Berta Sándor

Folytatódhat az észt csoda

A balti állam ambíciózus terveket sző. Önmagát finanszírozná, így nem lenne szükség adókra és hivatalos virtuális pénzt is kiadna.

Észtország jelenleg az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. A balti ország nem gazdag, de mégis sikeres állam: az észt siker titka, hogy a döntéshozók a Szovjetunió széthullása utána nem vissza, hanem előre tekintettek és jó döntéseket hoztak. Példa erre, hogy a '90-es években ugyanúgy mint Magyarországon, ott is csak keveseknek volt vezetékes telefonjuk, de ők ezt a lépcsőfokot átugorva egyből az egész országot mobiltelefonokra állították át. A digitális közigazgatásra való átváltás 18 évvel ezelőtt kezdődött, ma már az állampolgárok alig az 5 százaléka intézi az ügyeit papíralapú iratok segítségével.

A digitális állam rendszerének a legfontosabb eleme az elektronikus azonosítókártya és annak egyéni azonosítószáma. A digitális azonosítókártya egyszerre személyi igazolvány, jogosítvány, társadalombiztosítási kártya, könyvtári igazolvány és a szupermarketek hűségpont-kártyája. Néhány évvel ezelőtt bevezették a virtuális állampolgárságot. Aki kifizet egy meghatározott díjat, az hivatalosan észt polgárrá válik és akár céget is alapíthat, ami által hozzáférést szerezhet az Európai Unió belső piacához. Jelenleg már 30 000 virtuális állampolgár van és azokhoz 4000 vállalat kapcsolódik. Az állam ezáltal a GDP 2 százalékára tesz szert, amely pontosan akkora összeg, mint a NATO-nak fizetett tagdíj. Vagyis Észtország a virtuális állampolgárságból finanszírozza a biztonságát.

Legújabb tervük egy digitális pénz bevezetése, Estcoin lesz a neve. Ez lesz a második próbálkozás a témában, az elsőt Mario Draghi, az Európai Unió Központi Bankjának vezetője leállította arra hivatkozva, hogy egyetlen európai uniós tagország sem bocsáthat ki saját valutát az euró mellett. A helyiek viszont ragaszkodnak az elképzeléshez és három lehetőséget javasoltak: hűségpont-rendszert, digitális aláírást és egy az euróhoz kötött stabil virtuális fizetőeszközt. Ezeket egyenként vagy akár együtt is be lehetne vezetni és további bevételeket generálnának az államnak. A végeredmény az lehet, hogy az észteknek egy idő után nem kell majd adót fizetniük.

Ugyanakkor Észtországban sem minden tökéletes. Jó példa erre, hogy nemrég kiderült: egy hiba miatt PIN-kód nélkül is használható több százezer észt elektronikus azonosítókártya. A helyi álláspont ezzel kapcsolatban az, hogy hibák mindig előjöhetnek, a lényeg az, hogy azokra milyen gyorsan sikerül reagálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #23
    Az észtek ebből a virtuális állampolgárságból ( letelepedési kötvény másképp) ezek szerint több pénzt szerez, mint az EU támogatásuk. Mondjuk eleve röhejes kevés.
  • fonak #22
    Meg dolgozni is, a fizetéskülönbségek náluk is megvannak, mondjuk Litvánia vezet toronymagasan a népességhez viszonyított emigrációban Európában, az észtek valamivel jobban állnak.
  • fonak #21
    Victoria Nuland, a Majdanon sütiket osztogató amerikai külügyér rendszeresen járt Condruta Kövesihez, de lehet csak sütirecepteket csereberéltek :D
  • ToxiMaxi #20
    Amíg a főügyészünk szent és sérthetetlen, addig Fideszes aligha fog börtönbe menni.
  • Ender Wiggin #19
    Ez így van. Azonban az az igazság (a teljes), hogy leülik az 1-2 évet, a pénz viszont sosem kerül elő, és amikor szabadulnak, akkor mindnek jó megy a sora. Tehát a böri nem is igazi bünti, inkább csak a "vám" megfizetése, hogy élvezhesse az ellopott lét. Más kérdés, hogy Mo-n is nyugodtan lehetne ugyanígy elküldeni nyaralni pár évre a legtöbb politikust (bár a regnáló kormányból akkor nem maradna senki, aki bejár dolgozni...).
  • Tikal #18
    az a legtöbb fiatal tanulni ment el, nem? de. pl Finnországba, Svédországba és Dániába....
  • HUIrnok #17
    Igazából van már magyar csoda is. Nem is értem, hogy miért hallgatják el még mindig!

    Az egész pénzügyi, közigazgatási rendszere készen van és máris a feltöltése zajlik a helyben felkért Honpolgárság által. Engem az fogott meg, hogy ez szabad, átnézhető és mentes a színjátékoktól, amely miatt már elkezdtem a szabadidőm egy részében felmérni az új és igazságos gazdasági lehetőségeket hozzá. Szépen gyűlik is a listám.

    De a lényeg inkább itt van: Tessék!
  • molnibalage83 #16
    Kb.
  • Grifid71 #15
    "Romániában az ügyészség gyakorlatilag az amerikaiak felügyelete alatt áll"
    Szerintem ezt ne nagyon híreszteld, mert hülyének fognak nézni.
  • fonak #14
    Észtország kb. 1 millió lakosságú, nincs problémás kisebbségük, csak az oroszok (akiknek még állampolgárságot sem adnak, nem hogy segélyt). Egyébként ezekből a "bezzeg" balti országokból ment ki arányaiban a legtöbb fiatal Nyugatra, csak hát ez nem illik annyira a mintaállam képbe (persze sok pozitív dolog is van, de ezeket emlegetik eleget, mint ebben a cikkben is), csak ugye ha a magyar vándorol ki, akkor "menekül az orbáni diktatúra reménytelenségéből" stb., ha meg a balti, akkor biztos csak kalandvágyó. :D
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.12.26. 22:16:41