymást, ám itt nem működik az összhang. Egyszerűen túl sok a karakter, nagyon "túltolja" a figurát és ennek ellenére nem tud - ő sem - egy épkézláb Marvel-gonoszt megalkotni. Akkor már inkább Klaue maradhatott volna meg az "örök ellenfélnek", jobban járt volna mindenki. Serkis alaposan kigyúrta magát és pazarul hozza a lelketlen fegyverneppert, az ő és Martin Freeman jelenléte dobja fel a filmet.



És innen sajnos már nem tudok pozitívat mondani. A legnagyobb csalódást mindenképpen a látvány okozza. Bár Wakanda valóban csodálatosnak tűnik, de a 132 perces játékidő ellenére sem sikerült megoldani, hogy egy kicsit betekinthessünk a világba. Pedig érdekesnek tűnik, ahogy a vibránium a felszínre kerül és a törzsek egymással való kapcsolata is megért volna egy misét, ám a történetbe valamiért nagyon megpróbálták betuszkolni az "afro-amerikaiak elnyomás alatt élnek"-toposzt és ezzel meg is ölik az egész cselekményt. Az egészet erre akarják kihegyezni, miközben a főszereplő folytatja a bosszúhadjáratát és a kettőt nem is tudják egy platformra hozni. Dönteni kellett volna, hogy vagy a korábbi elnyomás vagy pedig a bosszú a fő elem.

A másik aki nagyon zavaró, az a király húgaként létező és Tony Stark-Q-Bruce Banner triót megszégyenítő eszközöket előállító hercegnő, Shuri, ő egyszerűen irritáló. Gondolom őt akarta az írócsapat a vicces karakter jellemével felruházni, ám ez nagyon nem sikerült - nem mellesleg a 120. perc környékén mosolyodott el a mozi először a filmen, szóval nem egy humorbomba. Az, hogy kisujjból olyan dolgokat ránt elő, amikért Tony Stark és az egész Bosszúállók csapat megnyalná a kisujját egészen hiteltelenné teszi a Vasember és Hulk munkásságát. Irracionális az egész és sajnos még a szinkron is csak ront rajta. Esküszöm nem emlékszem, mikor találtak ilyen rettenet magyar hangot egy színésznek!



A Fekete Párduc látványát tekintve is elmarad a társaitól. Nem nagyon lépünk ki Wakanda világából, viszont mint már korábban is írtam, mégsem sikerül bemutatni a közeget normálisan. Miközben a város remek, ott a grafikusok tették a dolgukat, addig a CGI-állatoknál már nagyon kilóg a párducfarok. És ez igaz a harcokra is, melyek a többi Marvel-filmhez képest rendkívül lassúak és erőltetettnek tűnnek, teljesen súlytalan az egész. Coogler nem igazán érzett rá a szuperhősös létre és még mindig azt gondolja, hogy Apollo Creed fiának bunyóit közvetíti.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Marvel eléggé elbízta magát és ez egyébként az eddigieket tekintve érthetőnek is tűnik. Ám a Fekete Párduc maximum egy gyenge közepest érdemel és nem is nagyon tudom elképzelni, hogyan lehetett volna javítani a dolgon. Talán ha beemelnek még más hősöket mellé (ez korábban működött) vagy egyszerűen meghagyják mellékszereplőnek a herceget (amiben jelesre vizsgázott), mindenki jobban járt volna. De persze a film pénzügyileg így is siker lesz, a külföldi kritikusok talán az egyik wakandai virág elfogyasztása után lelkendeznek az írásaikban a filmről, a Marvel pedig ismét számolhatja a milliókat.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Fekete párduc (Black Panther)
amerikai akciófilm, 134 perc, 2018
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Ryan Coogler
Producer: Kevin Feige
Operatőr: Rachel Morrison
Zene: Ludwig Goransson
Forgatókönyvíró: Joe Robert Cole, Ryan Coogler

Chadwick Boseman (T'Challa/Fekete Párduc)
Michael B. Jordan (Erik Killmonger)
Lupita Nyong'o (Nakia)
Danai Gurira (Okoye)
Martin Freeman (Everett K. Ross)
Angela Bassett (Ramonda)
Forest Whitaker (Zuri)
Andy Serkis (Ulysses Klaue/Klaw)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #17
    Mi szinkronosan néztük, és úgy sem csak a 120. percben volt poén, bár tény, nem ez a legviccesebb Marvel film, de képregényben sem mindegyik humorbomba, ezt kár felróni. Klaw karaktere mondjuk elég kevés lett, ami a játékidőt illeti, pedig az egyik legjobb gonosz volt az eddigi Marvel filmekből.
  • lammaer #16
    höhö: https://sg.hu/cikkek/film/129881/a-fekete-parduc-lenyomta-az-avengers-2-t-is

    "A film teljesítménye tehát lenyűgöző a mennyiséget tekintve, de úgy tűnik, a minőséggel sem volt probléma, hiszen az exit pollok A+-ra hozták ki az alkotást, ami csillagos ötösnek feleltethető meg."
  • Dynamic #15
    Én sem értem ezt a Savanyú Jóska kritikát. Nyilván nem volt a legjobb Marvel film, bár nem is lenne korrekt mondjuk az Avengers-szel összevetni. Továbbá azt se felejtsük, hogy kissé megfáradt a franchise, rég eltűnt az újdonság varázsa, ami bónuszpontokat eredményezhetett volna, ha mondjuk az első filmek között van, de még így is köröket ver a Hangya, Doktor Strange, Thor 2 filmekre.
    A technikai fölényt számonkérése nekem totál értelmezhetetlen, pláne egy Marvel filmnél.
    Mennyivel másabb, a Galaxis őrzőiben látott technológiai fölény? Értem én, hogy ott kényelmesebben tudjuk magunknak igazolni a távolsággal, a különböző bolygókkal, galaxisokkal, de ezzel az erővel miért ne férhetne bele egy ilyen másik elszigetelt nép, egy kvázi "afrikai Atlantisz", akik vibrániumnak köszönhetőn mindig is előrébb jártak a technológiában?
  • nkmedve #13
    Amúgy ez a rész a cikkből kicsit megmosolyogtatott: "sajnos még a szinkron is csak ront rajta."
    Már a rossz szinkront is a filmnek rójuk fel? Egyáltalán mióta szokás szinkronosan nézni filmet egy kritikához majd panaszkodni, hogy a poénok nem jöttek át? Ahol én voltam ott nem volt gond a humorérzékkel (mondjuk nem is szinkronos volt a film), rengeteg helyen "elmosolyodott" a néző tömeg, nem csak a 120. percnél.
  • nkmedve #12
    Újabb cikk amivel nem tudok egyetérteni. Szerintem az író valami nagyon spéci elvárásokkal ült be a filmre és mást kapott, ezért csalódott.

    Számomra talán a legkülönlegesebb MCU film eddig (látvány, karakterek, sztori), még mindig nagyon élvezhető, és sokkal jobb volt, mint amire a trailer alapján számítottam (a főgonosz pl. egyáltalán nem egy olyan egydimenziós bunkó, mint amilyennek a trailer-ből tűnik).
    Az egyetlen panaszom az lenne, hogy egy bizonyos ponton kicsit leült a cselekmény, volt egy rövidebb üresjárat, amíg aztán újra beindult a gépezet. Ja és hogy talán kicsit túltolták Wakanda technológiai fölényét (Tony Stark játékszerei kutya füle mellettük) de na, ez egy Marvel film, nem azért nézzük, mert realista.
  • NEOreg3 #11
    nekem tetszett a film pedig nem láttam és nem is fogom látni még hónapokig
  • ostoros #10
    Attól függ kritikus vagy-e. Ha nem, akkor adok a véleményedre Egy hangyányit.
  • Csaba161 #9
    De az én véleményem se számíthat neked, de azért leírom, hogy a gond a filmmel az, hogy ennek sincs semmilyen épeszű története. A főgonosz ideiglenesen győz a film első felében, azután a jók legyőzik a fim végén, kb. már ez is felturbózza a film lényegét.
    Szóval akinek egy felturbózott afrikai képi világ és néhány akció jelenet elég, annak bejöhet a film, akik viszont még valami többet, például valódi történet (legyen az akár egy mese is) várnak, azok csalódni fognak benne...
  • ostoros #8
    Én nem a kritikusok véleményére vagyok kíváncsi.
  • Dynamic #7
    Van még legalább 10-15 magyar nyelvű kritika a neten. Cikk, videó stb.