St

Windows Millennium



Akár szereted a Windows-t, akár nem, tény, ha a számítógépeddel játszani is szeretnél csak a Windows 9x operációs rendszerek tagjai közül választhatsz. A WinMe továbbra is a PC kategóriás gépek operációs rendszere, amely látszólag semmi rendkívüli újdonságot sem tartalmaz az elődökhöz képest.

Az évek folyamán a Windows 9x család több vicc főszereplője volt: leginkább gyenge teljesítménye, és labilitása, a Windows NT-t a Plug and Play hiánya, és a rossz multimédiás támogatás miatt kritizálták. A Windows NT az üzleti élet operációs rendszere, nagykapacitású hálózatokra tervezték, a Windows 9x ezzel szemben a hétköznapi ember számítógépére készült. Nem lehet kétség a választás felől, ha a játékprogramok szemszögéből vizsgáljuk a témát.

Egy kis történelem

Windows 3.X - csúnya grafikus DOS
A Windows rendszerek első generációja nem volt egyéb, mint egy DOS-ra épülő grafikus héj. Senki sem szerette igazán a Windows 3.X rendszert, mert csúnya volt, képességei korlátozottak voltak, a "felhasználóbarát" szót nem ismerte, egy új hardver telepítése pedig csak ritkán sikerült. Az átlagos felhasználónak azonban nem sok választása maradt. A DOS ennél is rosszabb volt.

Windows 95 - az igazi grafikus felhasználói felület
"A Windows 95 majd mindent megváltoztat!" - mondták. A Windows 95 tetőtől-talpig újraírt szoftver. A DOS még mindig az operációs rendszer része, de a Windows 95 alatt működött, és nem a Windows 95 futott a DOS felett, ami nagy újdonságnak számított a Windows 3.X után. A v1.0-ás felhasználók a Windows Explorer segítségével sokkal könnyebben tudtak a számítógép könyvtárai és fájljai között navigálni, ezenkívül teljesen új, vonzó grafikus felülettel kápráztatta el a felhasználókat. A plug and play-nek köszönhetően nem kellett többet órákon át a hardverek beállításával bíbelődni, egyszerűen beszereltük az eszközt, a Windows pedig felismerte (már amikor) és telepítette a megfelelő meghajtókat. A Plug and Play nem volt tökéletes, de a régi módszereknél minden jobbnak számított.

A Windows 9x család a PC-s játékplatform alapját adó operációs rendszer. A felhasználók hatalmas száma miatt, egyszerűen öngyilkosságot követne el az a fejlesztő, amely ne jelentetné meg játékait Windows alá. A Windows 9x pontosan azt teszi, amit várnak tőle: a gépen csücsül, jól néz ki, és lehet vele játszani, szöveget szerkeszteni, képeket digitalizálni, e-mailezni, Internetezni.

A Windows fejlődése

A Windows különböző változatai a kilencvenes évek közepén debütáltak, akkor vált ketté a fejlődés útja is. A Win95 és az NT között nagy eltérések voltak, mert a Windows NT elsősorban hálózatos operációs rendszer, amely megerősített biztonsági eljárásokkal, nagyobb stabilitással rendelkezett, míg a Windows 95 olcsóbb, hétköznapi használatra tervezett rendszer lett. A Windows 95 ugyan képes volt néhány alapvető hálózati funkció ellátására, így akár kliensként is lehetett használni, de korántsem annyira stabil és biztonságos. A Windows 95-öt az egyszerű asztali rendszereken történő mindennapos használatra dolgozták ki, amely mindenhez értett egy kicsit.

A Windows NT és a Windows 95 felhasználói mind-mind másért panaszkodtak. A Windows 95 nem volt elég stabil, a Windows NT nem volt elég felhasználóbarát, és nem tartalmazta a Plug and Play szolgáltatást.

Pár évvel később jelent meg a Windows 98. A 95 és 98 között sokkal kisebb volt a technológiai ugrás, mint a Windows 3.1 és a 95 között.

A Windows 98 kezelőfelülete sokkal szebb, fejlettebb lett, a rendszer stabilitása is javult. Változtatásokat inkább a rendszermagban eszközöltek, ezért azokat a felhasználók nem érzékelhették.

Hasonlóságok
A Windows 98-at úgy tartották számon, mint az utolsó Windows 9x kernelre épülő operációs környezetet. A Microsoft többször kihangsúlyozta, hogy nem kíván több rendszert erre az architektúrára alapozni, és inkább a stabilabb, de sokkal hardverigényesebb Windows NT ágat erősíti. Mikor a Windows NT 5.0 fejlesztései megkezdődtek a Microsoft bejelentette a Windows 2000 professzionális és asztali verzióit, de később a szoftveróriás meggondolta magát, mert rájöttek, hogy az NT nem teljesít elég jól a multimédia területén, ez pedig a számítástechnika fontos szelete, legalábbis az otthoni felhasználók szemszögéből.

A Windows NT sorozat fontos jellemzője, hogy az alkalmazásokat egymástól, és a rendszertől teljesen elkülönítve futtatja. Ennek eredménye a nagyobb stabilitás, hiszen ha az egyik folyamat lefagy, nem rántja magával a többit, vagy esetleg az egész rendszert. Ez a megoldás ugyan megfelelő stabilitást biztosít, azonban csökkenti a rendszer teljesítményét, és kompatibilitási problémák is felmerülhetnek.

Tehát a Microsoft az NT alapokon nyugvó otthoni operációs rendszer helyett inkább a Win9x család újabb tagjával jelentkezett, a Windows Millenniummal. Milyen újításokat tartalmaz a Windows Millennium?

Telepítés
Az első dolog, amit a telepítés megkezdésekor látunk, az üdvözlő-képernyő. A Windows Millenniumban azonban nem a szokásos szöveget olvashatjuk el, hanem egy rövidfilm megtekintésével tájékozódhatunk a Windows ME új szolgáltatásairól. A bemutatóban embereket láthatunk, amint éppen az új rendszer multimédiás képességein ámulnak, aztán egy hölgy a Windows System Restore eszközével visszaállítja lefagyott számítógépét. A film után a telepítő átadja az irányítást. Kiválaszthatjuk, hogy a Windows ME mely részeinek újdonságairól szeretnénk többet megtudni, illetve elkezdhetjük az installálást.

Kezelőfelület
Látványra a kezelőfelület nem változott sokat. Pontosan ugyanúgy működik, mint a Windows 98, ezért valószínű, hogy minden Windows 98 felhasználó otthon fogja magát érezni az új rendszerben is. Néhány változás persze van, de inkább azért, hogy az ME jobban hasonlítson a Windows 2000-hez. Mindent összefoglalva a Windows ME nem tartalmaz sok új változtatást a Windows 98-hoz képest. Úgy tűnik, hogy a fejlesztők elsősorban arra koncentráltak, hogy még felhasználóbarátabb legyen. A súgót is újraépítették, hogy funkciójában jobban hasonlítson a webes felületre.

Rendszerinformáció
A Windows Millennium tartalmazza a Windows 98 hasznos rendszerinformációs programjának új verzióját, a System Information Utility szoftvert. A program hasznos segítség lehet a hibaelhárításban. Szinte teljesen megegyezik elődjével. Az új szolgáltatások között van a GPF követő (GPF = kék halál..) és a WMI, a Windows Management Information eszköz. Eltávolították viszont az SFC-t, a System File Checker (rendszerfájl-ellenőrző) programot, mert a Windows ME, a Windows 2000-hez hasonlóan képes maga leellenőrizni a rendszerfájlokat. Ha a Windows észleli, hogy bizonyos működéshez szükséges fájlok sérültek, a háttérben kijavítja a problémát, felhasználói beavatkozás nélkül.

Internet megosztás
Az otthoni hálózatok egyre elterjedtebbek, manapság nem ritka a házi LAN. Nagyszerű lehetőséget biztosít ez arra, hogy a barátok, családtagok a számítógépeken egymás ellen, vagy éppen egymást erősítve játszanak. Mivel az Internetes kapcsolatok sávszélessége egyre nőtt, felmerült az igény a kapcsolat megosztására. A Windows 98SE már tartalmazott egy olyan programot, mely leegyszerűsítette a megosztás folyamatát a LAN hálózatokon. A szoftver neve Windows Internet Connection Sharing (ICS) volt. Ezt elfelejthetjük. A Microsoft teljesen átírta a programot, és megszületett a Home Networking Wizard. Továbbra is a felhasználóbarát felület koncepcióját vették figyelembe. A szoftver minden fontos lépésen végigvezet, eljuttat a célig.

Visszaállítási pontok (Restore Points)
A számítógéppel komolyan foglalkozó emberek tudják, hogy a bizonytalan működés miatt a legtöbb problémát eredményesen csak akkor tudjuk kezelni, ha egy archívumból visszaállítjuk a rendszert a probléma megjelenése előtti állapotra. Ehhez azonban archiválni kell. Képzeljük el, hogy egy újonnan telepített program összekeveri a regisztrációs adatbázist, a Windows pedig nem indul el. Milyen jó lenne, ha vissza tudnánk állítani a régi adatbázist! A Windows Millenniumban ez is könnyen megoldható, az új System Restore eszköz segítségével. A Windows ME grafikus felületen keresztül lehetőséget biztosít úgynevezett visszaállítási pontok kijelölésére. Ezeket a visszaállítási pontokat egy naptárban könnyedén visszakereshetjük, így mindig tudjuk, hogy mikor archiváltunk utoljára. Akkor célszerű egy ilyen pontot kijelölni, ha éppen egy új programot szeretnénk telepíteni. A pont megadásával a rendszer archiválja a fontosabb fájlokat. Ha a Windows nem indul, egyszerűen safe módba kell bootolni, majd az archívumból visszaállíthatjuk az előző állapotot.

Frissítsek vagy ne?
Általánosságban elmondható, hogy a Windows ME teljesítménye minden területen megegyezik a Windows 98 által nyújtottakkal. A Windows ME nem növeli a játékok sebességét, de nem is rontja azt. A teljesítmény miatt tehát nem érdemes frissíteni.

A Windows Millennium telepítésének, és a Windows 98 lecserélésének talán legfőbb oka a kezelőfelület néhány új szolgáltatása, és az új, rendszerbe integrált alkalmazások, mivel a Windows ME új értelmet ad a "felhasználóbarát" szónak. Minden szolgáltatásáról még a használat előtt (de akár közben is) pontos képet kaphatunk. Ennek köszönhető, hogy a felhasználók sokkal önállóbbnak érezhetik magukat, hiszen nem szorulnak állandó segítségre. A Windows ME funkcionalitásában fejlettebb, a Windows 2000-hez közelebb álló rendszer, miközben a Windows 9X sorozattól elvárható, jó teljesítményt nyújtja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BBencze #84
    2 éves hsz.-hoz hozzászólni. lol
  • szombi #83
    Nálad nem öngyilkolta le magát a kernel.
    éérted? öngyilkos a kernel, más baja nincs is...
  • vivke33 #82
    xp ét szeretném lecserélni millenniumra de a gép nem engedi miért?
  • Apocalipto #81
    ja azt nem mondtam hogy 32 mega rammal szvsz... nem zabált ramot egátalán
  • Apocalipto #80
    Hát nemtom.... mindenki aztmondja milyen szar a ME meg minden, de én 3 évig használtam és nem volt vele semmi gondom.
  • justixy #79
    A Windows Millenium a maga idejében is szar volt, de már manapság elég hülye aki ragaszkodik hozá... ennyi :D
  • dj ádi #78
    sziasztok
    ki tudja honnan lehet leölteni a windows millennum ot segítsetek
  • Break #77
    A 98-cal és SE-vel az a gond, ha felpakolsz kb. 40-50 programot, lelassul, mint az állat, a registry meg qrva nagy lesz!